Κρήτη: Αντιδράσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού - «Ψίχουλα» λένε οι συνδικαλιστές

Κρήτη
Κρήτη: Αντιδράσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού - «Ψίχουλα» λένε οι συνδικαλιστές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συνδικαλιστές επιμένουν στο πάγιο αίτημά τους, να σταματήσει η κυβέρνηση να καθορίζει τον κατώτατο μισθό και να αφήσει - όπως ίσχυε προ μνημονίων - τους κοινωνικούς εταίρους να διαπραγματεύονται τις αυξήσεις σε ελεύθερες μεταξύ τους διαβουλεύσεις!

Ως «ψίχουλα» αλλά και ως κίνηση «εμπαιγμού των εργαζομένων στη χώρα μας» χαρακτηρίζουν την αύξηση που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, για τη διαμόρφωση του ελάχιστου μισθού στα 780 ευρώ τον μήνα, οι συνδικαλιστικοί φορείς της Κρήτης. Μάλιστα, καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να κρατάει “παγωμένες” τις τριετίες, κάνοντας χρήση... μνημονιακών υποχρεώσεων, με βάση τον δείκτη της ανεργίας.

Οι συνδικαλιστές επιμένουν στο πάγιο αίτημά τους, να σταματήσει η κυβέρνηση να καθορίζει τον κατώτατο μισθό και να αφήσει - όπως ίσχυε προ μνημονίων - τους κοινωνικούς εταίρους να διαπραγματεύονται τις αυξήσεις σε ελεύθερες μεταξύ τους διαβουλεύσεις!

Συγκεκριμένα, χθες ο Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε σε εξειδικεύσεις για τον κατώτατο μισθό, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι από την 1η Απριλίου ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός και διαμορφώνεται στα 780 ευρώ μικτά.

«Είναι μια αύξηση σημαντική αλλά και δίκαια. Λαμβάνει υπόψη το χρέος στήριξης των εργαζομένων σε συνθήκες αυξημένου εισαγόμενου πληθωρισμού, αλλά και τις αντοχές των ελληνικών επιχειρήσεων», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, ο κατώτατος μισθός πλήρους απασχόλησης πάει στα 780 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 34,84 ευρώ από την 1η Απριλίου. «Δε μοιράζουμε δικά μας λεφτά από τις τσέπες μας. Είναι λεφτά του ιδιωτικού τομέα», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, εξηγώντας πως για την αύξηση του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη:

  • Η πτώση της ανεργίας που δείχνει ότι η οικονομία έχει δυναμική.
  • Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.
  • Η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2023 στο 2%.

«Τι μένει τελικά στην τσέπη του εργαζομένου; Το 2019 έμεναν 548 ευρώ. Σήμερα, με 14 καταβολές θα του μένουν 667 ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης. Σε 12μηνη βάση θα μένουν 778 ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι αντιδράσεις των συνδικάτων

Η πρώτη αντίδραση για τις ανακοινώσεις Χατζηδάκη ήρθε χθες το μεσημέρι από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ο κ. Χατζηδάκης δε σεβάστηκε την επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΕ στα 826 ευρώ, που αποτελεί το “χείλος του γκρεμού” για το όριο της φτώχιας στη χώρα μας. Για άλλη μια φορά δεν εφαρμόζεται το αυτονόητο, στα πλαίσια του δημοκρατικού δικαίου, όπως αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικά στις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, όπου τον ελάχιστο μισθό τον διαμορφώνουν μετά από διαβουλεύσεις οι κοινωνικοί φορείς. Απεναντίας, βλέπουμε τον κ. Χατζηδάκη να βγαίνει, με τη στήριξη του πρωθυπουργού, ως νέος “σουλτάνος”, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την κοινωνία και τους εργαζόμενους».

Τα “παιχνίδια” με τους δείκτες ανεργίας

Μάλιστα, παρακάτω, η διοίκηση του ΕΚΗ καλεί τον Κωστή Χατζηδάκη να δώσει εξηγήσεις και για τις τριετίες: «Ο κ. Χατζηδάκης καλό είναι να μας πει την αλήθεια για την ανεργία στη χώρα μας, γιατί κανείς δεν πιστεύει ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο ότι η ανεργία δεν έχει πέσει κάτω του 10%, που αποτελεί μνημονιακό όρο για την επιστροφή των τριετιών για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τριετίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της μισθοδοσίας τους μετά τον βασικό μισθό. Μάλιστα, σε μια εποχή που οι εργοδοτικοί φορείς σε κλάδους όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και ο κατασκευαστικός κλάδος ζητάνε κατά χιλιάδες εργατικά χέρια.

Να σημειωθεί ότι, με παρέμβαση του ΕΚΗ, διαπιστώθηκε ότι η ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) δεν προχωρά σε διασταυρώσεις με το “ΕΡΓΑΝΗ” των μακροχρόνια ανέργων, που ενώ βρήκαν εργασία και είναι ασφαλισμένοι, εκατοντάδες από αυτούς εξακολουθούν να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας, καθώς και οι πλέον 420.000 νέοι που έχουν φύγει στο εξωτερικό και εργάζονται εκεί, λόγω της ηλεκτρονικής ανανέωσης της κάρτας ανεργίας εξακολουθούν να φαίνονται άνεργοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Εμπαίζουν τους εργαζόμενους»

«Ο κατώτατος μισθός, παρότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, καθορίζεται από την κυβέρνηση, κάτι το οποίο δεν είναι σωστό, γιατί μιλάμε για τον ιδιωτικό τομέα και όχι για τον δημόσιο τομέα, που ο εργοδότης είναι το κράτος», είπε από την πλευρά του στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Μανόλης Πεπόνης.

«Πάντα ο κατώτατος μισθός μέχρι το 2012 καθοριζόταν από τους κοινωνικούς εταίρους. Δηλαδή, από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Και αυτό είναι το σωστό. Και αυτή είναι η σωστή πρακτική που θα πρέπει να ακολουθείται», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

Μάλιστα, την όλη διαδικασία τη χαρακτηρίζει και ως «θέατρο του παραλόγου»: «Η αύξηση που δόθηκε δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, που είναι πολύ σκληρή. Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος υποφέρει. Και υποφέρει, επειδή οι μισθοί έχουν να αυξηθούν αρκετά χρόνια. Υποφέρει γιατί ο κατώτατος μισθός καλύπτει ένα μικρό μέρος των εργαζομένων. Και μεγάλο μέρος του κόσμου έχει περάσει από τα όρια της φτωχοποίησης στη φτωχοποίηση»...

«Δε μας προκαλεί καμία έκπληξη»

«Η συμπεριφορά του κ. Χατζηδάκη δε μας προκαλεί καμία έκπληξη», σχολιάζει με νόημα προς την εφημερίδα μας το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος.

«Ξέραμε ότι όλο το έργο του είναι μέχρι σήμερα κατά βάθος αντεργατικό. Είναι κοροϊδία η αύξηση που ανακοινώθηκε. Είναι πολύ κάτω από τον κατώτατο μισθό, που ίσχυε προ δεκαετίας. Πριν, δηλαδή, τη μείωση κατά 22%. Και σίγουρα πολύ πιο κάτω από τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα μάλιστα με τον Δημόκριτο Σαλούστρο, «είναι ένα προεκλογικό τερτίπι, προκειμένου να μειώσουν τις απαιτήσεις του κόσμου και να φανούν φιλεργατικοί. Νομίζω ότι ακόμη και ο πιο ευκολόπιστος δεν μπορεί να πέσει στη λούμπα αυτή τη φορά. Οι εργαζόμενοι έδωσαν την απάντησή τους με τις επαναλαμβανόμενες απεργίες του τελευταίου διαστήματος και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι να επιβάλουν τα αιτήματά τους».

«Ισορροπημένη η αύξηση», λένε οι εργοδότες

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού βρίσκει σύμφωνους τους επιχειρηματίες στο σύνολό τους», ανέφερε, ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, ενώ θετική ήταν η αντίδραση και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα των 780 ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, βρίσκει σύμφωνους τους επιχειρηματίες στο σύνολό τους, καθώς ως μέτρο καταφέρνει να ισορροπήσει τη διαφορά η οποία προκύπτει από την αύξηση του πληθωρισμού και τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και την αύξηση στο κόστος λειτουργίας σχεδόν όλων των επιχειρήσεων», αναφέρει ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

«Αξιοποιώντας τη δυναμική της “κυκλικότητας” στην οικονομία, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει, μέσω των επιχειρήσεων, νέα ώθηση στο διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, με την αύξηση του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης. Σημείωσε, δε, ότι «σε συνέχεια των μέτρων που λαμβάνονται για τη στήριξη των εισοδημάτων από την 1η Απριλίου, ένα μήνα νωρίτερα από πέρυσι, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 9,4%, διαμορφούμενος στα 780,00 ευρώ, από τα 713,00 € και από τα 650,00 € που ήταν προ τριετίας, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις μισθοί, με τον πρωθυπουργό να έχει τονίσει ότι η αύξηση δε σχετίζεται με τις εκλογές, αλλά με τις ανάγκες αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Ο στόχος της νέας αύξησης είναι αφενός να οδηγήσει σε άλλη μια σημαντική τόνωση του κατώτατου μισθού, ο οποίος υπερβαίνει το ύψος του πληθωρισμού και του ποσοστού που έλαβαν οι συνταξιούχοι και, αφετέρου, να λάβει υπόψη τις ανάγκες ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News