«Σπίτι μου»: Πώς βλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης η γενιά που μένει με τους γονείς της;

Κρήτη
«Σπίτι μου»: Πώς βλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης η γενιά που μένει με τους γονείς της;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο «Σπίτι μου» απευθύνεται σε ανθρώπους κάτω των 40, προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια για αγορά α’ κατοικίας, επιδότηση και δάνειο για αναβάθμιση και ανακαίνιση και πολλά άλλα

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το Εθνικό Σχέδιο Στέγασης αποτέλεσαν σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη για τη νέα γενιά που μένει με τους γονείς της μέχρι τα 30+ και αγωνιά για το μέλλον της εν μέσω πληθωριστικής, ενεργειακής και στεγαστικής κρίσης.

Την ώρα που η εικόνα στον χώρο της στέγης και της κατοικίας κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι –με την εκτίναξη των ενοικίων, τη δυσχέρεια εύρεσης κατοικίας, τις όχι και πάντα θετικές αλλαγές που έχει φέρει η βραχυχρόνια μίσθωση και τη «βόμβα» που έριξε στις κατασκευές και την αγορά ακινήτου ο πόλεμος στην Ουκρανία- για πρώτη φορά παρουσιάστηκε μια στοχευμένη στεγαστική πολιτική για την ανακούφιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι.

Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν μετέπειτα από το κυβερνητικό επιτελείο ξεκαθάρισαν το τοπίο για τα χαμηλότοκα δάνεια για αγορά α’ κατοικίας, τα προγράμματα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» και «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», την κοινωνική αντιπαροχή, το πρόγραμμα «Κάλυψη» για ευάλωτα ζευγάρια και την παροχή στέγης με ευρωπαϊκούς πόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, τρεις νέοι άνθρωποι με διαφορετικά background «αξιολογούν» το σχέδιο «Σπίτι μου» και μιλούν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γενιά τους.

«Τα ομόφυλα ζευγάρια;»

Είναι αυτά τα μέτρα ελκυστικά για κάποιο άτομο που σπουδάζει και εργάζεται στο εξωτερικό; Εξάλλου, και ο Άκης Σκέρτσος –στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την παρουσίαση του σχεδίου «Σπίτι μου»- ανέφερε ως παράδειγμα το brain drain για να δείξει ότι με πολιτικές σαν το Εθνικό Σχέδιο Στέγασης από «αφιλόξενος τόπος» η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο δίκαιη και να αμβλύνει τις ανισότητες της κρίσης.

Στην περίπτωση της Χαράς Τριανταφυλλίδου -υποψηφίας διδάκτορος Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υποτρόφου Gates και αναπληρώτριας λεκτόρισσας στο Anglia Ruskin University- υπάρχει ξεκάθαρα ένας σκεπτικισμός.

Για την 26χρονη, υπάρχουν κάποια ζητήματα που χρήζουν επεξήγησης, όπως για παράδειγμα γιατί δεν επεκτείνεται το σχέδιο σε μεγαλύτερες ηλικίες, τι θα γίνει με άνεργους και άτομα που δεν έχουν κατασταλάξει επαγγελματικά και αν υπάρχει πρόβλεψη για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Για τη Χαρά Τριανταφυλλίδου, που σπουδάζει και εργάζεται στο εξωτερικό, δεν είναι μόνο το θέμα της στέγασης που πρέπει να επιλυθεί.

Καθώς ο τόπος καταγωγής της είναι η Φλώρινα, μας παρουσιάζει και μια άλλη πτυχή: «Για τα νέα άτομα που κατάγονται από την επαρχία, όπου η ανεργία χτυπάει “κόκκινο”, νομίζω πως δεν έχει νόημα η αγορά με δάνειο ή η αναβάθμιση και ανακαίνιση ενός σπιτιού».

Στη συνομιλία που είχαμε δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα της στέγασης, αλλά το συνδέει με τη γενικότερη εργασιακή πραγματικότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι στην Ελλάδα.

«Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κίνητρο επιστροφής, ούτε θα αποφάσιζα να μη δηλώσω για διδακτορικό στο Κέιμπριτζ το γεγονός ότι θα μπορούσα να πάρω δάνειο για αγορά κατοικίας – ειδικά αν δεν είχα σταθερό και επαρκές εισόδημα για την αποπλήρωση του δανείου. Σαν υποψήφια διδάκτωρ, έχω σταθερό εισόδημα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν ακολουθήσω μια ακαδημαϊκή καριέρα στην Ελλάδα, με προβληματίζει το θέμα της εργασιακής ασφάλειας, των μισθών και της πανεπιστημιακής αστυνομίας», τονίζει η Χαρά.

Σε περίπτωση που επιλέξει μια καριέρα ως εκπαιδευτικός στη χώρα μας, θα έχει να αντιμετωπίσει την «οδύσσεια» της αναπληρώτριας που κάθε χρόνο ξεριζώνεται και αρχίζει από το μηδέν υπό δύσκολες συνθήκες. «Για τα πολυπόθητα μόρια, επιλέγουμε δυσπρόσιτες περιοχές με εξίσου δυσπρόσιτα νοίκια. Σε τι θα βοηθούσε ένα δάνειο για αγορά σπιτιού ένα άτομο που παλεύει να βρει καινούρια στέγη κάθε Σεπτέμβρη;» αναρωτιέται.

Από τη μεριά της – τονίζοντας βέβαια ότι δεν είναι ειδικός σε αυτά τα θέματα – προτείνει τα εξής για τη στεγαστική κρίση: πλαφόν στα ενοίκια, ένα πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τους ιδιοκτήτες και συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εκπαιδευτικούς.

«Είναι μια ευκαιρία»

Μαζί με τον σύντροφό της, η Μίνα Μπαρμπετάκη ακολούθησε μια αντίστροφη πορεία από τους περισσότερους νέους: πριν μερικά χρόνια μετακόμισαν από την Αθήνα στα Χανιά όπου νοικιάζουν ένα διαμέρισμα και εργάζονται σε θέσεις στον τουρισμό.

Η 35χρονη – η οποία έχει σπουδάσει οικονομολόγος και δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό τομέα – βλέπει θετικά τα νέα μέτρα, καθώς είναι μια ευκαιρία οι νέοι επιτέλους να ανεξαρτητοποιηθούν πιο γρήγορα από τους γονείς τους και να έχουν μια εξασφαλισμένη στέγη: «Είτε επιλέξουμε να γυρίσουμε στην Αθήνα – όπου μέναμε ο καθένας με την οικογένειά μας – είτε μείνουμε μόνιμα στα Χανιά, μπορούμε να επωφεληθούμε».

Γενικεύοντας, συμπληρώνει: «Πάντα είναι καλό να υπάρχουν τέτοια στοχευμένα μέτρα. Είναι μια καλή λύση για το εδώ και τώρα ενός ζευγαριού που ψάχνει σπίτι».

Σημειώνει πάντως ότι η αγορά ενός σπιτιού και πάλι δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς υπάρχουν τα έξοδα για τους συμβολαιογράφους, το κτηματολόγιο, η γραφειοκρατία και φυσικά η μόνιμη έγνοια για την έγκαιρη αποπληρωμή του δανείου.

«Σταθεροποίηση των ενοικίων»

Μια περισσότερο εκ των έσω σκοπιά μπορεί να μας προσφέρει ο Νίκος Κατσιαντώνης, ο οποίος είναι ένας νέος άνθρωπος που εργάζεται στον χώρο του real estate.

Όπως εξηγεί στην «Κ», τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι μόνο θετικά για τους ωφελούμενους, αλλά βοηθούν και κινητοποιούν γενικότερα την αγορά ακινήτου.

Για τα χαμηλότοκα δάνεια, θεωρεί ότι τα εισοδηματικά κριτήρια (κατώτατο όριο 10.000 ευρώ και ανώτατο αντίστοιχο με εκείνο για το επίδομα θέρμανσης) στοχεύουν περισσότερο σε πολίτες με πιο χαμηλό εισόδημα. Παράλληλα, ο Νίκος σημειώνει ότι εφόσον απομακρυνθούν κάποια άτομα από το ενοίκιο και αγοράσουν τη δική τους κατοικία, αυτό συνεπάγεται και σε μια πτώση της ζήτησης για ενοικιαζόμενα και ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μείωση ή σταθεροποίηση των τιμών των ενοικίων.

«Είναι ένα συμπαγές πρόγραμμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα φανεί βέβαια και επί του πρακτέου. Για πρώτη φορά, πάντως, βλέπουμε μια σφαιρική στεγαστική πολιτική», καταλήγει.

Πηγή: kathimerini.gr

Φωτογραφία 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News