Οικονομία

Καύσιμα: Πώς επηρεάζονται οι τιμές στην Ελλάδα από τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ και της Κίνας

Θα αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου;

Οι τιμές των καυσίμων δεν θα επηρεαστούν από την απόφαση του ΟΠΕΚ να μην αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου. Ο ΟΠΕΚ δεν θέλει να πέσει η τιμή του βαρελιού κάτω από τα 80 – 85 δολάρια το βαρέλι, είπε. Είναι άλλο το αργό πετρέλαιο και άλλο το διυλισμένο.

Η τιμή του διυλισμένου πετρελαίου είναι χρηματιστηριακό προϊόν και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, είπε. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει αρκετά, σήμερα βρίσκεται στο 1,20 ευρώ το λίτρο, όμως τώρα βλέπουμε τάσεις ανατίμησης, σημείωσε. Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,23 ευρώ πανελλαδικά, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα η μέση τιμή είναι γύρω στο 1,20. Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στο 1,99 ευρώ πανελλαδικά, στα μεγάλα αστικά κέντρα λίγο χαμηλότερα, είπε. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι γύρω στο 1,95 ευρώ το λίτρο, είπε.

Η Κίνα χαλαρώνει, ο ΟΠΕΚ παρακολουθεί

Την ίδια στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 2% τη Δευτέρα, αφού οι χώρες του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να διατηρήσουν την παραγωγή στα σημερινά επίπεδα, αναμένοντας τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο και το πλαφόν στο ρωσικό αργό που τέθηκαν από σήμερα σε ισχύ, θετικό σημάδι για τη ζήτηση καυσίμων αποτελεί η χαλάρωση των περιορισμών για την Covid-19 σε πολλές κινεζικές πόλεις, μετά και το κύμα διαδηλώσεων που προηγήθηκε.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν την Κυριακή να διατηρήσουν στην απόφαση του Οκτωβρίου για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από τον Νοέμβριο έως το 2023 (δεν έχει προσδιοριστεί για ποιους μήνες του νέου έτους). Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ ήταν αναμενόμενη καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί περιμένουν να δουν τον αντίκτυπο του ευρωπαϊκού εμπάργκο και του πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέραται με πλοία, με τη Ρωσία να απειλεί να μειώσει την προσφορά σε οποιαδήποτε χώρα υιοθετήσει το ανώτατο όριο τιμής.

«Η απόφαση αντικατοπτρίζει το απρόβλεπτο της προσφοράς και της ζήτησης τους επόμενους μήνες», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research. Οπως αναφέρει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να αντικαταστήσει το ρωσικό αργό με πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή, τη Δυτική Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Wood Mackenzie, Ann-Louise Hittle.

«Οι τιμές επιβαρύνονται επί του παρόντος από τις προσδοκίες για αργή αύξηση της ζήτησης, παρά την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από την ΕΕ για το ρωσικό αργό και το ανώτατο όριο τιμών της G7. Η προσαρμογή στην απαγόρευση της ΕΕ και το πλαφόν είναι πιθανό να στηρίξουν τις τιμές προσωρινά», δήλωσε η Ann-Louise Hittle.

Πλαφόν με εξαιρέσεις στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία επέβαλε από σήμερα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, εξαιρώντας ωστόσο αυτό που εισάγεται από τις εγκαταστάσεις Σαχαλίν-2, αναφέρει η ιαπωνική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η εξαίρεση του αργού από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Σαχαλίν-2 στην ρωσική Άπω Ανατολή, στις οποίες ιαπωνικοί ενεργειακοί φορείς διακρατούν μετοχές μετά την αποχώρηση της Shell, αποφασίστηκε «υπό το πρίσμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ιαπωνίας», διευκρινίζει η ιαπωνική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Περαιτέρω μέτρα στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, τα οποία έχει οριστεί ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις 5 Φεβρουαρίου του 2023, θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, καταλήγει η ιαπωνική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Θα αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου;

Ενα βασικό ερώτημα είναι, αν το εμπάργκο θα προκαλέσει άνοδο των τιμών, για παράδειγμα στα πρατήρια βενζίνης. Μέχρι στιγμής οι αριθμοί δεν φαίνεται να συνηγορούν υπέρ αυτής της εξέλιξης. Διότι, ενώ το περασμένο καλοκαίρι η τιμή του πετρελαίου brent είχε εκτοξευθεί στα 120 δολάρια, στα τέλη Νοεμβρίου υποχώρησε στα 80 δολάρια, δηλαδή όχι πολύ μακριά από το υπό συζήτηση πλαφόν. Ωστόσο, αναλυτές της Commerzbank επισημαίνουν στην ARD ότι «το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά, που επιμένει να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα η ομάδα OPEC+ , μάλλον θα προκαλέσουν νέο άλμα στην αγορά πετρελαίου».

Κρίσιμη η 23η Φεβρουαρίου για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι, από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το ευρωπαϊκό εμπάργκο, η ΕΕ θα πρέπει να βρει άλλους προμηθευτές για να αναπληρώσει περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως. Κατά συνέπεια, αναφέρουν οι αναλυτές της Commerzbank, «αναμένουμε άνοδο του brent στα 95 δολάρια το βαρέλι για τις επόμενες εβδομάδες». Για το πετρέλαιο θέρμανσης κρίσιμη ημερομηνία δεν θεωρείται η σημερινή, αλλά η 23η Φεβρουαρίου 2023, οπότε τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο για τα υπόλοιπα προϊόντα πετρελαίου.

Χαλαρώνει τους περιορισμούς η Κίνα

Καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συγκαλούσαν τη βιντεοδιάσκεψή τους την Κυριακή, διάρκειας περίπου 20 λεπτών, οι αξιωματούχοι στη Σαγκάη μόλις είχαν χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς για την Covid, όπως έκαναν προηγουμένως κι άλλες κινεζικές πόλεις, καθώς οι Αρχές επιταχύνουν τη στροφή τους προς το άνοιγμα της οικονομίας μετά και τις μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν στη χώρα.

(φωτογραφία AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια