Κρήτη: Στις 23 Δεκεμβρίου η β’ δόση των αγροτικών επιδοτήσεων - Ανησυχία κτηνοτρόφων για το «πρασίνισμα»

Κρήτη
Κρήτη: Στις 23 Δεκεμβρίου η β’ δόση των αγροτικών επιδοτήσεων - Ανησυχία κτηνοτρόφων για το «πρασίνισμα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικο δώρο... 150 εκατ. ευρώ για τους αγρότες της Κρήτης με την καταβολή της δεύτερης δόσης της Ενιαίας Ενίσχυσης

Το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου, όπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, θα μπουν στα βιβλιάρια των παραγωγών τα χρήματα που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης μαζί με το “πρασίνισμα” και το πριμ για τους νεοεισερχόμενους γεωργούς. Θα είναι, μάλιστα, η τελευταία πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της τελευταίας επταετίας, αφού από το νέο έτος ξεκινάει μία νέα προγραμματική περίοδος.

Η Κρήτη από τη δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης 2022 θα “ζεσταθεί” με 150 εκατομμύρια ευρώ, για τους αγροτοκτηνοτρόφους της, σε μια περίοδο που η ακρίβεια έχει χτυπήσει “κόκκινο” και οι αγροτικές ενισχύσεις έρχονται στην πιο κρίσιμη περίοδο για να μπορέσουν οι άνθρωποι της υπαίθρου να συνεχίσουν να παράγουν!

«Τα χρήματα θα δοθούν από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά. Το σύστημα κλείνει επίσημα στις 2 Δεκεμβρίου και χρειάζονται κάποιες ημέρες για να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων πριν από τις πληρωμές. Εγώ πάντως υπολογίζω ότι οι λογαριασμοί των δικαιούχων θα πιστώνονται το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου»...

Να υπενθυμίσουμε ότι πάντα οι πληρωμές ξεκινούν από τους παραγωγούς εκείνους που διαθέτουν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς και αφού περάσει στη συνέχεια μία ημέρα, μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους και εκείνοι που ανήκουν στις υπόλοιπες τράπεζες. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση μεσολαβεί το Σάββατο, και την Κυριακή έχουμε Χριστούγεννα. Έτσι, αναμένεται οι υπόλοιποι να πληρωθούν την Τρίτη των Χριστουγέννων, εκτός και αν παρθεί πολιτική απόφαση να μην ισχύσει “βαλέρ” και να πληρωθούν την ίδια μέρα όλοι οι δικαιούχοι.

Παρατάσεις διαδικασιών

Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διοικητικός έλεγχος για τα αγροτεμάχια που δηλώνονται εκτός Κρήτης. Όπως λέει ο Μύρων Χιλετζάκης, «μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου πρέπει να κατατεθούν τα έγγραφα από τους ελεγχόμενους παραγωγούς». Εξάλλου, μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου δόθηκε παράταση επίσης για να υποβληθούν από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων, προκειμένου να λάβουν την κορωενίσχυση των 60 εκατομμυρίων ευρώ, με έναν συντελεστή 12% επί του τιμολογίου.

Μέχρι τις γιορτές

Έως τις γιορτές, λοιπόν, στους λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών πρόκειται να πιστωθεί ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ από το υπόλοιπο 30% της ενιαίας ενίσχυσης (προ μηνός κατεβλήθησαν άλλα 657 εκατ. ευρώ), τις περιβαλλοντικές ενισχύσεις (το λεγόμενο “πρασίνισμα”), την εξισωτική αποζημίωση (στους παραγωγούς σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές), τη βιολογική γεωργία και άλλες φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις.

Επιπρόσθετα, την ίδια χρονική περίοδο πρόκειται να καταβληθούν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου:

- 60 εκατ. ευρώ ως επιδότηση για λιπάσματα.

- 89 εκατ. ευρώ ως δεύτερη κατά σειρά φέτος επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών (αφορά κτηνοτρόφους στους οποίους έχουν καταβληθεί άλλα 41 εκατ. ευρώ).

- 35-50 εκατ. ευρώ (το ακριβές ποσό εξαρτάται από τον χρόνο επεξεργασίας των πορισμάτων λόγω του μεγάλου όγκου τους) από τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις σε παραγωγούς των οποίων έχουν πληγεί οι καλλιέργειες.

- 30 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, οι λεγόμενες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας-deminimis, για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των δενδροκαλλιεργητών λόγω αφενός των καιρικών συνθηκών και αφετέρου της επίπτωσης της ουκρανικής κρίσης στην αγορά φρούτων (επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για τον ίδιο λόγο θα καταβληθούν στις αρχές του 2023).

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται έως τα τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου η νέα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτεί σύγχρονο εξοπλισμό και, για πρώτη φορά, αγορά οικίσκων για τη στέγαση εργατών γης και αγορά γης.

Παράλληλα, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζουν πρόγραμμα για την υποστήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων να καταστούν ενεργειακά αυτόνομοι μέσω της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Επισημαίνεται ότι το 2022 αναμένονται πληρωμές-ρεκόρ άνω των 1,2 δισ. ευρώ μόνο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μία από τις καλύτερες επιδόσεις διαχρονικά.

Σημαντική ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ

«Είναι η τελευταία πληρωμή και μετά θα πάμε στη νέα ΚΑΠ. Εμείς για την ενημέρωση του κόσμου γύρω από τη νέα ΚΑΠ διοργανώνουμε μία πολύ σημαντική εκδήλωση. Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και γενικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μόσχος Κορασίδης, θα κατέβει στην ΕΑΣΗ και θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα των παραγωγών και των συνεταιριστών για τη νέα προγραμματική περίοδο. Για το τι θα γίνει από την 1η/1/2023», αποκαλύπτει χαρακτηριστικά στο neakriti.gr, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Ανησυχία για το “πρασίνισμα” από τους κτηνοτρόφους

Την ίδια ώρα, ανησυχητικά είναι τα μηνύματα για το “πρασίνισμα” στους κτηνοτρόφους. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων που έχουν δηλώσει βοσκότοπο μακριά από την εκμετάλλευσή τους, ακόμα και διαφορετική περιφέρεια από τη δική τους, δε θα μπορούν να επιδοτηθούν από το νέο πρασίνισµα. Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δε θα μπορούν να αναπτύξουν τις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις που προβλέπονται.

Απαντώντας στα ζητήματα αυτά, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης μας είπε ότι «είναι πράγματι έτσι το πρόβλημα. Αλλά γίνονται συζητήσεις και θεωρώ ότι και σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξει λύση για να μη χαθεί το “πρασίνισμα” σε βάρος των συγκεκριμένων κτηνοτρόφων»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News