Αγροτικό πετρέλαιο: Πώς θα επιστραφεί ο ΕΦΚ στους αγρότες - Οι δικαιούχοι

Κρήτη
Αγροτικό πετρέλαιο: Πώς θα επιστραφεί ο ΕΦΚ στους αγρότες - Οι δικαιούχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα επιστραφεί ο ΕΦΚ σε 300.000 αγρότες - Η διαδικασία

Περισσότεροι από από 300.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες εκτιμάται ότι θα λάβουν επιστροφές φόρου, μετά την υπογραφή της απόφασης από τους συναρμόδιους υπουργούς σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου.

Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή

Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (ντίζελ) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για τα έτη 2021 και 2022, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 15η .7. 2022 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αφορά στο 50% αυτών των ποσοτήτων πετρελαίου και υπολογίζεται εφαρμόζοντας το συντελεστή 0,41 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, για 100 στρέμματα σκληρού σιταριού, η μέγιστη ποσότητα πετρελαίου ορίζεται στα 1.600 λίτρα και η επιστροφή ΕΦΚ θα υπολογιστεί στο 50% αυτής της ποσότητας, δηλαδή στα 800 λίτρα. Με συντελεστή 0,41 ευρώ ανά λίτρο, ο συγκεκριμένος παραγωγός θα πάρει ως επιστροφή 328 ευρώ.

Όπως προβλέπει η απόφαση, σε περίπτωση που μετά από τους σχετικούς ελέγχους που πραγματοποιηθούν από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπιστωθεί η επιστροφή ποσού Ε.Φ.Κ. για ποσότητες πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά παραστατικά πώλησης, με σχετική πράξη καταλογισμού που θα εκδοθεί από το αρμόδιο Τελωνείο, που βρίσκεται η έδρα του δικαιούχου, θα επιστραφούν τα χρηματικά ποσά που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς.

Πώς θα επιστραφούν τα ποσά

Όπως καθορίζει η απόφαση, η επιστροφή φόρου θα γίνει ως ακολούθως:

Αρμόδια υπηρεσία για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. είναι η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ.) της ΑΑΔΕ.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαβιβάζει στην Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ., τους ΑΦΜ των δικαιούχων προσώπων- όπως είναι εγγεγραμμένοι στο ΟΣΔΕ- και ανά ΑΦΜ, τις ετήσιες δικαιούμενες ποσότητες καυσίμων για τις οποίες δύναται να λάβει επιστροφή το κάθε δικαιούχο πρόσωπο.

Η Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ. επεξεργάζεται ψηφιακά τα στοιχεία των δικαιούχων προσώπων με βάση την ποσότητα καυσίμου σε λίτρα, και υπολογίζει το ποσό επιστροφής του Ε.Φ.Κ.

Το δικαιούχο επιστροφής πρόσωπο γνωστοποιεί τον τραπεζικό λογαριασμό του πληρωμών στη Φορολογική Διοίκηση, με την υποβολή δήλωσης του δικαιούχου στην επιλογή Μητρώο και Επικοινωνία/Δήλωση λογαριασμού ΙΒΑΝ.

H Δ.Α.Φ.Ε. προβαίνει στη διασταύρωση και ταυτοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων λογαριασμού πληρωμών (σε μορφή ΙΒΑΝ) του δικαιούχου, όπως έχει δηλωθεί στην εφαρμογή «Δήλωση Λογαριασμού IBAN» της ψηφιακής πύλης myAADE της ΑΑΔΕ με αυτά που τηρούνται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών. Μετά την επιτυχή ταυτοποίηση η Δ.Α.Φ.Ε. εκδίδει και αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ. Για την εξόφληση των εν λόγω Α.Φ.ΕΚ., εφόσον η κατάσταση του φορολογούμενου επιτρέπει την έκδοση εντολής μεταφοράς, ήτοι ο φορολογούμενος δεν είναι αποβιώσας, ανενεργός, απενεργοποιημένος κ.λπ., η Δ.Α.Φ.Ε. εκδίδει κεντρικά οριστικοποιημένες εντολές μεταφοράς, σε πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων με αντίστοιχη χρέωση του λογαριασμού της Δ.Ο.Υ. του δικαιούχου επιστροφής, που τηρείται στη Τράπεζα της Ελλάδος.

Για κάθε εντολή μεταφοράς δημιουργείται αυτόματα γραμμάτιο μετρητοίς και διενεργείται κεντρικά η ενημέρωση του βιβλίου εντολών μεταφοράς της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων λογαριασμού πληρωμών του δικαιούχου ή η κατάσταση του φορολογούμενου δεν είναι η δέουσα κατά τα ανωτέρω, η Δ.Α.Φ.Ε. αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής, ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ. για τη διενέργεια σχετικού έλεγχου και την πίστωση των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.

Το κόστος για τον Προϋπολογισμό από τις επιστροφές φόρου για πετρέλαιο αγροτικής χρήσης ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ.

Πηγή: imerisia.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News