Επιδότηση ρεύματος: Στήριξη… με γκρίνια - Για «ψίχουλα» κάνουν λόγο φορείς της Κρήτης

Κρήτη
Επιδότηση ρεύματος: Στήριξη… με γκρίνια - Για «ψίχουλα» κάνουν λόγο φορείς της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για μέτρα που παραπέμπουν σε «σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην ακρίβεια» μιλά ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος

Τρεις κλίμακες επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για τα νοικοκυριά ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Όπως είπε, τρεις είναι και οι στόχοι της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, να συνεχιστεί η στήριξη των πολιτών, εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά, να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για ενεργειακή επάρκεια όλο τον χειμώνα και να ενισχυθεί η προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Για «ψίχουλα» αλλά και για εμπαιγμό, καθώς όπως λένε δε φτάνουν τα μέτρα αυτά για να στηριχθούν ουσιαστικά τα ελληνικά νοικοκυριά ενόψει μάλιστα του πολύ δύσκολου χειμώνα που όλοι περιμένουμε, κάνουν λόγο συνδικαλιστές που μίλησαν στη «ΝΚ» χθες, σχολιάζοντας το νέο μοντέλο της κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου. Θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Παράλληλα, προβλέπονται, για τη δεύτερη και την τρίτη κλίμακα, μπόνους με επιπλέον επιδότηση για μείωση κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε:

  • Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες απορροφάται από το κράτος το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφάται το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότησή του αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 κιλοβατώρες απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό αφορά μόλις το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

* Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο απορροφάται, όπως κάθε μήνα, σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.

* Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους τους υπόλοιπους που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες και καταναλωτές χαμηλής, μέσης ή υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

* Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά και για τους επαγγελματίες και τους αγρότες για τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Από αυτά, το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, ενώ τα 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό», σύμφωνα με τον υπουργό.

Στο φυσικό αέριο

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, αλλά και την ενεργειακή θωράκιση της χώρας εισάγεται ένα τέλος 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, που θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έσοδα θα κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα έχουν σαν στόχο την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο, και την υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων, όπου χρειάζεται, υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου, που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές.

Στέλιος Βόργιας - «Δεν είναι αρκετά αυτά τα μέτρα»

«Δεν είναι αρκετά αυτά τα μέτρα», τόνισε χθες, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Σκρέκα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Η κατάσταση είναι τραγική για τα νοικοκυριά. Η ακρίβεια “τρέχει”. Και ακόμα οι τιμές των καυσίμων είναι πάρα πολύ υψηλές. Οι απαιτήσεις μες στον χειμώνα είναι μεγαλύτερες. Από ’κει και πέρα, τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά σίγουρα δε φτάνουν».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βοργιάς τόνισε την ανάγκη για τη λήψη περισσότερων μέτρων. «Ακόμα και στις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, η απάντηση είναι η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκηρύξαμε για τις 9 Νοεμβρίου, γιατί δεν αντέχουν τα νοικοκυριά και με μισθούς πείνας. Πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη μας ότι ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων θα βρεθεί στην ανεργία από τον Οκτώβρη και μετά. Διότι μπορεί να είχαμε μια καλή τουριστική περίοδο, με ένα πενιχρό επίδομα όμως των 300 ευρώ πώς θα επιβιώσει ο άνθρωπος με αυτή την ακρίβεια; Όταν έχουμε αυξήσεις τιμών σε προϊόντα πρώτης ανάγκης που έχουν ξεπεράσει ακόμα και το 50%».

Δημόκριτος Σαλούστρος: «Σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην ακρίβεια»

Για εμπαιγμό σε βάρος του λαού κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος.

«Τα μέτρα αυτά είναι... σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο κύμα ακρίβειας που έχει έρθει και το οποίο θα συνεχίσει να έρχεται και τον χειμώνα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για προετοιμασία, όταν έχουμε συνθήκες που μας πάνε τόσα χρόνια πίσω. Με την ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος, που πλέον είναι βασικό αγαθό. Με μειώσεις σε ανάγκες του νοικοκυριού. Και ταυτόχρονα να μιλάμε για επιδόματα- “ψίχουλα”, τα οποία στην πραγματικότητα έχουν στόχο να κρατήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα τα κυβερνητικά ποσοστά ενόψει εκλογών».

Σύμφωνα με τον Δημόκριτο Σαλούστρο, «η κυβέρνηση δεν έχει καμία πραγματική διάθεση να βοηθήσει τον κόσμο και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι παίρνουν “ζεστό” κρατικό χρήμα - δηλαδή χρήματα τα οποία θα τα πληρώσει με νέα μέτρα ο εργαζόμενος και συνολικά ο φορολογούμενος - το οποίο και το δίνουν αυτούσιο στα μονοπώλια της ενέργειας, στα καύσιμα και αλλού».

Και καταλήγει: «Όταν μιλάμε για εκατοντάδες εντολές διακοπών ρεύματος κάθε μήνα στον νομό μας, καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα ειδικά τον χειμώνα θα είναι πολύ σοβαρό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News