Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών στην Κρήτη

Κρήτη
Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν θα υπάρξει νέος γύρος παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία προσδιόρισε τον χρόνο των αποτελεσμάτων των τρεχουσών ερευνών στην Κρήτη

Μέχρι τον Δεκέμβριο είναι πολύ πιθανό να έχουμε πλήρη εικόνα για την ύπαρξη ή μη γεωλογικών δομών με κοιτάσματα αερίου. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, στο πλαίσιο των προκελκόγικών δράσεων της κυβερνήσης για την επικοινωνία του έργου την τελευταία τετραετία, αλλά και τον σχεδιασμό για την επόμενη των εκλογών. 

Σχολιάζοντας τις εν εξελίξει έρευνες στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης (Δυτικά και Νοτιοδυτικά), με βάση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, η πρώτη εικόνα για τα κοιτάσματα της Κρήτης θα υπάρξει προς το τέλος του 2023.

Σημειώνεται πως έρευνες των ExxonMobil – Helleniq Energy στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης στέλνουν αισιόδοξα σινιάλα ως προς τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Γιααυτό άλλωστε όπως έχει δημοσιέυσει το neakriti.gr η ExxonMobil, που είναι και ο operator (διαχειριστής) της κοινοπραξίας, φέρεται να επιδιώκει την παράταση για δύο ακόμη μήνες τις εργασίες πρόσκτησης δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στα υπεράκτια blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», με στόχο την πρόσκτηση περισσότερων δεδομένων από το υπέδαφος των θαλάσσιων παραχωρήσεων, ώστε να μην απαιτηθούν και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να τελειώσουν στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί, οτι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει νέος γύρος παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε κάθε σενάριο για το ενδεχόμενο προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση θαλάσσιων ή και χερσαίων περιοχών προκειμένου να πραγματοποιηθούν έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου: «Δεν εξετάζουμε να ερευνήσουμε άλλες περιοχές» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η επανεκκίνηση του project της έρευνας κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ενεργές παραχωρήσεις, πυροδότησε σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο προκήρυξης κι άλλων διαγωνισμών.

Μάλιστα στις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν περιλαμβάνονταν και αυτές που ήθελαν διαγωνισμούς για περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης αλλά και ανάμεσα στα βόρεια του νησιού και της νότιας Πελοποννήσου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News