Επίδομα παιδιού: Ξεκίνησαν οι καταβολές σε χιλιάδες δικαιούχους - Πότε θα πληρωθεί η 5η δόση

Οικονομία
Επίδομα παιδιού: Ξεκίνησαν οι καταβολές σε χιλιάδες δικαιούχους - Πότε θα πληρωθεί η 5η δόση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 785χιλ. δικαιούχοι θα πάρουν σήμερα, 30 Νοεμβρίου, το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης θα λάβουν 276χιλ. και πλέον δικαιούχοι, ενώ πάνω από 226χιλ. το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, ξεκίνησαν οι καταβολές από τον ΟΠΕΚΑ σε χιλιάδες δικαιούχους των επιδομάτων

Ήδη από το απόγευμα της Τρίτης έχουν αρχίσει και κατατίθενται στους λογαριασμούς τους τα χρήματα που αφορούν τόσο στα οικογενειακά όσο και τα υπόλοιπα προνoιακά επιδόματα του Οργανισμού.

Πάνω από 785χιλ. δικαιούχοι θα πάρουν το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης θα λάβουν 276χιλ. και πλέον δικαιούχοι, ενώ πάνω από 226χιλ. το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Οι πληρωμές που θα γίνουν σήμερα:

  • 161,4 εκατ. ευρώ σε 786.903 δικαιούχους για οικογενειακά επιδόματα παιδιών
  • 73,6 εκατ. ευρώ σε 175.550 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)
  • 48,1 εκατ. ευρώ σε 226.092 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • 33,3 εκατ. ευρώ σε 276.445 δικαιούχους για επίδομα στέγασης
  • 11,7 εκατ. ευρώ σε 35.142 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων
  • 12 εκατ. ευρώ σε 11.924 δικαιούχους για επίδομα γέννησης
  • 139 ευρώ σε 4.089 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας)
  • 850 ευρώ σε 810 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής
  • 100 ευρώ σε 6.090 δικαιούχους για επίδομα ομογενών
  • 333 ευρώ σε 270 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφαλίστων
  • 831 ευρώ σε 735 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» (λόγω COVID-19)

Έκτακτη δόση

Με βάση το πακέτο ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, χορηγείται μιάμιση επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού το Δεκέμβριο, στους δικαιούχους Νοεμβρίου (δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα).

Η Επιταγή ακρίβειας στους γονείς θα δοθεί ως εξής:

  • Οικογένεια με 1 παιδί που δικαιούται επίδομα τέκνου 140 ευρώ το δίμηνο, θα πάρει από το έξτρα επίδομα άλλα 105 ευρώ τον Δεκέμβριο.
  • Οικογένεια με 2 παιδιά που παίρνει 280 ευρώ το δίμηνο, θα πάρει επίσης 105 ευρώ από την επιταγή ακρίβειας.
  • Οικογένεια με 3 παιδιά που λαμβάνει τακτικό επίδομα διμήνου 560 ευρώ, θα πάρει την επιταγή των 210 ευρώ.

Στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού καταβάλλεται πρόσθετη έκτακτη δόση για το έτος 2022, η οποία αντιστοιχεί στο μηνιαίως χορηγούμενο ποσό του επιδόματος προσαυξημένο κατά το ήμισυ. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του έτους 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Η χορήγηση της έκτακτης δόσης θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους και καταβάλλεται άπαξ για κάθε εξαρτώμενο παιδί.

Αν, μετά την καταβολή της έκτακτης δόσης, μεταβληθεί η κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος των δικαιούχων για το έτος 2022:

α) εφόσον προκύψει αχρεώστητη, εν όλω ή εν μέρει, καταβολή του επιδόματος, η καταβληθείσα έκτακτη δόση επιστρέφεται αναλόγως ή

β) εφόσον προκύψει ότι αναδρομικά δικαιούνται μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, η καταβληθείσα έκτακτη δόση αυξάνεται αναλόγως, και το υπολειπόμενο ποσό αυτής αποδίδεται στους δικαιούχους μαζί με την καταβολή του ανωτέρω αναδρομικώς οφειλόμενου ποσού του επιδόματος.

Η προσαύξηση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News