Δήλωση Πόθεν Έσχες: Έως 30 Νοεμβρίου οι δηλώσεις - Χωρίς παράταση και αλλαγές μέχρι στιγμής

Οικονομία
Δήλωση Πόθεν Έσχες: Έως 30 Νοεμβρίου οι δηλώσεις - Χωρίς παράταση και αλλαγές μέχρι στιγμής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσοι δεν είχαν μεταβολές κατά τη διάρκεια του έτους, υποβάλλουν κανονικά τη δήλωση τους και προσκομίζουν ή συμπληρώνουν τα τραπεζικά υπόλοιπα κατά την 31 - 12 - 2021, αφού αυτά προφανώς και διαφοροποιούνται από χρόνο σε χρόνο ή ακόμα και αν δεν έχουν μεταβληθεί θα πρέπει να δηλωθούν

Ούτε παράταση μέχρι στιγμής, ούτε και αλλαγές υπάρχουν για την υποχρέωση υποβολής του Πόθεν Έσχες μέχρι την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου. Αυτό ξεκαθαρίζει στο neakriti.gr ο πρόεδρος των λογιστών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, τονίζοντας ότι παρά τα αιτήματα για παράταση, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει από την κυβέρνηση καμία τέτοια απάντηση.

Εξάλλου, δεν έχει δρομολογηθεί και καμία αλλάγη, παρότι μέσα στο φθινόπωρο είχε γίνει γνωστό, ότι θα δρομολογούνταν αλλαγές, όπως για παράδειγμα να μην χρειάζεται ο υπόχρεος να προσκομίζει τα υπόλοιπα των τραπεζικών του λογαριασμών με ημερομηνία καταγραφής, την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

"Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Προσκομίζουμε τα υπόλοιπα των τραπεζών κανονικά όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Δηλώνονται περιουσιακά στοιχεία. Μεταβολές που υπήρξαν μέσα στην χρονιά τόσο σε ακίνητη όσο και σε κινητή περιουσία για όσους υπέβαλλαν τα προηγούμενα χρόνια. Όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά, δηλώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση με υπόλοιπα τραπεζών, με ακίνητη και κινητή περιουσία", σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστοφοράκη.

Όσοι δεν είχαν μεταβολές κατά τη διάρκεια του έτους, υποβάλλουν κανονικά τη δήλωση τους και προσκομίζουν ή συμπληρώνουν τα τραπεζικά υπόλοιπα κατά την 31 - 12 - 2021, αφού αυτά προφανώς και διαφοροποιούνται από χρόνο σε χρόνο ή ακόμα και αν δεν έχουν μεταβληθεί θα πρέπει να δηλωθούν.

"Όσοι υποβάλλουν για δεύτερη και πλέον φορά Πόθεν Έσχες, δεν απαιτείται η προσκόμιση του αποδεικτικού. Αρκεί να αναφερθεί το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού", όπως ξεκαθαρίζει.

Στο μεταξύ, κάτι πολύ σημαντικό για τους υπόχρεους υποβολής του Πόθεν Έσχες. "Υποβάλλει ο σύζυγος, αποδέχεται η σύζυγος και δηλώνει και αυτή τα δικά της περιουσιακά στοιχεία και τυχόν περιουσιακά στοιχεία των παιδιών. Στο ίδιο Πόθεν Έσχες.

Αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αυτό. Ο σύζυγος ή η σύζυγος πρέπει να μπει με δικούς της κωδικούς στο TAXISNET να αποδεκτεί και μετά αποστέλλεται το Πόθεν Έσχες. Διαφορετικά παραμένει προσωρινά αποθηκευμένο. Δεν έχει υποβληθεί. Και έχει συμβεί στο παρελθόν να νομίζουν ότι έχουν υποβάλλει τη δήλωση και όμως γι αυτό το λόγο δεν είχε υποβληθεί"!

Οι κυρώσεις

Για όσους είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων προβλέπονται κυρώσεις στην περίπτωση μη υποβολής, ή υποβολής ανακριβών, ή ελλιπών δηλώσεων. Για την εκπρόθεσμη υποβολή, προβλέπεται πληρωμή ηλεκτρονικού παράβολου ύψους από 100 ευρώ έως 800 ευρώ ανάλογα τις ημέρες καθυστέρησης και το αρμόδιο όργανο ελέγχου.

Ανακριβής θεωρείται και η δήλωση όταν τα δηλωθέντα στοιχεία ή η επαύξηση αυτών δεν δικαιολογείται από τα πάσης φύσεως νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα.

Αν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας άνω των 30.000 ευρώ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Είχαν ζητήσει παράταση

Να παραταθεί η προθεσμία υποβολής πόθεν έσχεςπου λήγει στο τέλος του μήνα, υπέβαλαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, δικαστικές ενώσεις της χώρας.

Ειδικότερα, οι πρόεδροι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ, της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ζητούν να υπάρξει παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023 για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Στους λόγους για τους οποίους αιτούνται την παράταση αναφέρουν πως βάσει της ισχύουσας προθεσμίας για το τέλος Νοεμβρίου 2022, δεν θα είναι εφικτό από μεγάλο αριθμό υπόχρεων - μελών των Ενώσεων να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά λόγω αντικειμενικών δυσχερειών που απορρέουν από τις έκτακτες συνθήκες λόγω κορονοϊού και εξακολουθούν να ισχύουν κυρίως στα τραπεζικά ιδρύματα.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως ακόμη και εάν συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά είναι σφόδρα πιθανόν, λόγω του μεγάλου αριθμού των δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν μέχρι την εν λόγω προθεσμία, το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής και παραλαβής των δηλώσεων να τίθεται περιοδικά εκτός λειτουργίας εμποδίζοντας σοβαρά την ομαλή και εμπρόθεσμη διαδικασία υποβολής τους.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2022.

Η προθεσμία αυτή δεν είναι εφικτό να τηρηθεί από μεγάλο αριθμό υπόχρεων – μελών των Ενώσεών μας, λόγω των αντικειμενικών δυσχερειών κατά τη συγκέντρωση των συνυποβαλλομένων δικαιολογητικών εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 και εξακολουθούν να ισχύουν, κυρίως στα τραπεζικά ιδρύματα.

Σημειώνεται επιπλέον ότι ακόμα και αν τα μέλη των Ενώσεών μας καταφέρουν να συγκεντρώσουν στο λίγο χρόνο που τους απομένει μέχρι τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά που θα συνυποβάλλουν με τη δήλωση περιουσιακής τους κατάστασης, είναι σφόδρα πιθανόν, λόγω του μεγάλου αριθμού των δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν μέχρι την εν λόγω προθεσμία, το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής και παραλαβής των δηλώσεων να τίθεται περιοδικά εκτός λειτουργίας εμποδίζοντας σοβαρά την ομαλή και εμπρόθεσμη διαδικασία υποβολής τους από τα μέλη μας.

Για τους ανωτέρω λόγους αιτούμεθα την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης μέχρι την 28 Φεβρουαρίου 2023".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News