Επίδομα θέρμανσης: Πότε γίνονται οι πληρωμές για πετρέλαιο, πέλλετ και καυσόξυλα

Οικονομία
Επίδομα θέρμανσης: Πότε γίνονται οι πληρωμές για πετρέλαιο, πέλλετ και καυσόξυλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ημερομηνίες πληρωμών

Έκλεισε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης για πέλλετ, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και καυσόξυλα, όπου  περίπου 1,1 εκατομμύρια πολίτες υπέβαλαν αίτηση.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η τροποποίηση γίνεται λόγω της ανάγκης χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι επίδομα για θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, φέτος θα δοθεί όχι μόνο για όσους αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για όσους καταθέσουν αποδείξεις ή λογαριασμούς για:

  • φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) για σόμπες
  • φυσικό αέριο θέρμανσης
  • φιάλες υγραερίου
  • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)
  • θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης
  • Ποιοι δικαιούνται διπλάσιο επίδομα

Διπλάσιο επίδομα που μπορεί να φτάσει έως και τα 1.600 ευρώ δικαιούνται οι νέοι δικαιούχοι και όσοι άλλαξαν πηγή ενέργειας. Από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Το ελάχιστο ύψος επιδόματος διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο αλλά πετρέλαιο, το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Οι ημερομηνίες πληρωμών

Όπως προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα η πληρωμή της επόμενης δόσης του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται στις 28 Φεβρουαρίου για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Η τελευταία δόση εκτιμάται πως θα γίνει στις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο με δικαιολογητικά αγορών έως την 16η Μαϊου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως την 31η Μαΐου 2023 το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Τέλος, για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30ή Ιουνίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως την 15η Ιουλίου 2023 το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 10η Αυγούστου 2023.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News