Ενιαία ενίσχυση: Στις τσέπες των αγροτών οι επιδοτήσεις - Αναλυτικά όλες οι πληρωμές για το 2022

Κρήτη
Ενιαία ενίσχυση: Στις τσέπες των αγροτών οι επιδοτήσεις - Αναλυτικά όλες οι πληρωμές για το 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ζεστό» χρήμα, που εκτιμάται πως μόνο για την Κρήτη θα φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ, πιστώνεται στους λογαριασμούς των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας - Οι πληρωμές που ακολουθούν έως τις 28 Δεκεμβρίου

Από το απόγευμα της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι καταβολές για τις ενισχύσεις για τα λιπάσματα στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ξεκίνησαν να πιστώνονται τα υπόλοιπα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης. Σε όλους, δηλαδή, τους παραγωγούς που διατηρούν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και στους υπόλοιπους δικαιούχους των άλλων τραπεζών, οι επιδοτήσεις θα είναι διαθέσιμες για να περάσουν τα Χριστούγεννα καλύπτοντας τις ανάγκες των νοικοκυριών τους. Τα χρήματα αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης, το “πρασίνισμα” και το πριμ των νεοεισερχόμενων αγροτών, δηλαδή το υπόλοιπο περίπου 50% της ενιαίας ενίσχυσης 2022.

Επιβεβαιώθηκε έτσι το σενάριο που από τα τέλη Νοεμβρίου είχε αποκαλύψει στη “Νέα Κρήτη” και στο neakriti.gr, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, με τα ποσά να μπαίνουν σε όλους τους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, το συνολικό ποσό πληρωμής για τους 533.921 δικαιούχους (έναντι 521.657 το 2021), που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ανέρχεται στα 657,3 εκατ. ευρώ, έναντι 633, 4 εκατ. ευρώ το 2021. Η πρώτη δόση καταβλήθηκε στις 20 Οκτωβρίου μέσα από το gov.gr και η πληρωμή έγινε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Εκτιμάται ότι μπαίνουν τώρα στους λογαριασμούς των αγροτοκτηνοτρόφων για τη δεύτερη δόση πληρωμών πάνω από 350 εκατ. ευρώ, με τα 150 εκατ. ευρώ να “έρχονται” στο νησί μας λίγες μόνο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα αγροτικά νοικοκυριά.

Οι πληρωμές που ακολουθούν έως τις 28 Δεκεμβρίου

Αμέσως μετά τις πληρωμές αυτές, θα ακολουθήσει η πληρωμή της εξισωτικής, για την οποία φέτος το κονδύλι είναι αυξημένο στα 264 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που το σενάριο της πληρωμής της εξισωτικής για την ερχόμενη Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου δεν επαληθευτεί, η επόμενη πιθανή ημερομηνία είναι στις 27 µε 28 του μήνα, δηλαδή πριν μας αποχαιρετήσει το 2022. Πάντως, είναι δύσκολο να προλάβουν να πληρώσουν την εξισωτική μέχρι μεθαύριο Παρασκευή, καθώς μέχρι αύριο Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων για τη χορήγηση της εξισωτικής αποζημίωσης, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

  • Έχουν πιστωθεί 60 εκτα. ευρώ για λιπάσματα
  • 104 εκατ. ευρώ θα έχουν πιστωθεί έως αύριο το μεσημέρι για το υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης
  • Πιστώνονται 519 εκατ. ευρώ για το πρασίνισμα
  • 35 εκατ. ευρώ σε νέους γεωργούς
  • 264 εκατ. ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση
  • 40 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η τροποποίηση της ημερομηνίας αποφασίστηκε λόγω τεχνικού προβλήματος στο Πληροφοριακό Σύστημα. Οι ενστάσεις αφορούν στους πίνακες που είχαν εκδοθεί στις 25 Νοεμβρίου με τους εγκεκριμένους και απορριπτόμενους για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης.

Σε εξέλιξη βρισκόταν όμως μέχρι και χθες η διαδικασία πληρωμής των ενισχύσεων ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για τα λιπάσματα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό περίπου 11% της δαπάνης που είχαν πραγματοποιήσει από την 1η Οκτωβρίου του 2021 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” εκ νέου χθες το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μόλις ολοκληρωθούν οι πιστώσεις για τα λιπάσματα, θα ξεκινήσουν οι πιστώσεις για το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης, όπως με διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι του υπουργείου. Είναι λοιπόν οι πληρωμές θέμα ωρών».

Επίσης, έως τις 15 Ιανουαρίου υπόσχεται ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς ότι θα καταβληθούν και τα 89 εκατομμύρια ευρώ στους δικαιούχους κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές.

Ωστόσο, ανησυχία επικρατεί για τις ενισχύσεις των ζωοτροφών. Ενώ πρόκειται από τις 19 Δεκεμβρίου να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις ενίσχυσης ζωοτροφών και να γίνουν αιτήσεις μέχρι 29 του μήνα ώστε μετά να ακολουθήσει η πληρωμή, μέχρι και χθες αυτό δεν είχε γίνει. Οπότε, προβληματισμός επικρατεί και για το περιθώριο πληρωμών στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, που είχε υποσχεθεί στους κτηνοτρόφους της Κρήτης ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός

Στο μεταξύ, υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες στο σύστημα των επιδοτήσεων. Διότι δεν έχει προς το παρόν ακόμα διευθετηθεί το υπόλοιπο 10% των μεταβιβάσεων, που αφορά κυρίως τις κληρονομιές και περί τους 4.040 παραγωγούς για τους οποίους εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου.

Επίσης, χρήματα περιμένουν και οι 61.740 παραγωγοί µε δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ, ενώ σε έλεγχο βρίσκονται και 5.340 παραγωγοί για τους οποίους υπάρχουν ευρήματα σχετικά µε τη µη νόμιμη κατοχή των εκτάσεων που δηλώνουν, οι οποίοι υπέβαλαν δικαιολογητικά ανωτέρας βίας, τα οποία εξετάζονται.

Εξάλλου, το ενδεχόμενο να μείνουν εκτός της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων περίπου 5.000 ΑΦΜ αιτούντων Εθνικό Απόθεμα καταγράφει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελος Σηµανδράκος.

Με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο ίδιος δίνει τα παρακάτω στοιχεία: «Σε 2.021 ΑΦΜ αιτούντων Εθνικό Απόθεμα δεσμεύτηκε η πληρωμή, τόσο για το 2021 (πιστώσεις Ιουνίου 2022), όσο και για το 2022 (πρώτη πίστωση τον Οκτώβριο 2022) μέχρι να αποδείξουν µε ισχυρά νομικά έγγραφα ότι κατέχουν νόμιμα τις εκτάσεις που κατέχουν, ενώ σε επιπλέον 2.800 ΑΦΜ που έλαβαν Εθνικό Απόθεμα το 2020, κυρίως µε δήλωση βοσκότοπων χωρίς ζώα, δεσμεύτηκαν οι πληρωμές του 2022, τον Οκτώβριο, και θα κληθούν να αποδείξουν µε ισχυρά νομικά έγγραφα τη νόμιμη κατοχή των εκτάσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News