Πρεμιέρα σήμερα για το «καλάθι του νονού»: «Ημίμετρα καλάθια και pass», λένε εκπρόσωποι της Κρήτης - Τι περιλαμβάνει

Κρήτη
Πρεμιέρα σήμερα για το «καλάθι του νονού»: «Ημίμετρα καλάθια και pass», λένε εκπρόσωποι της Κρήτης - Τι περιλαμβάνει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ισχύ από σήμερα και έως τις 15 Απριλίου το “καλάθι του νονού”

Έρχεται και το “καλάθι του νονού” από σήμερα Τετάρτη 29 Μαρτίου, μέχρι και τις 15 Απριλίου, περιλαμβάνοντας συνολικά 12 κατηγορίες παιχνιδιών, για να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν τις εορταστικές τους αγορές σε λαμπάδες και άλλα πασχαλιάτικα είδη. Ωστόσο, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, μιλώντας στο neakriti.gr χθες, τόνισαν ότι πρόκειται για “ημίμετρα” που δε θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά της Κρήτης και επανέλαβαν τη σταθερή άποψή τους για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και γενικότερα στα είδη πρώτης ανάγκης, διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών. Αναλυτικότερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι 12 κατηγορίες παιχνιδιών, που θα περιλαμβάνονται στο “καλάθι του νονού”.

Πρόκειται για λαμπάδες και παιχνίδια, σοκολατένια αβγά, επιτραπέζια και παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα-τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια, λούτρινα και μουσικά παιχνίδια. Αξίζει να διευκρινίσουμε, επίσης, ότι μετά το “καλάθι του αϊ Βασίλη” και το “καλάθι της Σαρακοστής” έρχεται τώρα και το “πασχαλινό καλάθι”, το οποίο είναι σε δύο δόσεις. Αυτό του νονού που ξεκινάει σήμερα και αυτό για το παραδοσιακό τραπέζι του Πάσχα. Και τα δύο νέα εορταστικά “καλάθια” θα αφορούν σε σούπερ-μάρκετ και καταστήματα παιχνιδιών.

«Χρειάζονται πιο ουσιαστικά μέτρα»

Μιλώντας στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης ήταν κατηγορηματικός: «Η χώρα 2,5 χρόνια τώρα είναι σε μία διαδικασία υψηλού πληθωρισμού. Και το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί έχουν σχέση με παγκόσμιο εμπορικό “πόλεμο” και όχι μόνο με την ενεργειακή κρίση. Αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν πάρα πολύ τον πληθωρισμό. Και όσο υπάρχουν αυτοί οι παράγοντες, δεν πρόκειται ο πληθωρισμός να κατέβει. Και αυτά προκαλούν τεράστια προβλήματα στην οικονομία μας και στη ρευστότητα της κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, αυτό το “καλάθι” μπορεί να βοηθήσει λίγο τους καταναλωτές, «αλλά δεν είναι κάτι το ουσιαστικό. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με τη μείωση του πληθωρισμού. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζονται άλλες πολιτικές, ώστε οι παράγοντες αυτοί να συνθλιβούν. Αλλιώς θα είμαστε σε ένα συνεχές πρόβλημα, με τη ρευστότητα της κοινωνίας να δημιουργεί στη βάση της οικονομίας σημαντικά προβλήματα. Τα υπόλοιπα δεν έχουν σχέση με το εμπόριο. Όταν υπάρχει ρευστότητα στην κοινωνία, υπάρχει και στην αγορά, υπάρχει και στο εμπόριο».

«Να σταματήσουν να μας κοροϊδεύουν»

Το στέλεχος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στο Ηράκλειο, Τάσος Ξενάκης, λέει από την πλευρά του: «Με αυτού του είδους τα κατασκευάσματα δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση των εργαζομένων και κατ’ επέκταση των καταναλωτών. Πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις. Εμάς αυτά όλα τα “καλάθια” που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως και τα pass, δεν είναι μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση. Αυτό που θα βοηθήσει θα είναι να υπάρχει μία συγκράτηση των τιμών. Να σταματήσει επιτέλους η ανοδική πορεία των τιμών στα τρόφιμα και γενικά των βασικών αγαθών που καταναλώνουμε. Και να υπάρχει μία μείωση του ΦΠΑ. Γιατί βλέπουμε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχει βοηθήσει. Έχει “εξατμιστεί”, λόγω των συνεχιζόμενων ανατιμήσεων στα βασικά προϊόντα». Κλείνοντας, ο συνδικαλιστής μας λέει ότι «ο καταναλωτής με αυτά τα μέτρα απλά συνεχίζει να βιώνει το κόστος της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Τα λεφτά πηγαίνουν στις τσέπες των πλουσίων και οι φτωχοί υποφέρουν».

Market pass: Πότε η επόμενη πληρωμή

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το market pass διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας για το market pass θα πληρωθούν ξανά στις 3 Απριλίου 2023 για τον μήνα Απρίλιο. Οι δικαιούχοι που επέλεξαν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας και υπέβαλαν αίτηση από 1 έως 15 Μαρτίου λαμβάνουν την ενίσχυση ως εξής: Στις 20 Μαρτίου 2023 για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο που ήδη πραγματοποιήθηκε. Στις 3 Απριλίου 2023 για τον μήνα Απρίλιο. Στις 3 Μαΐου για τον μήνα Μάιο. Στις 3 Ιουνίου για τον μήνα Ιούνιο και στις 3 Ιουλίου για τον μήνα Ιούλιο.

Όσοι δικαιούχοι επέλεξαν την κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό και υπέβαλαν αίτηση από 1-15 Μαρτίου 2023 θα λάβουν την ενίσχυση ως εξής: Στις 20 Μαρτίου 2023 για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο που πραγματοποιήθηκε και στις 3 Μαΐου για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο. Για τους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, όμως η διαδικασία μπλέχτηκε με τις τράπεζες, αυτοί θα λάβουν σύντομα ένα email για να διορθώσουν τα στοιχεία των αιτήσεών τους και να “ξεκλειδώσει” η πληρωμή.

Αντιδρούν για το αρνί “στο καλάθι”

Την ίδια ώρα, σοβαρές είναι οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων της χώρας για το “καλάθι του Πάσχα” σε ό,τι αφορά το αρνί που θα συμπεριλαμβάνει. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, έκανε πρόσφατα στη “Νέα Κρήτη” λόγο για “παιχνίδια” ελληνοποιήσεων στην αγορά, που, μέσα από τέτοιες διαδικασίες, θα γίνονται ακόμα πιο έντονα, με συνέπεια ο παραγωγός να μην μπορεί να πουλήσει και ο καταναλωτής να αγοράζει κρέας ελληνοποιημένο, πληρώνοντάς το στην πραγματικότητα ακριβότερα σε σχέση με την κανονική του τιμή. «Καταλαβαίνουμε την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων καταναλωτών. Δεν μπορούν να αγοράσουν το αρνί στα 13 ευρώ το κιλό. Ας “συμπιέσουν” όλοι λοιπόν τις τιμές τους, να “συμπιέσουμε” κι εμείς, να το δώσουμε 8 ευρώ το κιλό ή και λιγότερο και να πάρει ο καταναλωτής το αρνί σε λογικές τιμές». Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΚ λέει ότι στην πραγματικότητα δεν μπορεί ούτε με την τιμή αυτή ο κτηνοτρόφος να καλύψει το κόστος παραγωγής. “Καταπέλτης” ήταν και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου, Γιώργος Τζουλιαδάκης. «Αν θέλει ο Άδωνις να βάλει το αρνάκι στο “καλάθι του Πάσχα”, ας επιδοτήσει τους κτηνοτρόφους. Δε θα χάνουμε εμείς, για να κάνει η Ν.Δ. την πολιτική της. Ας μας καλύψει για τις ζημιές που θα έχουμε». Ο Γιώργος Τζουλιαδάκης καταλήγει, λέγοντας πως την ίδια ώρα αφήνονται ανεξέλεγκτες οι αγορές για τις περίφημες ελληνοποιήσεις, αφού οι μηχανισμοί του κράτους είναι απόντες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News