Κρήτη: Γεμάτα τα ξενοδοχεία λίγο πριν το φινάλε της τουριστικής σεζόν

Κρήτη
Κρήτη: Γεμάτα τα ξενοδοχεία λίγο πριν το φινάλε της τουριστικής σεζόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πληρότητες 90% κατά μέσο όρο καταγράφουν τα ξενοδοχεία στο Ηράκλειο

Μεγάλες είναι οι πληρότητες για τον νομό Ηρακλείου τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπων του κρητικού τουριστικού προϊόντος. Οι πληρότητες αναμένεται να αγγίξουν το 85-90%, πράγμα που σημαίνει πως πάμε για ένα πολύ θετικό «φινάλε» της φετινής τουριστικής χρονιάς. Την ίδια στιγμή, η Γαλλία, που αποτελεί μια χώρα που φέρνει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, σημείωσε αύξηση της τάξης του 23%, γεγονός που αποτελεί ένα επιπλέον θετικό στοιχείο.

Ειδικότερα, η φετινή τουριστική χρονιά ήταν αρκετά καλή. Οι πληρότητες όχι μόνο πήγαν καλά, αλλά σύμφωνα με εκπροσώπους του ελληνικού τουρισμού, θα υπάρξει παράταση της τουριστικής περιόδου μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Το κλίμα είναι θετικό και άπαντες μιλούν για μια τουριστική χρονιά που θα αποτελέσει ορόσημο, για να επανέλθει η τουριστική κανονικότητα με τα οικονομικά μεγέθη που είχαμε συνηθίσει προ υγειονομικής κρίσης.

Όσον αφορά στις πληρότητες μέχρι και τη δεδομένη χρονική στιγμή, κινούνται στα επίπεδα του 85-90% στον νονό Ηρακλείου. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, μίλησε στη «ΝΚ» τονίζοντας: «Οι πληρότητες είναι πάρα πολύ καλές. Υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν πληρότητες μέχρι και 100%, αλλά κατά μέσο όρο υπολογίζω ότι φτάνουν το 90%. Επίσης, αναμένεται να έχουμε μεγάλο κύμα τουριστών το επικείμενο σαββατοκύριακο και το εντυπωσιακό είναι πως θα δούμε ξανά οικογενειάρχες με τα παιδιά τους εν μέσω φθινοπώρου να κάνουν διακοπές. Συνήθως το φθινόπωρο βλέπουμε ανθρώπους με άλλο τουριστικό προφίλ».

«Το 90% των ξενοδοχείων που είναι με πολλά αστέρια σημειώνουν μέχρι και τώρα πληρότητες αρκετά μεγάλες, της τάξης του 85-90%. Μικρομεσαία ξενοδοχεία έχουν κλείσει ή ετοιμάζονται να κλείσουν ή οι πληρότητες είναι στο 50%. Πάντως, οι αφίξεις είναι πάρα πολλές και ξεπεράσαμε το 2019 μέχρι και τον Αύγουστο. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως μέχρι τις 31 Αυγούστου ήμασταν 3,8% πάνω σε σχέση με το 2019», ανέφερε, από την πλευρά του, ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Δημήτρης Κουμπαράκης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, επεσήμανε: «Είμαστε αρκετά καλά. Οι πληρότητες είναι πάνω από 85%. Απλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός. Έχουν αυξηθεί τα πάντα. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι υψηλές, ενώ αυξημένες είναι οι τιμές των τροφίμων και του κρέατος κατά 23%. Σε γενικές γραμμές θα έχουμε θετικό κλείσιμο τη φετινή τουριστική χρονιά».

Σπάνε το «φράγμα»

Το πρώτο δεκαήμερο του φθινοπώρου βρίσκει το Νότιο Αιγαίο να σπάει το “φράγμα” των 4,5 εκατ. επιβατών συνολικά από το εξωτερικό. Αναλυτικότερα, μόνο τη Ρόδο έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2 εκατ. επισκέπτες μέσω διεθνών απευθείας πτήσεων. Η Κως βρίσκεται πολύ κοντά στο 1 εκατ., η Σαντορίνη στις 675.000 περίπου με αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2019, η Μύκονος ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο και το μικρότερο αεροδρόμιο της Καρπάθου τις 76.000.

Τον Αύγουστο στη Ρόδο προσγειώθηκαν 509.503 επισκέπτες, στην Κω πάνω από 250.000 (256.479), η Σαντορίνη έφτασε τις 177.391 αφίξεις και η Μύκονος τις 146.833, με καθένα από τα προαναφερόμενα νησιά να κινούνται ψηλότερα από τη χρονιά-ρεκόρ του 2019. Με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου, στα παραπάνω περιφερειακά αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου επιτεύχθηκε αύξηση (14%), με ποσοστό μεγαλύτερο κατά 4,6% σε σχέση με την αύξηση της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (9,4%).

Ψήφισαν Ελλάδα οι Γάλλοι - Αυξημένες κατά 23% οι αφίξεις φέτος

Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του αριθμού των Γάλλων που φέτος προτίμησαν να περάσουν στην Ελλάδα τις καλοκαιρινές διακοπές τους, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων.

«Η Ελλάδα έχει μια πολύ καλή εικόνα επειδή είναι ένας ολοκληρωμένος προορισμός από πολιτιστική, γαστρονομική, φυσική και παραθαλάσσια άποψη», αναφέρει στην εφημερίδα “Les Échos” o Κριστόφ Φους, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της TUI France.

«Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίστηκε πολύ καλά την κρίση του COVID, καθησυχάζοντας πολύ γρήγορα τους Γάλλους πελάτες. Η Ελλάδα γρήγορα φάνηκε να είναι ένας “ασφαλής” προορισμός. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στο να γίνει και φέτος το καλοκαίρι ο αγαπημένος προορισμός των πελατών μας», επισημαίνει ο Φους.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (SETO), οι τουρίστες που επέλεξαν ένα ταξίδι- “πακέτο” (πτήση, διαμονή, εκδρομές) έσπευσαν φέτος κυρίως στην Ελλάδα και την Ισπανία. Από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου, οι Γάλλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες μετέφεραν σχεδόν 1,4 εκατομμύρια άτομα σε ταξίδια- “πακέτο”, εκ των οποίων 289.000 στην Ισπανία και 279.000 στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, στα ελληνικά νησιά σημειώθηκε αύξηση 47% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση 84%.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η φετινή επιτυχία είχε ως αποτέλεσμα την παράταση πτήσεων για έναν επιπλέον μήνα, με τις αφίξεις από Γαλλία να καταγράφουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αύξηση κατά 23% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και με την περαιτέρω επιμήκυνση να έχει ισχυρές προοπτικές.

Την άνοδο της γαλλικής τουριστικής αγοράς επισήμανε με δηλώσεις του ο κ. Κουμπαράκης, ο οποίος υποστήριξε: «Τον Αύγουστο του 2022 είχαμε 19% περισσότερους Γάλλους σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019. Είναι θετική είδηση και σίγουρα προκαλεί αισιοδοξία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News