Power Pass: Αλαλούμ στην πληρωμή για την επιδότηση ρεύματος - Πότε τελικά θα καταβληθούν τα χρήματα

Οικονομία
Power Pass: Αλαλούμ στην πληρωμή για την επιδότηση ρεύματος - Πότε τελικά θα καταβληθούν τα χρήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καταβληθέντα ποσά αυτή τη φορά θα είναι μικρότερα σε σχέση με αυτά του πρώτου εξαμήνου, καθώς η πληρωμή αφορά μόνο τον τελευταίο μήνα, πριν το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής

Μετά το αλαλούμ που επικράτησε, τελικά αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση για την πληρωμή του power pass στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το πόσο πληρωμής ύψους 31,5 εκατ. ευρώ και παράλληλα, εεγκρίθηκαν τελικά 73.968 αιτήσεις (ανά ΑΦΜ) που υποβλήθηκαν για το Power Pass και είναι δικαιούχοι για τη νέα πληρωμή.

Η επιπρόσθετη ενίσχυση αναμένεται να μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς σε λίγες ώρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το πρωί, τα ποσά θα πιστωθούν από το απόγευμα της Τρίτης.

Σε αυτή τη φάση, η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και αναμένεται πια από τις τράπεζες να κάνουν την πληρωμή. Τα χρήματα αποδεσμεύτηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση που αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά θα είναι μικρότερα από την προηγούμενη φορά, καθώς πρόκειται μόνο για τους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουνίου, σε αντίθεση με τη μεγάλη πρώτη πληρωμή που αφορούσε το διάστημα από Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο του 2022. Το επίδομα ρεύματος θα είναι και πάλι από 18 έως 600 ευρώ. Μεσοσταθμιστικά, στον πρώτο γύρο τα ποσά κινήθηκαν από 100 έως 150 ευρώ. Τα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος ελήφθησαν και πάλι απευθείας από τους παρόχους ενέργειας.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ευθύνη για την καθυστέρηση είχε πάροχος που δεν παρέδωσε δώσει εγκαίρως τα στοιχεία των πελατών του έτσι ώστε να ενσωματωθούν στην πλατφόρμα

Άδεια παρέμειναν τελικά χθες Δευτέρα τα πορτοφόλια των δικαιούχων του Power Pass καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις δεν υπήρξε η πληρωμή της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρωμή για τα ποσά Ιουνίου που μεταφέρεται συνεχώς από μέρα σε μέρα, θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει τις εντολές και επεξεργάζονται τα αιτήματα μέχρι -επιτέλους- να αποδεσμευτούν τα ποσά.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ευθύνη για την καθυστέρηση είχε πάροχος που δεν παρέδωσε εγκαίρως τα στοιχεία των πελατών του, έτσι ώστε να ενσωματωθούν στην πλατφόρμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου ποσού δεν χρειάστηκε να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στο vouchers.gov.gr, καθώς ελήφθησαν στοιχεία απευθείας από τους παρόχους ενέργειας.

Μετά από το αλαλούμ ημερών, με δηλώσεις υπουργών για πληρωμή αρχές του μήνα, με «έξτρα» δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για πληρωμή τη Παρασκευή ή τη Δευτέρα, ήρθε η απόφαση για πληρωμή μέσα στις επόμενες ώρες και σίγουρα μέχρι αύριο.

Συγκεκριμένα, στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αναφέρεται:

«Την έγκριση 73.968 αιτήσεων δικαιούχων (ανά ΑΦΜ) που υποβλήθηκαν, για το Πρόγραμμα: «Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση Λογαριασμών Ηλεκτρικού Ρεύματος Οικιακών Καταναλωτών (power pass)» για την πίστωση της οικονομικής ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό, σύμφωνα με τις συνημμένες λίστες αιτήσεων δικαιούχων της παρούσας.

B. Την έγκριση εμβάσματος ύψους πέντε εκατομμυρίων πεντακοσίων είκοσι δύο χιλιάδων εξακοσίων εβδομήντα ευρώ και σαράντα ενός λεπτών (5.522.670,41€) μέσω διατραπεζικών συστημάτων ΔΙΑΣ για την διεκπεραίωση των εμβασμάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Γ. Την έγκριση εμβάσματος ύψους είκοσι έξι εκατομμυρίων εξήντα τεσσάρων χιλιάδων εννιακοσίων είκοσι επτά ευρώ και είκοσι πέντε λεπτών (26.064.927,25€) μέσω διατραπεζικών συστημάτων ΔΙΑΣ για την διεκπεραίωση των εμβασμάτων στους τραπεζικούς

λογαριασμούς των δικαιούχων ως επιπρόσθετη ενίσχυση σε 792.212 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, για το Πρόγραμμα: «Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση Λογαριασμών Ηλεκτρικού Ρεύματος Οικιακών Καταναλωτών (power pass)».

Ποιοι δικαιούχοι θα πληρωθούν

Οι δικαιούχοι που θα πληρωθούν είναι όλοι όσοι έλαβαν εκκαθαριστικό από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο.

Σημειώνεται πως τα καταβληθέντα ποσά αυτή τη φορά θα είναι μικρότερα σε σχέση με αυτά του πρώτου εξαμήνου, καθώς η πληρωμή αφορά μόνο τον τελευταίο μήνα, πριν το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Δείτε εδώ την απόφαση

Φωτογραφία: pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News