Airbnb: Έρχεται μπαράζ ελέγχων της Εφορίας στα ακίνητα - Στο επίκεντρο οι τραπεζικοί λογαριασμοί για «κρυμμένα» εισοδήματα

Οικονομία
Airbnb: Έρχεται μπαράζ ελέγχων της Εφορίας στα ακίνητα - Στο επίκεντρο οι τραπεζικοί λογαριασμοί για «κρυμμένα» εισοδήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι φορολογούμενοι που έχουν δηλώσει τα εισοδήματα που εισέπραξαν από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα για τους υπόλοιπους, όμως, αναμένονται βαριά πρόστιμα

Νέο μπαράζ ελέγχων για τα ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, Booking κ.λπ., ετοιμάζει η εφορία. Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε διασταυρώσεις ανάμεσα στα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί για τα ακίνητα στις πλατφόρμες ενοικίασης, το περιουσιολόγιο και τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι.

Η προθεσμία για να δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ένα ακίνητο το οποίο έχει ενταχθεί στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά ξεκινούν οι διασταυρώσεις. Στο επίκεντρο θα βρεθούν ακόμα και τραπεζικοί λογαριασμοί όπως και κάρτες με στόχο τον εντοπισμό όσων προσπάθησαν να αποκρύψουν εισοδήματα.

Σε πρώτη φάση θα «τρέξουν» διασταυρώσεις στα ποσά των ενοικίων που έχουν δηλώσει οι ενοικιαστές των ακινήτων με ποσά που έχουν δηλώσει ότι εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, σύμφωνα με το protothema.gr. Για όσους αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση τα δεδομένα που στέλνουν οι πλατφόρμες Airbnb, Booking και VRBO. Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στέλνουν κάθε χρόνο στην ΑΑΔΕ στοιχεία κρατήσεων και πληρωμών κατοικιών στη χώρα μας ανά ΑΦΜ του κάθε ιδιοκτήτη, για το προηγούμενο έτος. Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ περνάει αυτόματα τα στοιχεία με τα εισοδήματα στη φορολογική δήλωση Ε1 των φορολογουμένων που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb.

Οι φορολογούμενοι που έχουν δηλώσει τα εισοδήματα που εισέπραξαν από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Για τους υπόλοιπους, όμως, αναμένονται βαριά πρόστιμα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να «κουρέψουν» αν σπεύσουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εμφανίζοντας στην Εφορία τα κρυμμένα εισοδήματα. Συγκεκριμένα θα επιβληθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι προβλεπόμενες κυρώσεις, όπως η επιβολή προστίμου (έως 5.000 ευρώ ανάλογα με την παράβαση), ο καταλογισμός πρόσθετου φόρου και προσαυξήσεων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν περιθώριο έως το τέλος Φεβρουαρίου για να προχωρήσουν σε διορθώσεις στις προσωρινές δηλώσεις για το έτος 2022. Από το Μάρτιο και μετά δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα οπότε και ξεκινούν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ.

Τα στοιχεία των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις διασταυρώνονται μέσα από τα δεδομένα:

  • που διαβιβάζουν οι πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μετά από τη συμφωνία που έχουν κάνει με την ΑΑΔΕ.
  • των κινήσεων των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων.
  • των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών ακινήτων, όπου αναζητούνται πιστώσεις που ίσως υποκρύπτουν την είσπραξη κρυφών ενοικίων από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει υπογράψει συμφωνία με την Airbnb, την Booking.com και την VRBO, τον όμιλο της Expedia, σύμφωνα με την οποία οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο Ιδιοκτήτης / διαχειριστής ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Επίσης, οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν, όσον αφορά στα ήδη καταχωρημένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.

Στην περίπτωση που εντοπιστούν ακίνητα, τα οποία είτε δεν έχουν εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσης τους. Ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημερών προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News