Ακρίβεια: Προσεχώς νέα μέτρα στήριξης 2,5 δισ. ευρώ το 2023 - Ποιους αφορά

Οικονομία
Ακρίβεια: Προσεχώς νέα μέτρα στήριξης 2,5 δισ. ευρώ το 2023 - Ποιους αφορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρόπους για να «ρίξει» άμεσα στις τσέπες των ευάλωτων κοινονικών ομάδων το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» που έχει δημιουργηθεί ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα καλύψει το επόμενο πακέτο στήριξης

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας ακρίβειας που δοκιμάζει τα ελληνικά νοικοκυριά δρομολογεί το Υπουργείο Οικονομικών για το επόμενο έτος. Ειδικότερα, από τα μετρα στήριξης συνολικού προϋπολογισμού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να επωφεληθούν συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς επίσης και μικροί επιχειρηματίες και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται σε κλάδους με μειωμένο ΦΠΑ.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρόπους για να «ρίξει» άμεσα στις τσέπες των ευάλωτων κοινονικών ομάδων το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» που έχει δημιουργηθεί ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα καλύψει το επόμενο πακέτο στήριξης.

Παράλληλα αναμένεται η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, γεγονός που αναμένεται να συγκρατήσει τις τιμές των προϊόντων και η επιδότηση των αγροτοκτηνοτρόφων ύψους 150 εκατ. ευρώ για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων, ενώ από το μέτωπο της ενέργειας, η τιμή του φυσικού αερίου μειώνεται δειλα δειλα διεθνώς, γεγονός το οποίο αναμένεται να μειώσει τα κόστη σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις, πρωτογεννή τομέα και μεταποίηση. 

Υπό αυτό το πρίσμα, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών έχουν πέσει τρία νέα μέτρα:

Αναδρομικά συνταξιούχων

Βάσει αποφάσεων του ΣτΕ , το κράτος πρέπει να να πληρώσει αναδρομικά σε 200.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει, για τις περικοπές του 2012. Στόχος είναι να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, με την απόδοση των οφειλών του κράτους στους συνταξιούχους.

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θεάματα, γυμναστήρια και σχολές χορού, αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι και τα τέλη του 2023.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος, που αποτελεί ένα υπόλοιπο της υπερφορολόγησης που επέβαλλαν τα μνημόνια, επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργησή του σε δύο δόσεις, η μία το 2023 και η δεύτερη την επόμενη χρονιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News