default-image

Financial Times: Η UBS προσφέρει $1 δισ. για την εξαγορά της Credit Suisse

Οικονομία
Financial Times: Η UBS προσφέρει $1 δισ. για την εξαγορά της Credit Suisse

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγώνας δρόμου για να πέσουν οι υπογραφές έως το βράδυ - Η ελβετική κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τη νομοθεσία για να παρακαμφθεί η ψηφοφορία των μετόχων

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS Group AG, προσφέρθηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse έναντι ποσού έως 1 δις. δολάρια, μετέδωσαν σήμερα οι Financial Times.

Η συμφωνία, η οποία σύμφωνα με τους FT θα μπορούσε να υπογραφεί ακόμα και σήμερα το απόγευμα, αποτιμά την Credit Suisse περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από την αγοραία αξία της στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Οι FT ανέφεραν ότι η UBS προσφέρει τιμή 0,25 ελβετικών φράγκων ανά μετοχή, που θα καταβληθεί σε μετοχές της UBS. Οι μετοχές της Credit Suisse έκλεισαν την Παρασκευή στο 1,86 ελβετικό φράγκο.

Η ταχέως εξελισσόμενη φύση των διαπραγματεύσεων σημαίνει ότι οι όροι οποιασδήποτε τελικής συμφωνίας μπορεί να είναι διαφορετικοί από αυτούς που αναφέρονται.

Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, σε επικοινωνία με το CNBC.

Την ίδια ώρα η ελβετική κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας προκειμένου να παρακάμψει την ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή, έγραψε η εφημερίδα.

Η UBS πιέζεται να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε εντός της ημέρας την εξαγορά της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθεί μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Μέλη της κυβέρνησης συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη για να συζητήσουν το θέμα που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία.

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της και την UBS ότι θα στηρίξει την προταθείσα εξαγορά της Credit Suisse, όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Οι συνομιλίες για τη διάσωση της Credit Suisse συνεχίστηκαν και χθες Σάββατο, καθώς η UBS ζήτησε 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την ελβετική κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το κόστος σε περίπτωση που προχωρήσει σε εξαγορά της τράπεζας, ανέφερε πηγή στο Reuters.

Οι αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης της τράπεζας με τους πελάτες και επενδυτές, μετά και την αναταραχή που προκλήθηκε από την κατάρρευση των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές επιθυμούν να βρεθεί μια λύση πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, πηγή του Reuters προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες συναντούν σημαντικά εμπόδια και ότι μπορεί να χρειαστεί να περικοπούν 10.000 θέσεις εργασίας εάν οι δύο τράπεζες συνενωθούν.

Οι εγγυήσεις που ζητά η UBS θα καλύψουν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές νομικές δαπάνες, δήλωσαν δύο άτομα στο Reuters.

Η Credit Suisse, η UBS και η ελβετική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι φρενήρεις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου έρχονται έπειτα από μια βίαιη εβδομάδα για τις τραπεζικές μετοχές και τις προσπάθειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ να στηρίξουν τον κλάδο. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε στήριξη των καταθέσεων των καταναλωτών, ενώ η ελβετική κεντρική τράπεζα έριξε σωσίβιο 50 δισ. δολ. στην Credit Suisse για να στηρίξει τον ισολογισμό της.

Η UBS δεχόταν πιέσεις από τις ελβετικές αρχές να εξαγοράσει την κύρια ανταγωνίστριά της προκειμένου να ελέγξει την κρίση, δήλωσαν πηγές. Το σχέδιο θα μπορούσε να προβλέπει την απόσχιση του ελβετικού βραχίονα της Credit Suisse.

Οι αμερικανικές αρχές εμπλέκονται, συνεργαζόμενες με τους Ελβετούς ομολόγους τους για να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας συμφωνίας, ανέφερε το Bloomberg News, επικαλούμενο επίσης πηγές.

Ο Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway Inc έχει συζητήσει με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν για την τραπεζική κρίση, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Πηγή: eurokerdos.cyprustimes.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News