Έρχεται παρέμβαση και στην τιμή των καυσόξυλων - Τα σενάρια για το πλαφόν

Οικονομία
Έρχεται παρέμβαση και στην τιμή των καυσόξυλων - Τα σενάρια για το πλαφόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ρύθμιση η οποία δεν θα επιτρέπει να αυξάνεται η σημερινή λιανική τιμή πάνω από ένα όριο συγκριτικά με την περσινή τιμή, με ένα ποσοστό το οποίο θα λειτουργεί ως «κόφτης» στις υπέρογκες αυξήσεις

Σε παρέμβαση για την τιμή των καυσόξυλων και του πέλετ προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντένα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών στα καυσόξυλα και στο πέλετ:

«Έχει ανέβει πάρα πολύ η τιμή στα καυσόξυλα και στο πέλετ.  Όσο οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για τη θέρμανση φέτος το χειμώνα, τόσο το ξύλο ανεβαίνει. Και επειδή δεν υφίσταται πλέον η αγορά της Ουκρανίας και της Ρωσίας από όπου υπήρχε μεγάλη εισαγωγή ξυλείας και πέλετ, αυτό πιέζει τις τιμές ακόμα παραπάνω.

Έχω συγκαλέσει για αυτή την εβδομάδα σύσκεψη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς και θα προχωρήσουμε άμεσα σε παρέμβαση στην τιμή και του καυσόξυλου και του πέλετ. Δεν θα επιτρέψουμε λόγω της αυξήσεως του φυσικού αερίου να γίνει αισχροκέρδεια στην ξυλεία.

//--> //-->

Τα σενάρια για το πλαφόν

Σε διατίμηση της λιανικής τιμής στα καυσόξυλα αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, με μηχανισμό που θα λαμβάνει υπόψη του την περσινή τιμή.

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ρύθμιση η οποία δεν θα επιτρέπει να αυξάνεται η σημερινή λιανική τιμή πάνω από ένα όριο συγκριτικά με την περσινή τιμή, με ένα ποσοστό το οποίο θα λειτουργεί ως «κόφτης» στις υπέρογκες αυξήσεις.

Το επικρατέστερο ποσοστό «κόφτης» αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι το 50%, αλλά αναμένεται να κλειδώσει τα επόμενα 24ωρα σε ειδική σύσκεψη στο ΥΠΑΝ.

Αυτό σημαίνει πως η αύξηση φέτος στην λιανική τιμή των καυσόξυλων δεν μπορεί να είναι 51% και πάνω αυξημένη συγκριτικά με πέρσι.  

Εφόσον η διατίμηση μπει στο 50% αυτό θα μεταφραστεί στην πράξη ως εξής:

Έστω πως πέρυσι ο τόνος κόστιζε 100€

Φέτος δεν μπορεί να κοστίζει πάνω από 150€ (αύξηση έως 50%) 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News