Μετά τη Silicon Valley Bank, κατέρρευσε και η Signature Bank - Τι θα γίνει με τις καταθέσεις

Οικονομία
Μετά τη Silicon Valley Bank, κατέρρευσε και η Signature Bank - Τι θα γίνει με τις καταθέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την απόφαση να διασώσουν τους καταθέτες των δύο τραπεζών πήραν οι αμερικανικές αρχές υπό τον φόβο μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε χθες ότι «θα λογοδοτήσουν» οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank, αλλά και της Signature Bank που κατέρρευσε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το xάος θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών, ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», αναφέρεται στη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ.

«Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να τοποθετηθεί αργότερα σήμερα δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών θεσμών και τις ενέργειες των αρχών.

Ανάληψη όλων των αποταμιεύσεων από τη Silicon Valley Bank

Παράλληλα, σε μια πρωτοφανή κίνηση, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν σε όλους τους πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα Δευτέρα.

Στόχος της ασυνήθιστης αυτής απόφασης είναι να καθησυχαστούν πολίτες και επιχειρήσεις.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Kατέρρευσε και η Signature Bank

Την ίδια ώρα, άλλη μια τράπεζα «βάρεσε κανόνι»: ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε χθες ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη μεγαλούπολη.

Διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου, που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς, ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

(φωτογραφία AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News