Καυσόξυλα και αισχροκέρδεια: Εντολή ΥΠΕΝ για εντατικούς ελέγχους

Οικονομία
Καυσόξυλα και αισχροκέρδεια: Εντολή ΥΠΕΝ για εντατικούς ελέγχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αύξηση της ζήτησης καυσόξυλων είναι πιθανόν να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας από επιτήδειους, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τεχνητές ελλείψεις στοχεύοντας στην υπέρογκη αύξηση των τιμών, τονίζει ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων από τις Δασικές Υπηρεσίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά των καυσόξυλων εξέδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί φέτος από την ενεργειακή κρίση και τις μεγάλες ανατιμήσεις που παρατηρούνται διεθνώς σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, οι πολίτες αναζητούν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης με αγορά και χρήση καυσόξυλων.

Η αύξηση της ζήτησης καυσόξυλων είναι πιθανόν να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας από επιτήδειους, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τεχνητές ελλείψεις στοχεύοντας στην υπέρογκη αύξηση των τιμών, τονίζει ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

Γι’ αυτόν τον λόγο κρίνεται αναγκαία η εντατικοποίηση των ελέγχων από τις κατά τόπο αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, με σκοπό την αποτροπή και καταστολή κάθε παραβατικότητας, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την Υπηρεσία Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι εντατικοί έλεγχοι στοχεύουν:

στην αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας καυσόξυλων είτε από ιδιώτες για ιδία χρήση, είτε από ιδιώτες για εμπορία, είτε από αλλοδαπούς όμορων χωρών, καθώς επίσης και στη μεταφορά και διακίνηση παρανόμως υλοτομημένων καυσόξυλων.

στην παρακολούθηση της δραστηριότητας των εμπλεκομένων σε όλα τα στάδια της διακίνησης των νομίμως υλοτομημένων καυσόξυλων, με έμφαση στη συγκέντρωση και αποθήκευση μεγάλων αδιάθετων ποσοτήτων, δημιουργώντας κατά αυτό τον τρόπο τεχνητή έλλειψη.

Δωρεάν καυσόξυλα

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, διατίθενται -δωρεάν ή με συμβολικό αντίτιμο- καυσόξυλα από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας (ΔΑΣΕ) προς τους κατοίκους ορεινών και παραδασόβιων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους, είτε οργανωμένοι ως κοινότητα είτε ατομικά, να υλοτομούν υπό την εποπτεία των δασικών υπηρεσιών.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Εντατικοποιούμε τους ελέγχους στην αγορά των καυσόξυλων. Είναι απαράδεκτο κάποιοι να αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι την ενεργειακή κρίση. Οι παραβάτες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Στηρίζουμε τους πολίτες που θέλουν να ζεστάνουν τα σπίτια τους».

Φωτογραφία αρχείου  Shutterstock

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News