Σούπερ μάρκετ: Πού θα βλέπουν οι καταναλωτές τις τιμές στο «ειδικό» καλάθι της νοικοκυράς

Οικονομία
Σούπερ μάρκετ: Πού θα βλέπουν οι καταναλωτές τις τιμές στο «ειδικό» καλάθι της νοικοκυράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσω εφαρμογής οι τιμές για τα 50 βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ για το καλάθι της νοικοκυράς και οι τιμές τους θα γνωστοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα e-Καταναλωτής

Κάθε σούπερ μάρκετ θα έχει ένα «ειδικό» καλάθι νοικοκυράς, με 50 βασικά προϊόντα κατανάλωσης, των οποίων οι τιμές θα συγκρατούνται σε όσο το δυνατόν πιο προσιτά επίπεδα. Αυτό συμφωνήθηκε στη συνάντηση των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, χθες Τετάρτη 5 Οκτωβρίου και θέμα τη συγκράτηση των τιμών. Οι τιμές των προϊόντων στο «ειδικό καλάθι» της νοικοκυράς θα γνωστοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα e-Καταναλωτής, σύμφωνα με το υπουργείο.

Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι το «καλάθι» θα υπάρχει αναρτημένο έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε καταναλωτής να δει τι αγοράζει και πόσο μπορεί να το αγοράσει.

Το «καλάθι» θα περιλαμβάνει 50 κωδικούς προϊόντων, branded και PL -θα αφορούν είδη από 20 βασικές προϊοντικές κατηγορίες που καταναλώνει ο μέσος καταναλωτής, π.χ. γάλα, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, απορρυπαντικά, χαρτικά κ.λπ.- με στόχο να επιτευχθεί μείωση, συγκράτηση ή, στη χειρότερη περίπτωση, μικρότερη αύξηση στις τιμές τους σε σχέση με τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Τι προϊόντα θα επιλεχθούν

Σύμφωνα με στέλεχος κορυφαίας αλυσίδας, «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για όσο μπορούμε, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές σε βασικά προϊόντα, αυτά που χρησιμοποιεί ο κόσμος στην καθημερινότητά του». Θα επιλεχθούν κατά βάση προϊόντα στα οποία ο retailer έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη και καλύτερες σχέσεις με τους προμηθευτές τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι το καλάθι της νοικοκυράς θα υπάρχει αναρτημένο, «ώστε να μπορεί ο κάθε καταναλωτής να δει τι αγοράζει και πόσο μπορεί να το αγοράσει.»

«Και θεωρούμε ότι τα σούπερ μάρκετ και η συμφωνία που έχουμε, πέραν της νομοθέτησης που θα κάνουμε, θα παρουσιάζουν προϊόντα τα οποία θα παλεύουν στην κυριολεξία τον πληθωρισμό», πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης. Τόνισε, δε, ότι «δεν έχουμε σταματήσει να συζητάμε με τα σούπερ μάρκετ. Το κάναμε και κατά την περίοδο της πανδημίας. Έχουμε βάλει ένα πλαφόν στο ποσοστό κέρδους. Κάτι το οποίο το ελέγχουμε γι’ αυτό και επιβάλλουμε πρόστιμα. Δηλαδή δεν θέλουμε να υπάρξει υψηλότερο ποσοστό κέρδους από αυτό που υπήρχε την 1/1/2021, τότε που λειτουργούσε ομαλά η αγορά. Τώρα τι κάνουμε; Ερχόμαστε και ζητάμε από τα σούπερ μάρκετ να δημιουργήσουν ένα καλάθι της νοικοκυράς με 50 προϊόντα. Τα απαραίτητα προϊόντα».

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι δεσμευτική για τα σούπερ μάρκετ, καθώς, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μετά το πέρας της σύσκεψης, «δεν πρόκειται για "πάγωμα τιμών" αλλά ούτε για "συμφωνία κυρίων" για τη συγκράτηση των τιμών. Η κάθε αλυσίδα θα κάνει τη δική της πολιτική. Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο του ανταγωνισμού. Είναι κάτι που δεν θα κάναμε ποτέ».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους του κλάδου για την καλή μας έως τώρα συνεργασία και κυρίως γιατί κατανοούν ότι εδώ δίνεται μια μάχη που αφορά κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα. Και είναι μια μάχη που ναι μεν προήλθε από το εξωτερικό, από τον πόλεμο και από την ενεργειακή κρίση, αλλά είναι μια μάχη που πρέπει να τη δώσουμε και να την κερδίσουμε».

Αναρτημένες σε εφαρμογή οι τιμές των 50 βασικών προϊόντων

Τις επόμενες ημέρες οι αλυσίδες σουπερ μάρκετ θα παρουσιάσουν λίστα με 50 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και στη συνέχεια θα ανεβεί στην πλατφόρμα e-Καταναλωτής η τιμή του καλαθιού από το κάθε σουπερ μάρκετ, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Θα γίνει προσπάθεια σε αυτά τα προϊόντα οι αυξήσεις να είναι ελάχιστες για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πληθωριστική πίεση», τόνισε .

Μέσα από ειδική εφαρμογή θα γνωστοποιούνται οι τιμές για τα πενήντα βασικά προϊόντα που θα εντοπίζουν στα σούπερ μάρκετ, με τη σχετική συμφωνία, επισήμανε και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για το αν η συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ είναι δεσμευτική ή είναι «συμφωνία κυρίων» σημείωσε: «Δεν έχουμε σταματήσει να συζητάμε με τα σουπερ μαρκετ. Το κάναμε και κατά την περίοδο της πανδημίας. Έχουμε βάλει ένα πλαφόν στο ποσοστό κέρδους. Κάτι το οποίο το ελέγχουμε γι’ αυτό και επιβάλλουμε πρόστιμα. Δηλαδή δεν θέλουμε να υπάρξει υψηλότερο ποσοστό κέρδους από αυτό που υπήρχε την 1/1/2021, τότε που λειτουργούσε ομαλά η αγορά. Τώρα τι κάνουμε; Ερχόμαστε και ζητάμε από τα σουπερ μαρκετ να δημιουργήσουν ένα καλάθι της νοικοκυράς με 50 προϊόντα. Τα απαραίτητα προϊόντα».

//--> //-->

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News