ΕΝΦΙΑ: Πώς θα «κουρέψετε» το εκκαθαριστικό έως 90% - Τα 10 βήματα των διορθώσεων στο Ε9

Οικονομία
ΕΝΦΙΑ: Πώς θα «κουρέψετε» το εκκαθαριστικό έως 90% - Τα 10 βήματα των διορθώσεων στο Ε9

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές στο Ε9 θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 και είναι η τελευταία φορά που οι φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν κάποια μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το περασμένο έτος θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9

Δέκα ημέρες έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να συμπληρώσουν, να διαγράψουν ή να διορθώσουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους, πριν χτυπήσει την πόρτα τους ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ. Οι αλλαγές στο Ε9 θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 και είναι η τελευταία φορά που οι φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν κάποια μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το περασμένο έτος θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9.

Οι διορθώσεις στο Ε9 θα γίνονται πλέον αυτόματα. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα συμβόλαιο (αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά) οι μεταβολές θα περνούν μέσω της πλατφόρμας myProperty στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ. Οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν την αυτόματη συμπλήρωση τυχόν μεταβολών με την ανάρτηση από τον συμβολαιογράφο του συμβολαίου στην εφαρμογή myPROPERTY. Συγκεκριμένα θα δημιουργείται αυτόματα ψηφιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων με τις απαιτούμενες εισαγωγές, μεταβολές και διαγραφές στοιχείων ακινήτων. Ωστόσο, πριν από την υπογραφή των συμβολαίων και την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ή δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτου οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν και να επικαιροποιούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Περιουσιολόγιο μέχρι και στο επόμενο της μεταβίβασης έτος, σύμφωνα με τον ot.gr. Η ίδια υποχρέωση υπάρχει και πριν από την υποβολή, της δήλωσης φόρου κληρονομιάς ακινήτου.

Για φέτος όμως, η προθεσμία τρέχει και όσοι αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητα, όσοι ενεπλάκησαν σε πράξεις γονικής παροχής , δωρεάς ή κληρονομιάς αλλά και όσοι αποκάλυψαν αδήλωτα τετραγωνικά ή τακτοποίησαν αυθαίρετα, θα πρέπει έως τις 31 Μαρτίου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της περιουσίας τους στο Ε9. Στον ίδιο χρόνο, θα πρέπει να γίνουν και τυχόν διορθώσεις λαθών στοιχεία ακινήτων που αφορούν, αποθήκες , πάρκινγκ, όροφο, τετραγωνικά , ποσοστά συνιδιοκτησίας και κυριότητας τα οποία μπορεί να κοστίζουν ακριβά κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμου 100 ευρώ έως το τέλος του μήνα , στη συνέχεια η πλατφόρμα του Ε9 κλείνει και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ εντός Απριλίου. Από τον Μάιο, αρχίζει η πληρωμή του φόρου ακινήτων σε δέκα μηνιαίες δόσεις έως τον επόμενο Φεβρουάριο.

Τα 10 βήματα των διορθώσεων

Μετά την εισαγωγή στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου:

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9
  2. Επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης
  3. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  4. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.)
  5. Κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου
  6. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  7. Συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
  8. Για εισαγωγή/μεταβολή/διαγραφή ακινήτου συμπληρώστε τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.
  9. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  10. Ελέγξτε πώς έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή κατάστασης και επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9.

Τα λάθη που φουσκώνουν τον ΕΝΦΙΑ

Οι διορθώσεις στο Ε9 γίνονται χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ, με τους φοροτεχνικούς να συμβουλεύουν όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα (ψιλή ή πλήρη κυριότητα, επικαρπία) σε ακίνητα να τσεκάρουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα. Ενας έλεγχος στο Περιουσιολόγιο μπορεί να αποκαλύψει λάθη στα τετραγωνικά, στο ποσοστό της κυριότητας, στον όροφο του διαμερίσματος ή την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μια μικρή διόρθωση στο Ε9 μπορεί να αποδειχθεί σημαντική και να μειώσει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ καθώς προβλέπονται εκπτώσεις που φθάνουν έως και 90% για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων.

Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στα εξής σημεία:

  1. Αποθήκες – πάρκινγκ. Βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες ή υπόγεια πάρκινγκ φορολογούνται με έκπτωση 90%.
  2. Ημιτελή κτίσματα. Φορολογούνται με έκπτωση 60%.
  3. Εμπράγματα δικαιώματα. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης, ψιλή κυριότητα , επικαρπία) το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, οπότε επιβαρύνεται με το σύνολο του φόρου.
  4. Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν δεν υπάρχει αναφορά για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
  5. Όροφος: Αν δεν αναγράφεται, μπαίνει αυτόματα στον έκτο όροφο με τον υψηλότερο συντελεστή ΕΝΦΙΑ.
  6. Έτος άδειας: Στο συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News