Αγροτοκτηνοτρόφοι: 1,4 δισ. ευρώ στις τσέπες των δικαιούχων - Οι πληρωμές του Ιανουαρίου και η νέα ΚΑΠ

Κρήτη
Αγροτοκτηνοτρόφοι: 1,4 δισ. ευρώ στις τσέπες των δικαιούχων - Οι πληρωμές του Ιανουαρίου και η νέα ΚΑΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιανουάριος «υπόσχεται» να φέρει τις ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους και την αρχή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Στην πληρωμή των κτηνοτρόφων με τα 89 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για τον τομέα των ζωοτροφών λόγω της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία επικεντρώνει τώρα τις δυνάμεις της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ στη διάθεση των δικαιούχων βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου η εφαρμογή στον ιστότοπο https://m22.opekepe.gr/ για την έναρξη των αιτήσεων, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά. Εφόσον κυλίσουν όλα ομαλά, η πληρωμή θα γίνει τον Ιανουάριο του 2023.

Στο μεταξύ, πληρώθηκε και η εξισωτική αποζημίωση. Έτσι, μέχρι τώρα δόθηκαν συνολικά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω του gov.gr, με την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης, του Πρασινίσματος, των Νέων σε ηλικία αγροτών, της Εξισωτικής Αποζημίωσης, των Αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων, των Νέων Αγροτών κ.λπ., έτους 2022, καθώς και της ειδικής ενίσχυσης για τα λιπάσματα. Συνολικά, τα χρήματα αυτά καταβλήθηκαν σε πάνω από 640.000 δικαιούχους, μέσα από τη συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, του ΟΠΕΚΕΠΕ, της Διαχειριστικής Αρχής, της ΕΘΕΑΣ, των ΚΥΔ και της Τράπεζας Πειραιώς.

Η ενίσχυση στις ζωοτροφές αφορά:

  • Υπομέτρο 1: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους του τομέα εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας.
  • Υπομέτρο 2: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εντατικής αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας.
  • Στην πρόσκληση, που εξέδωσε το υπουργείο στις 15 Δεκεμβρίου, δίνονται επεξηγήσεις για τη διαδικασία των αιτήσεων.
  • Ο υπολογισμός του ύψους ενίσχυσης πραγματοποιείται ανά δικαιούχο σύμφωνα με την κλάση των επιλέξιμων ζώων και βάσει της έδρας της εκμετάλλευσης.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει, ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησής τους:

  • Να έχουν στη νόμιμη κατοχή τους κτηνοτροφική εκμετάλλευση των τομέων αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, όπως αυτό προκύπτει από την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ), για το έτος αιτήσεων 2021 κατά το κλείσιμο του οικονομικού έτους στις 15 Οκτωβρίου 2022 ή το πιο πρόσφορο έτος αναφοράς για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.
  • Να είναι κάτοχοι ενεργών αιγο-προβατοτροφικών/βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ) κατά την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης.
  • Οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 ευρώ στον εν λόγω τομέα και συγκεκριμένα θα πρέπει:
    • Να έχουν κατά την 31η/3/2022 κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020 τον ΚΑΔ 01.45 Εκτροφή αιγοπροβάτων, όπως προκύπτει από την Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα (έντυπο Ε3) της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (ΦΕ), έναν από τους ακόλουθους:
    • ή να έχουν κατά την 31η/03/2022 κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020, όπως προκύπτει από το έντυπο Ε3 της οικείας δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Φ.Ε.), τον ΚΑΔ “01.50 Μικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες” και έχουν δηλώσει την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2021,
    • ή να είναι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Ν. 2859/2001 και έχουν δηλώσει την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2021.

      Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δε θα ισχύσει σε καμία κλάση.

Τι πληρώθηκε τον τελευταίο μήνα

Το συνολικό ποσό πληρωμής για τους πάνω από 640.000 δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας αναλύεται ως εξής:

  • Άμεσες ενισχύσεις, εξόφληση βασικής 309.440.810,14 ευρώ. Πρασίνισμα 515.531.706,43 ευρώ. Συμπληρωματικών ποσών ενίσχυσης σε νέους σε ηλικία 26.146.893,64 ευρώ.
  • Πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, Αγροπεριβαλλοντικά 212.568.751,10 ευρώ. Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης, Leader 21.389.747,30 ευρώ. Εξισωτική Αποζημίωση 235.487.927,60 ευρώ.
  • Ειδικές ενισχύσεις, ενίσχυση για τα λιπάσματα 59.923.788,60 ευρώ.
  • Σύνολο πληρωμών από 30 Νοεμβρίου έως 23 Δεκεμβρίου 2022 1.380.489.624,81 ευρώ.

Απαραίτητες διευκρινίσεις

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γιώργος Γεωργαντάς, για τις πληρωμές της τελευταίας εβδομάδας, που έγιναν μετά τους προβλεπόμενους διασταυρωτικούς ελέγχους:

  • Στην εξόφληση του υπολοίπου 30% της Βασικής Ενίσχυσης, του πρασινίσματος και των νέων σε ηλικία έτους 2022 περιλαμβάνονται οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εκτός μικρών εξαιρέσεων για επιπλέον έλεγχο ή προσκόμιση δικαιολογητικών. Έγινε για πρώτη φορά κατανομή εθνικού αποθέματος, χωρίς οριζόντια μείωση στους κατόχους δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης μόνο με την αξιοποίηση αδιάθετων ποσών από οριζόντιες μειώσεις από το 2018 και μετά. Δεν κατανεμήθηκε εθνικό απόθεμα σε όσους αποκλειστικά δήλωσαν εκτάσεις βοσκοτόπων σε καλή γεωργική κατάσταση χωρίς ζώα. Το υπόλοιπο αδιάθετο ποσό είναι επαρκές για την κάλυψη των υπολοίπων αιτούντων.
  • Στην πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης 2022, έγιναν οι διορθώσεις για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους με απόρριψη στην πρώτη αξιολόγηση. Δεν καταβάλλεται εξισωτική αποζημίωση σε όσους έχουν έδρα πεδινές περιοχές, δε διαθέτουν στάβλο σε ορεινή ή μειονεκτική περιοχή, άσχετα με την περιοχή που έλαβαν κατανομή βοσκοτόπων. Για παραγωγούς με υπόλοιπο πληρωμών περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ, οι πληρωμές θα γίνουν μέχρι τις 29/12/2022.

Έρχεται η νέα ΚΑΠ

Στο μεταξύ, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, συνολικού προϋπολογισμού 13,4 δισ. ευρώ, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2023 με ισχύ έως και το τέλος του 2027. «Η νέα ΚΑΠ ουσιαστικά αποτελεί μια νέα Συμφωνία για τη Γεωργία και τις Αγροτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εδράζει στη συναντίληψη και πίστη των κρατών-μελών της για το κοινό μέλλον της Αγροτικής Πολιτικής στην Ευρώπη», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Μπαγινέτας.

Στόχος για τη χώρα μας με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ είναι η ενσωμάτωση, με ισορροπημένο τρόπο, των στόχων για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία, η οποία προβλέπει την από κοινού συνεισφορά των δύο Πυλώνων της, τόσο του Πυλώνα Ι των άμεσων ενισχύσεων, όσο και τον Πυλώνα ΙΙ των επενδύσεων, στην επίτευξη συγκεκριμένων προτεραιοτήτων με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Προτεραιότητες για στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Οι προτεραιότητες οι οποίες ενσωματώθηκαν στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας, σύμφωνα με τον κ. Μπαγινέτα, είναι «σχεδιασμένες βάσει των ιδιαιτεροτήτων και εξειδικευμένων αναγκών του πρωτογενούς μας τομέα, και αφορούν:

  • Στη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων παραγωγών μας, μέσα από τον εξορθολογισμό και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων (βασική ενίσχυση, αναδιανεμητική, συνδεδεμένες, νέοι γεωργοί, επενδύσεις) και πόρων της ΚΑΠ.
  • Στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και επάρκειας, με έμφαση στη στήριξη της κτηνοτροφίας.
  • Στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με μεγαλύτερη έμφαση στη διασύνδεση έρευνας, τεχνολογίας, ψηφιοποίησης, εκπαίδευσης, κατάρτισης και συμβουλευτικής υποστήριξης των παραγωγών.
  • Στην ισχυροποίηση των αγροτών στην αλυσίδα αξίας μέσω την προώθησης του συνεργατισμού.
  • Στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Στην προσέλκυση νέων γεωργών, διαμορφώνοντας περισσότερα κίνητρα πρώτης εγκατάστασης και επενδύσεων.
  • Στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές για την ολοκληρωμένη στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής τους.
  • Τέλος, αλλαγές υπάρχουν και στο μοντέλο των άμεσων ενισχύσεων, για το οποίο προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων έως το 2027, ενώ για πρώτη φορά θα ενεργοποιηθεί η αναδιανεμητική ενίσχυση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της εσωτερικής σύγκλισης και την προστασία του εισοδήματος των μικρομεσαίων παραγωγών.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News