Οικονομία

ΕΦΚΑ: Εκδόθηκε το 97% των ληξιπρόθεσμων συντάξεων

Έχει ήδη εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος Μαΐου 2022, ενώ είναι εφικτή η έκδοση συντάξεων ακόμη και σε 60 μέρες, επισημαίνει ο Φορέας, τονίζοντας πως έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ταχύτητες απονομής

Εκδόθηκε το 97% των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, καθώς τον Αύγουστο σημειώθηκε νέο ρεκόρ απονομών με πάνω από 20.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, ενώ παράλληλα, πέντε  Ταμεία και 10 διευθύνσεις του ΕΦΚΑ μηδένισαν τις εκκρεμότητές τους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φορέα.

Αναλυτικά, από τις 1.100.000 αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα έχει εκδοθεί το 97%.

Για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 οι εκκρεμότητες έχουν μηδενιστεί, ενώ για το 2020 έχει εκδοθεί το 97% των αιτήσεων και για το 2021 το 91%.

«Αξιοσημείωτο είναι πως έχει ήδη εκκαθαριστεί πάνω από το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι και το τέλος Μαΐου 2022, αποδεικνύοντας τη σημαντική επιτάχυνση στους χρόνους απονομής, καθώς πλέον είναι εφικτή η έκδοση συντάξεων ακόμη και σε 60 μέρες», επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ.

Όπως σημειώνει, ο φετινός Αύγουστος αποδείχθηκε ο καλύτερος όλων των εποχών, καθώς εν μέσω θέρους και αδειών εκδόθηκαν πάνω από 20.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, αυξημένες κατά 55% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και 100% σε σχέση με το 2020.

Παράλληλα, πέντε τ. Ταμεία του ΕΦΚΑ και 10 διευθύνσεις του φορέα σε όλη την Ελλάδα μηδένισαν τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις, πολλές από τις οποίες εκκρεμούσαν για ένα ή και δύο χρόνια. Απομένουν μόνο ελάχιστες, στην πλειονότητά τους εν δυνάμει απορριπτικές ή με ανοιχτές οφειλές, που ωστόσο αναμένεται ομοίως να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Τα τ. Ταμεία και οι διευθύνσεις είναι οι εξής: ΤΑΠ ΔEΗ, ΤΣΠ ΟΤΕ, ΤΣΠ Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος-ΑΤΕ, ΤΣΠ Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος-ΕΤΕ, Ταμείο Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας και Άλλων Τραπεζών-ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, Τοπικές Διευθύνσεις (ΤΔ) Κεφαλληνίας, Γ’ Αιτωλοακαρνανίας, Σάμου, Λευκάδας, Β’ Κορινθίας, Α’ Αιτωλοακαρνανίας, Β’ Έβρου, Φλώρινας, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Ι’ Κ. Αθήνας (Ηλιούπολη).

Το πρώτο οκτάμηνο του 2022 εκδόθηκαν συνολικά 188.000 συντάξεις, 25.000 περισσότερες σε σχέση με εκείνες που εκδόθηκαν ολόκληρο το 2020 και 65.000 περισσότερες σε σχέση με το σύνολο των εκδόσεων του 2019. Οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις στα τέλη Αυγούστου ανέρχονταν σε 31.000. Από αυτές, περίπου 15.000 αφορούν συντάξεις Δημοσίου.

Αυτές τις μέρες, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, «βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ειδικό σχέδιο άμεσης έκδοσης των συντάξεων αυτών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, μέσω της χρήσης ειδικών λογισμικών και αυτοματοποιήσεων.

Τόσο αυτές όσο και το σύνολο των εκκρεμοτήτων του ιδιωτικού τομέα πρόκειται να εκκαθαριστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν μεγιστοποιήσει τις προσπάθειές τους, υπερδιπλασιάζοντας τις ταχύτητες απονομής».

Υπενθυμίζεται πως περίπου 20.000 ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις κρίνονται ως ανελαστικές ή εν δυνάμει απορριπτικές και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής για μια σειρά από λόγους (οφειλές που δεν έχουν διευθετηθεί, ανοιχτές δικαστικές εκκρεμότητες, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, απουσία ιατρικών γνωματεύσεων, κ.ά.).

Στο όριο του μηδενισμού βρίσκονται και οι οφειλές του ΕΦΚΑ (ληξιπρόθεσμες και μη) προς τους εν αναμονή συνταξιούχους (πλην διεθνών και ανελαστικών). Πρόκειται για χρήματα που όφειλε ο Φορέας στους ασφαλισμένους σε συντάξεις και αναδρομικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Μάιο του 2020 οι εν λόγω οφειλές ανέρχονταν σε 693 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας πλήρως το τεράστιο πρόβλημα των χιλιάδων συσσωρευμένων εκκρεμών συντάξεων

. Σήμερα, που οι εκκρεμείς συντάξεις τείνουν προς μηδενισμό, το ποσό αυτό έχει μειωθεί σε 40 εκατ. ευρώ.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια