Ενεργειακή κρίση: Στις ξυλόσομπες καταφεύγουν οι Ευρωπαίοι για να βγει ο χειμώνας

Οικονομία
Ενεργειακή κρίση: Στις ξυλόσομπες καταφεύγουν οι Ευρωπαίοι για να βγει ο χειμώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και εκεί που οι οικονομικά στριμωγμένοι καταναλωτές βλέπουν τα καυσόξυλα σαν τον «νέο χρυσό», οι κλέφτες και οι κάθε λογής απατεώνες βλέπουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία

«Τα καυσόξυλα είναι ο νέος χρυσός», δηλώνει στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post ο Φραντς Λενινγκχάκε, ένας 62χρονος Γερμανός από τη Βρέμη, που έχει παραγγείλει μια ξυλόσομπα για να βγάλει τον χειμώνα, επειδή υπολογίζει ότι φέτος θα πληρώσει για ενέργεια 4.500 ευρώ από 1.500 ευρώ πέρυσι. Καθώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου να εκτινάσσονται, και τον κίνδυνο μπλακ άουτ, ελλείψεων και δελτίου στην κατανάλωση να ελλοχεύει, πολλοί καταφεύγουν σε αυτή τη λύση έσχατης ανάγκης.

Και εκεί που οι οικονομικά στριμωγμένοι καταναλωτές βλέπουν τα καυσόξυλα σαν τον «νέο χρυσό», οι κλέφτες και οι κάθε λογής απατεώνες βλέπουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Πλέον φορτία με καυσόξυλα εξαφανίζονται από τις καρότσες παρκαρισμένων φορτηγών και επιτήδειοι στήνουν ψεύτικες ιστοσελίδες, όπου παριστάνουν τους εμπόρους ξύλων για να εξαπατήσουν καταναλωτές οι οποίοι απεγνωσμένα αναζητούν μια λύση ενόψει του χειμώνα. 

Ακόμα και την ώρα που η Ευρώπη «καιγόταν» από τους καύσωνες του καλοκαιριού, καταναλωτές σε πανικό συγκέντρωναν αποθέματα σε καυσόξυλα για τον χειμώνα, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να εκτοξευθούν. Στο χωριό Αγκ της Ουγγαρίας, δύο ώρες νοτιοδυτικά από τη Βουδαπέστη, η Νικολέτα Κέλεμαν λέει ότι οι τιμές των ξύλων, που χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά για τη θέρμανσή της τον χειμώνα, έχουν πλέον διπλασιαστεί. Το ξύλο ενός δέντρου κοστίζει σήμερα σχεδόν όσο μισός μισθός, ο οποίος ανέρχεται κατά μέσον όρο στα 250 ευρώ τον μήνα στο χωριό. «Φαντάζομαι ότι θα καταλήξουμε να καίμε τα έπιπλα», λέει η Κέλεμαν. Στα δάση γύρω από τη Στουτγκάρδη της Γερμανίας οι κλοπές ξύλων έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με τον Γκετζ Μπούλοου φον Ντένεβιτζ, υπεύθυνο για τη διαχείριση του δάσους στην περιοχή.

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News