«Φωτιά» στις ασφαλιστικές εισφορές από την αύξηση 9,6%

Κρήτη
«Φωτιά» στις ασφαλιστικές εισφορές από την αύξηση 9,6%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

9,6% πάνω οι ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών - Οργή συνδικαλιστών που κάνουν λόγο για νέα αφαίμαξη του εισοδήματός τους

Στο διόλου ευκαταφρόνητο ύψος των 9,6% αυξήθηκαν από την κυβέρνηση στη χώρα μας οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για αυξήσεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού του τρέχοντος έτους, αλλά οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων δηλώνουν αγανακτισμένοι και χαρακτηρίζουν ως «χαράτσι» την αύξηση αυτή, που ισχύει για το 2023. Μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου “ανάβει φωτιές” λέγοντας πως στο ύψος του πληθωρισμού του τρέχοντος έτους θα είναι και η αύξηση των εισφορών για το 2024!

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης προκαλούν οι ανακοινώσεις αυτές, ενώ στη “Νέα Κρήτη” τόσο από τον αγροτικό χώρο όσο και από τον χώρο των εμπόρων (που ανήκουν στην κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών) γίνεται λόγος για μια πολιτική αφαίμαξης των εισοδημάτων τους, αντί να μειώνονται - όπως τονίζουν - οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μπορέσουν οι ασφαλισμένοι να ανταποκριθούν και να μη μένουν και απλήρωτες, από την άλλη, οι εισφορές πολλών χρόνων, όπως συμβαίνει σήμερα, ιδιαίτερα στον χώρο των εμπόρων.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν, τα νέα “χαράτσια” έρχονται σε μια περίοδο που μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων ήδη αδυνατεί να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας, πόσω μάλλον να ανταποκριθεί σε μια νέα αύξηση.

Το “πνεύμα” του υφυπουργού

Σε αυτό το “πνεύμα” ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε: «Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο οι εισφορές των ασφαλιστικών κλάσεων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων για τα χρόνια 2023 και 2024 προσαυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη μεταβολής μισθών της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή στο 9,6% για το τρέχον έτος, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Ο κορμός του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι διανεμητικός. Η αναπροσαρμογή των εισφορών είναι απαραίτητη προκειμένου αφενός μεν οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών να τους εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στο μέλλον, αφετέρου δε να διατηρούνται οι δημοσιονομικές ισορροπίες με δεδομένη την αύξηση των συντάξεων που λαμβάνει χώρα μετά από 12 χρόνια».

Πώς διαμορφώνονται οι νέες εισφορές

Οι νέες εισφορές το 2023 για την κύρια σύνταξη και την Υγεία στους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες διαμορφώνονται στα 230,25 ευρώ τον μήνα στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, από 210 ευρώ που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2022. Μαζί με την εισφορά των 10 ευρώ τον μήνα προς τον πρώην ΟΑΕΔ για την ανεργία, η συνολική μηνιαία εισφορά θα ανέρχεται στα 240,25 ευρώ.

Στη 2η ασφαλιστική κατηγορία η νέα επιβάρυνση διαμορφώνει τη μηνιαία εισφορά για κύρια σύνταξη και Υγεία στα 276,31 ευρώ συν τα 10 ευρώ για την ανεργία, ενώ στην 6η ασφαλιστική κλάση από 566 ευρώ οι νέες εισφορές διαμορφώνονται στα 620,6 ευρώ και στα 630,6 μαζί με αυτή για την ανεργία. Στην ειδική κατηγορία των ασφαλισμένων που έχουν μέχρι πέντε έτη ασφάλισης, από 126 ευρώ, θα πληρώνουν 138,15 ευρώ.

Οι αγρότες στην 1η ασφαλιστική κατηγορία θα πληρώνουν επίσης φέτος το ποσό των 99,78 ευρώ για τη σύνταξή τους και ακόμα 35,09 ευρώ για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Όσοι ασφαλίζονται και στον κλάδο των εφάπαξ θα καταβάλλουν και γι’ αυτό αυξημένο ασφάλιστρο, που στην 1η κατηγορία διαμορφώνεται στα 28,51 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα για όσους ασφαλίζονται στον κλάδο της επικουρικής σύνταξης το ασφάλιστρο στην 1η ασφαλιστική κατηγορία διαμορφώνεται στα 42,76 ευρώ τον μήνα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το 2023 μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου.

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για την κυρία ασφάλιση θα διαμορφωθεί ως εξής:

- 1η κατηγορία από 210 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 230 ευρώ, με επιβάρυνση 20 ευρώ τον μήνα και ετήσια επιβάρυνση 240 ευρώ.

- 2η κατηγορία από 252 ευρώ στα 276,19 ευρώ, με επιβάρυνση 24,19 ευρώ τον μήνα και ετήσια επιβάρυνση 290,28.

- 3η κατηγορία από 302 ευρώ στα 330,99 ευρώ, με επιβάρυνση 28,99 ευρώ τον μήνα και ετήσια επιβάρυνση 347,88.

- 4η κατηγορία από 363 ευρώ στα 397,84 ευρώ, με επιβάρυνση 34,84 ευρώ τον μήνα και ετήσια επιβάρυνση 418,08.

- 5η κατηγορία από 435 ευρώ στα 476,76 ευρώ, με επιβάρυνση 41,76 ευρώ τον μήνα και ετήσια επιβάρυνση 501,12 ευρώ.

- 6η κατηγορία από 566 ευρώ στα 620,33 ευρώ, με επιβάρυνση 54,33 ευρώ τον μήνα και ετήσια επιβάρυνση 679,2 ευρώ.

Στα ποσά δεν περιλαμβάνεται η εισφορά 10 ευρώ υπέρ ανεργίας που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί.

Για την ειδική κατηγορία για τους νέους ασφαλισμένους για έως και 5 έτη, από 126 ευρώ τον μήνα θα φτάσει τα 138 ευρώ, με ετήσια επιβάρυνση 144 ευρώ.

Το ύψος των εισφορών για επικουρική ασφάλιση θα διαμορφωθεί:

* Για την 1η κατηγορία από 39 ευρώ στα 42,76 ευρώ.

* Για τη 2η κατηγορία από 47 ευρώ στα 51,53 ευρώ.

* Για την 3η κατηγορία από 56 ευρώ στα 61,40 ευρώ.

Παράλληλα το ύψος των εισφορών για εφάπαξ θα φτάσει:

* Για την 1η κατηγορία από 26 ευρώ στα 28,52 ευρώ.

* Για τη 2η κατηγορία από 31 ευρώ στα 33,99 ευρώ.

* Για την 3η κατηγορία από 37 ευρώ στα 40,57 ευρώ.

«Ένα ακόμη χαράτσι στις πλάτες της αγροτιάς»

Ως μονόδρομο χαρακτηρίζει τον δρόμο των κινητοποιήσεων κατά αυτών των πολιτικών ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος. Όπως λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη”, «εφαρμόζει, λέει, τα ασφάλιστρα με βάση τον πληθωρισμό. Και αυτό το 9,6% είναι ένα επιπλέον χαράτσι στις πλάτες της αγροτιάς. Ένα πρόβλημα, δηλαδή, που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον τρόπο της επιβίωσης. Και πόσω μάλλον όταν η σύνταξή τους είναι ψίχουλα. Δηλαδή ο αγρότης πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και θα βγει στα 67 στη σύνταξη, με κομμένα φτερά, να ζήσει πώς; Με ψίχουλα; “Χαρατσώνουν” τον λαό εισπράττοντας, για να ενισχύσουν το μεγάλο κεφάλαιο. Ο βιοπαλαιστής αγρότης, μάλιστα, δουλεύει μέχρι να αναπνέει, γιατί αλλιώς δε συντηρείται με τη σύνταξη που παίρνει...».

«Όχι μόνο δεν έπρεπε να αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά θα έπρεπε να τις μειώσουν», τονίζει κατηγορηματικά από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανόλης Κουμαντάκης. «Έχουμε τεράστια ποσά που οφείλουν οι έμποροι από απλήρωτες εισφορές των τελευταίων 15 χρόνων. Οι εισφορές είναι ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Χρειάζεται λοιπόν να μειωθούν. Και να ρυθμιστούν οι απλήρωτες εισφορές, για να διευκολυνθούν όσοι τις έχουν στον τρόπο πληρωμής...».

«Το νέο χαράτσι που επιβάλλει η κυβέρνηση σε βάρος αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, επικαλούμενη τον πληθωρισμό», καταγγέλλει και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, «είναι απαράδεκτο μέτρο».

Και σημειώνει: «Για άλλη μια φορά καλείται ο λαός να πληρώσει για την υγεία του από την τσέπη του, όταν έχει πληρώσει δυο και τρεις φορές. Η προσπάθεια να βρει “άλλοθι” για τις αυξήσεις στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου), που προέβλεπε ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια με τις εισφορές στους αυτοαπασχολούμενους και να δηλώνει ότι πρέπει να είναι ευχαριστημένος ο λαός, μόνο γέλιο προκαλεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News