Πετρέλαιο θέρμανσης: Κόβει το νήμα πριν το φυσικό αέριο στο χαμηλό κόστος

Οικονομία
Πετρέλαιο θέρμανσης: Κόβει το νήμα πριν το φυσικό αέριο στο χαμηλό κόστος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μοναδική βεβαιότητα είναι ότι η θέρμανση με κλιματιστικά, απλά θερμαντικά σώματα και ηλεκτρικά καλοριφέρ παραμένει η πιο ασύμφορη λύση

Ζήτημα χρόνου αποτελεί η περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας με την ενεργειακή κρίση που πλήττει τις αγορές να αποτελεί βραχνά για τους πολίτες καθώς αναπόδραστα το ζήτημα της θέρμανσης βρίσκεται στο επίκεντρο του προϋπολογισμού των νοικοκυριών.

Όπως αναφέρει το imerisia.gr, τ ο ενεργειακό τοπίο εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά ρευστό, καθώς οι ανατροπές είναι συνεχείς, ενώ οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις καθίστανται απαγορευτικές, δυσκολεύοντας τις αποφάσεις των νοικοκυριών.

Με τα σημερινά δεδομένα, η πτώση στις τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση έχουν καταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης το πλέον συμφέρον καύσιμο για να ζεσταθεί μία οικογένεια. Οι τιμές στο φυσικό αέριο αποκλιμακώνονται, αλλά παραμένουν λίγο πιο υψηλές από το πετρέλαιο.

Μοναδική βεβαιότητα είναι ότι η θέρμανση με κλιματιστικά, απλά θερμαντικά σώματα και ηλεκτρικά καλοριφέρ παραμένει η πιο ασύμφορη λύση για τον φετινό χειμώνα, ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις και δύσκολα θα αλλάξει αυτό παρά την αποκλιμάκωση της τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά και τις κρατικές επιδοτήσεις.

H κυβέρνηση είχε αποφασίσει να ενισχύσει την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να υποχωρήσει η ζήτηση για το φυσικό αέριο, κάτι που αποτελεί και ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Αποκλιμάκωση για το πετρέλαιο θέρμανσης

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, έχει υποχωρήσει σημαντικά από την τιμή εκκίνησης στις 15 Οκτωβρίου και διαμορφώνεται μεσoσταθμικά στα 1,15 ευρώ ανά λίτρο, ελαφρώς χαμηλότερα από πέρυσι, όταν είχε διατεθεί στα 1,16 ευρώ το λίτρο. Βασική αιτία είναι η διπλή επιδότηση από το κράτος κατά 25 λεπτά και από τα διυλιστήρια κατά 7,5 λεπτά σε συνδυασμό τις διεθνείς τιμές πετρελαίου που έχουν καταγράψει μεγάλη βουτιά.

Σε αυτά τα επίπεδα θα πωλείται τις επόμενες ημέρες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου μετά και τις ανακοινώσεις από τις διοικήσεις των διυλιστηρίων αλλά και των εμπορικών θυγατρικών τους για παράταση των επιδοτήσεων.

Βoήθεια δίνει και το επίδομα θέρμανσης από 100 έως 1.600 ευρώ που θα λάβουν περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν το δύσκολο χειμώνα και την ενεργειακή ακρίβεια. Mέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν υποβληθεί 834.000 αιτήσεις.

Τα ποσά του επιδόματος είναι αυξημένα έως 33,3% σε σχέση πέρυσι ενώ οι δικαιούχοι διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Στην πρώτη ανήκουν όλοι όσοι έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης.
  • Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται οι νέοι δικαιούχοι που λόγω διεύρυνσης των κριτηρίων θα υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση και εφόσον δεν θα χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο για να ζεστάνουν το σπίτι τους θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος
  • Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται τα νοικοκυριά που πέρυσι χρησιμοποίησαν το φυσικό αέριο ως πηγή θέρμανσης είχαν λάβει επίδομα και φέτος θα στραφούν σε άλλο καύσιμο εισπράττοντας διπλάσιο επίδομα.
  • Στην τέταρτη ταχύτητα δικαιούχων εντάσσονται τα νοικοκυριά που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους σε περιοχές της χώρας με πολύ κρύο το χειμώνα και είχαν λάβει και πέρυσι επίδομα θέρμανσης. Για τους δικαιούχους αυτούς το ποσό του επιδόματος προσαυξάνεται κατά 25% και φθάνει έως 1.000 ευρώ.

Φυσικό αέριο

Οι υψηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι γεμάτες αποθήκες και η χαμηλή ζήτηση οδήγησαν σε μεγάλη αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου. Όσο η Ευρώπη διατηρεί αμετάβλητες τις ποσότητες που έχουν αποθηκευτεί για τη χειμερινή περίοδο, οι τιμές θα συγκρατούνται σε χαμηλά επίπεδα, δίνοντας μια ανάσα στην έκρηξη των τελευταίων μηνών. Τον Νοέμβριο η μέση τιμή του φυσικού αερίου έχει διαμορφωθεί στα 120 ευρώ η μεγαβατώρα,κατά 37,75% αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σαφώς μειωμένη ήταν και η επιδότηση της ΔΕΠΑ, καθώς θα ανέλθει σε 1,5 ευρώ η κιλοβατώρα για τους 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Βέβαια, η μεγάλη «μάχη» της Ευρώπης αφορά τον χειμώνα του 2023, όπου θα δοκιμαστεί η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια.

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News