Αυτές είναι οι φορολογικές εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2022

Οικονομία
Αυτές είναι οι φορολογικές εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

Προθεσμία 22 ημερών έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να κλείσουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία. Μισθωτοί και συνταξιούχοι που το 2021 έλαβαν αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων, όσοι θέλουν να καλύψουν τεκμήρια με γονικές παροχές, κληρονόμοι φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2021, καθώς και όσοι έλαβαν μήνυμα από την εφορία για αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις και να πληρώσουν τον φόρο που αναλογεί.

Παράλληλα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, αλλά και ο ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με την kathimerini.gr. Επίσης οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει να το πράξουν, διαφορετικά θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν το σύνολο του τιμήματος.

Ειδικότερα έως τις 31 Δεκεμβρίου οι υποχρεώσεις που πρέπει να κλείσουν είναι οι εξής:

  1. Αναδρομικά αποδοχών – συντάξεων. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021. Για παράδειγμα, για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, το οποίο πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023. Σημειώνεται ότι με βάση τον νόμο στις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη ΔΟΥ.
  2. Κάλυψη τεκμηρίων. Οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών, αλλά θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις έως το τέλος του 2022.

Δηλώσεις, μεταξύ άλλων, οφείλουν να υποβάλουν μισθωτοί και συνταξιούχοι που το 2021 έλαβαν αναδρομικά.

  1. Αδήλωτα εισοδήματα. Όσοι φορολογούμενοι εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ’ εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό ραβασάκι, έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής, το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται χιλιάδες συνταξιούχοι που εντοπίστηκαν έπειτα από ελέγχους της ΑΑΔΕ να μην έχουν δηλώσει ποσά που εισέπραξαν από το εξωτερικό.
  2. Κληρονόμοι. Μέχρι τέλους του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρογράφως στην εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2021. Επίσης, όσοι κληρονόμησαν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.
  3. Φορολογικές δηλώσεις. Πρέπει να καταβληθούν η 8η δόση του φόρου εισοδήματος και η 6η δόση του ΕΝΦΙΑ.
  4. Οι 10.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν αποστείλει τα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής πρέπει να το πράξουν μέχρι το τέλος του έτους.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News