Κτηματολόγιο: Εκπρόθεσμες δηλώσεις χωρίς πρόστιμο έως τον Ιούλιο 2023

Οικονομία
Κτηματολόγιο: Εκπρόθεσμες δηλώσεις χωρίς πρόστιμο έως τον Ιούλιο 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημιουργείται «task force» που θα συνδράμει όποιο κτηματολογικό γραφείο ή υποκατάστημά του αντιμετωπίζει πρόβλημα - Έρχεται ρύθμιση για την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης σε πιλοτές

Σε παράταση της προθεσμίας, εντός της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο», χωρίς κανένα πρόστιμο, προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως αναφέρουν στον ot.gr καλά πληροφορημένες πηγές, η σχετική ρύθμιση αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα και θα προβλέπει παράταση έως και τις 31 Ιούλιου 2023.

Η προηγούμενη παράταση είχε δοθεί τον Ιούνιο του 2021, με τις εκπρόθεσμες δηλώσεις να μπορούν να υποβάλλονται δίχως πρόστιμο έως το τέλος του 2022. Τότε ως αιτιολογία είχε προβληθεί η μακρά περίοδος αναστολής λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων, κατά την οποία οι πολίτες δεν μπορούσαν να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Ποιες άλλες ρυθμίσεις περιλαμβάνει η τροπολογία

Επιπλέον, η τροπολογία θα εισάγει και άλλες ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας «task force» εντός του «Ελληνικού Κτηματολογίου». Ουσιαστικά θα συσταθεί μια Διεύθυνση Ελέγχου και Καταχώρησης Πράξεων με 25 νομικούς, με πενταετή θητεία, οι οποίοι θα πρέπει να διακόψουν την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος. Οι θέσεις θα καλυφθούν από επιλαχόντες προηγούμενης προκήρυξης πλήρωσης θέσεων κτηματολογικών γραφείων που είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο.

Για την άσκηση των καθηκόντων τους, τα μέλη της νέας «ομάδας δράσης» θα μεταβαίνουν στα κτηματολογικά γραφεία ή στα υποκαταστήματά τους ανά τη χώρα, καθώς και σε υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα, που λειτουργούν μεταβατικά ως κτηματολογικά γραφεία, όταν συντρέχει ανάγκη για την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων νομικού ελέγχου και για την παροχή νομικής συνδρομής, προς υποβοήθηση του υπηρετούντος υποθηκοφύλακα ή του αναπληρωτή του.

Επίσης, με τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα προταθεί παράταση της προθεσμίας κατάργησης των υποθηκοφυλακείων, ενώ θα περιληφθεί και μια νομοθετική πρωτοβουλία, σε συνεννόηση με το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ώστε να διευθετηθεί η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης σε πιλοτές.

Να σημειωθεί ότι με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου είχαν κριθεί ως άκυρες χιλιάδες θέσεις στάθμευσης που είχαν συσταθεί ως ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες σε ανοιχτό χώρο πιλοτής πολυκατοικίας, με συνέπεια να παραμένουν «στον αέρα» και τα χιλιοστά εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου των θέσεων αυτών και να μην «κλείνουν» τα χιλιοστά του οικοπέδου στο Κτηματολόγιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News