default-image

Η Fed των ΗΠΑ αυξάνει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης - «Γεράκι» και η Λαγκάρντ με νέες αυξήσεις

Οικονομία
Η Fed των ΗΠΑ αυξάνει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης - «Γεράκι» και η Λαγκάρντ με νέες αυξήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση της Fed ελήφθη ομόφωνα - Νέες αυξήσεις επιτοκίων και από ΕΚΤ για να πέσει ο πληθωρισμός

Στην αύξηση των επιτοκίων της κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών, τηρώντας επιφυλακτική στάση εν μέσω της ανησυχίας για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος. Η απόφαση της Fed ελήφθη ομόφωνα.

Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο εύρος 4,75% έως 5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, ενώ αξιωματούχοι της Fed θεωρούν πως θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Μαζί με την ένατη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια σημείωσε ότι οι μελλοντικές αυξήσεις δεν είναι εξασφαλισμένες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα εισερχόμενα δεδομένα.

Νέες αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ για να πέσει ο πληθωρισμός

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% είναι «μη διαπραγματεύσιμη». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ακολουθήσει μια «στιβαρή» προσέγγιση που θα της επιτρέπει να ανταποκρίνεται στους κινδύνους του πληθωρισμού ανάλογα με τις ανάγκες, αλλά και να βοηθά τις χρηματοπιστωτικές αγορές εάν προκύψουν απειλές, σύμφωνα με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα είναι αδιαπραγμάτευτη», δήλωσε η ίδια σε συνέδριο παρατηρητών της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη. «Θα το πετύχουμε ακολουθώντας μια στιβαρή στρατηγική που εξαρτάται από τα δεδομένα και ενσωματώνει την ετοιμότητα για δράση, αλλά που δεν προχωρά με συμβιβασμούς γύρω από τον πρωταρχικό μας στόχο», συμπλήρωσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ βασίστηκε στις παρατηρήσεις που έκανε στους νομοθέτες τη Δευτέρα, υποσχόμενη στήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αν χρειαστεί, αλλά διατηρώντας επίσης σταθερό το βλέμμα στους κινδύνους για τις τιμές των καταναλωτών, για τους οποίους επιμένει ότι δεν έχουν ακόμη δείξει σημάδια διάλυσης εν μέσω της πρόσφατης αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές.

«Δεν βλέπουμε σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός τείνει προς τα κάτω», είπε. Ενώ «η πτώση των τιμών της ενέργειας αποδυναμώνει μια βασική κινητήρια δύναμη» των εν λόγω πιέσεων, η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι «οι αυξανόμενες πιέσεις στις εγχώριες τιμές θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μέρος αυτής της αποπληθωριστικής ώθησης».

Η πρόεδρος επανέλαβε τη διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε κατά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας, ότι αν η «βασική γραμμή» της ΕΚΤ διατηρηθεί, τότε η ΕΚΤ θα έχει «έδαφος να καλύψει» στη νομισματική της πολιτική.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, δήλωσε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός θα πρέπει να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, αν και επικύρωσε την άποψη της κας Λαγκάρντ για τα επιτόκια.

«Θα συμφωνούσα με τη διατύπωση που χρησιμοποίησε η πρόεδρος - αν η βασική γραμμή διατηρηθεί, οπωσδήποτε υπάρχουν περισσότερα να κάνουμε», είπε. «Αλλά θα έχουμε πολύ χρόνο μεταξύ τώρα και της απόφασης του Μαΐου για να το εξετάσουμε αυτό».

Επιθετικός κύκλος αυξήσεων

Οι αξιωματούχοι αύξησαν τα επιτόκια κατά άλλη μισή μονάδα, παρατείνοντας τον πιο επιθετικό κύκλο αυξήσεων στην ιστορία της, ακόμη και όταν το φάσμα μιας πλήρους τραπεζικής κρίσης αναστάτωσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός, υποστήριξαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ενώ δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουν ότι το σύστημα δεν θα καταρρεύσει.

«Έχω καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσε την Τετάρτη. «Έχουμε πολλά εργαλεία για να παράσχουμε στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αν χρειαστεί, και να διατηρήσουμε την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».

Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα στους Financial Times ότι η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων.

«Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε, αλλά πλησιάζουμε σε περιοριστικό έδαφος», είπε. «Αν θέλουμε να τιθασεύσουμε αυτόν τον επίμονο πληθωρισμό, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο επίμονοι».

Στην ομιλία της, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν στενά τον τραπεζικό τομέα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να δουν αν οι επιχειρήσεις γίνονται πιο απρόθυμες να δανείσουν. Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν τονίσει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης υπό το φως της πρόσφατης αναταραχής στον τομέα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News