ESM: Εκταμιεύονται 603 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

Οικονομία
ESM: Εκταμιεύονται 603 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ESM αναφέρει επίσης ότι στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης του ελληνικού χρέους, θα μεταβιβάσει στην Ελλάδα 603 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ισοδύναμο των εσόδων που προήλθαν από τις αγορές ελληνικών ομολόγων (SMP/ANFA).

Την μεταβίβαση στην Ελλάδα ποσού 603 εκατ. ευρώ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων (SMP/ANFA) ανακοίνωσε ο ESM, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το μόνιμο μηδενισμό, για πρώτη φορά, του επιπρόσθετου επιτοκιακού περιθωρίου από το 2023 και μετά όπως είχε αποφασιστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ανακοίνωσε ότι μειώνει στο μηδέν το step-up margin (προσαύξηση επιτοκίου) σε δάνεια προς την Ελλάδα την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2022 και 31 Δεκεμβρίου 2022, στα πλαίσια των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα το 2018.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του η ESM, η αξία αυτής της όγδοης μείωσης ανέρχεται στα 122,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το ΔΣ αποφάσισε επίσης να μειώσει το step-up margin στο μηδέν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.

Ο ESM αναφέρει επίσης ότι στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης του ελληνικού χρέους, θα μεταβιβάσει στην Ελλάδα 603 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ισοδύναμο των εσόδων που προήλθαν από τις αγορές ελληνικών ομολόγων (SMP/ANFA).

Ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Πιερ Γκραμένια, σχολίασε σχετικά:

"Η Ελλάδα έχει σημειώσει διαρκή πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είχαν εκδώσει θετική αξιολόγηση σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που επρόκειτο να ολοκληρωθούν έως το φθινόπωρο του 2022. Αυτό άνοιξε το δρόμο για αυτήν την εκταμίευση της δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις. Το συνολικό ύψος όλων των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ανέρχεται σε 11,5 δισ. ευρώ".

"Χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της έχει γίνει πολύ πιο ισχυρή και ανθεκτική. Η χώρα βγήκε από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και η οικονομική της ανάπτυξη ήταν από τις υψηλότερες στην ΕΕ το 2022. Η υπεύθυνη και βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα και πρέπει να συνεχιστούν περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τη μείωση και την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της εργατικής νομοθεσίας", πρόσθεσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News