Κρίσιμη εβδομάδα για την τιμή της βενζίνης - Βουτιά 50% στην χονδρική τιμή του ρεύματος

Κρήτη
Κρίσιμη εβδομάδα για την τιμή της βενζίνης - Βουτιά 50% στην χονδρική τιμή του ρεύματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη υποχώρηση καταγράφει η χονδρική τιμή του ρεύματος η οποία υποχώρησε σήμερα στα επίπεδα των 200 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ οι τιμές των καυσίμων παρουσιάζουν μικρή άνοδο 3 έως 6 λεπτά το λίτρο

Καθοριστική είναι η εβδομάδα που ξεκινάει αύριο για την διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων που στο τέλος της περασμένης εβδομάδος ολοκλήρωσαν έναν μεγάλο κύκλο πτώσης και ξεκίνησαν έναν νέο κύκλο ανόδου, αλλά μένει να δούμε πόση διάρκεια μπορεί να έχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αναλυτές που επικαλείται η imerisia.gr, το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ρευστό και ως εκ τούτου η οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή φάνηκε να ανατρέπεται η τάση που είχε δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές με την τιμή του Brent, αφού παρουσίασε μικρή πτώση και υποχώρησε ξανά κάτω από τα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι.

Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών πάντων διαδραματίζει και το ευρώ και διαμορφώνεται επί μακρόν σε επίπεδα πάνω από το 1,05 έναντι του δολαρίου.

Σε υποχώρηση το πετρέλαιο θέρμανσης

Σε ότι αφορά πάντως τις λιανικές τιμές αυτές έχουν ξεκινήσει από το τέλος της περασμένης εβδομάδος να παρουσιάζουν μικρή άνοδο, η οποία κινείται περίπου από 3 έως και 6 λεπτά το λίτρο. Και οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι κάπου εκεί θα διατηρηθεί εφόσον δεν υπάρξει νέα σημαντική άνοδος του Brent.

Στο μεταξύ το τελευταίο 6μηνο έχει παρατηρηθεί μείωση κοντά στα 60 λεπτά ανά λίτρο στην τιμή της αμόλυβδης, απόρροια της μείωσης των διεθνών τιμών ενώ συνολικά οι τιμές των καυσίμων – και ιδίως του πετρελαίου θέρμανσης – διαμορφώνονται κοντά στα επίπεδα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η υποχώρηση των τιμών όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οδήγησε σε τόνωση της ζήτησης για το πετρέλαιο θέρμανσης όχι όμως και για τη βενζίνη όπου οι καταναλώσεις παραμένουν μειωμένες.

Προπολεμικές τιμές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν την περασμένη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου (πανελλαδικός μέσος όρος), 1,837 ευρώ ανά λίτρο έναντι 2,425 ευρώ που ήταν το υψηλό στις 15 Ιουνίου. Συνεπώς η τιμή μειώθηκε στο διάστημα αυτό κατά 58,8 λεπτά ανά λίτρο, ή 24 %.

Αντίστοιχα το ντίζελ κίνησης υποχώρησε κατά 27,9 λεπτά στο 1,785 ευρώ το λίτρο από 2,064 τον Ιούνιο και το υγραέριο κίνησης στο 0,962 ευρώ από 1,112. Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης καθώς η χειμερινή περίοδος ξεκίνησε στο 1,412 ευρώ ενώ τώρα η τιμή έπεσε στο 1,108 (-30,4 λεπτά).

Ουσιαστικά οι τιμές επέστρεψαν στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (ενδεικτικά στις αρχές Φεβρουαρίου η αμόλυβδη κόστιζε 1,861 ευρώ το λίτρο, το diesel κίνησης 1,603 και το ντίζελ θέρμανσης 1,255 ευρώ). Οι μειώσεις αντανακλούν την υποχώρηση των διεθνών τιμών που μεσολάβησε στο ίδιο διάστημα.

Είναι ενδεικτικό ότι η διεθνής τιμή της αμόλυβδης ήταν 765 δολάρια ανά τόνο στην αρχή του χρόνου, έφθασε στα 1.470 δολάρια τον Ιούνιο και υποχώρησε στα 850 δολάρια στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, υπενθυμίζεται, επιδοτείται από τον προϋπολογισμό με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ κατά 25 λεπτά το λίτρο αλλά και από τα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Πτώση και στο ρεύμα

Τέλος να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, ίσως και λόγω των καλοκαιρινών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα, η χονδρική τιμή του ρεύματος έχει καταγράψει πτώση 50% από τα υψηλά επίπεδα.

Σήμερα διαμορφώθηκε στα 200 ευρώ από σχεδόν 400 ευρώ η μεγαβατώρα που ήταν μερικές ημέρες πριν. Ωστόσο με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, οι τιμές αναφοράς που θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές αύριο για τον Ιανουάριο θα είναι σχετικά αυξημένες και αντίστοιχα θα διαμορφωθούν οι κρατικές επιδοτήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News