Ενεργειακός εφιάλτης με τιμές «φωτιά» - Ανησυχία για τον χειμώνα

Οικονομία
Ενεργειακός εφιάλτης με τιμές «φωτιά» - Ανησυχία για τον χειμώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές στο ρεύμα και τα καύσιμα - Η Ευρώπη «γεμίζει» τις αποθήκες αερίου

Χωρίς σταματημό συνεχίζεται το «ράλι» της ανόδου των τιμών της ενέργειας, με τη Γηραιά Ήπειρο να καλείται να δώσει άμεσα λύσεις στην κρίση, η οποία - όπως φαίνεται - θα διαρκέσει. Οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στα επίπεδα της περασμένης άνοιξης, οπότε και η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, η Μόσχα φαίνεται ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά», προκαλώντας... τριγμούς στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Την περασμένη Τρίτη η Gazprom «απείλησε» με αύξηση 60% των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου. Αιτία είναι το γεγονός ότι οι εξαγωγές και η παραγωγή της μειώνονται εξαιτίας της επιβολής των κυρώσεων της Δύσης. Κάπως έτσι, η τιμή έχει εκτοξευτεί, ξεπερνώντας ακόμη και τα 400 ευρώ τη μεγαβατώρα. Μία ημέρα μετά, μάλιστα, το Reuters ανέφερε ότι η μέση τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κ.μ. (από τα 304,6 δολάρια που ήταν το 2021).

Στο μεταξύ, οι χαμηλές παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία έχουν οδηγήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας σε αδιέξοδο, καθώς «ασφυκτιούν» οικονομικά. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του imerisia.gr, ο γερμανικός κολοσσός Uniper έχει καταγράψει ζημιά ύψους 12,3 δισ. ευρώ μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους! Την ίδια ώρα, η μετοχή της σημείωσε πτώση της τάξης του 9,5%.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η γερμανική εταιρεία «αναγκάστηκε» να «κλείνει» συμφωνία για την αγορά φυσικού αερίου, πληρώνοντάς το έως και δέκα φορές πιο ακριβά απ’ ό,τι πέρυσι, την ίδια περίοδο. Πριν από λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε “πακέτο” 15 δισ. ευρώ, με στόχο τη διάσωση της εταιρείας. Σε αυτό το σημείο ας τονιστεί ότι από τον ερχόμενο Οκτώβριο οι Γερμανοί πολίτες και οι γερμανικές επιχειρήσεις αναμένεται να πληρώνουν “χαράτσι” για το φυσικό αέριο, κάτι που θα δώσει “ανάσα” στην εν λόγω εταιρεία.

Στο μεταξύ, στα ύψη βρίσκονται και οι τιμές στο ρεύμα: Προχθές Τετάρτη, οι τιμές χονδρικής στις αγορές Λετονίας και Λιθουανίας πλησίασαν τα 824 €/MWH και στην Εσθονία τα 682€/MWH. Στη Γερμανία σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ στη χονδρική με σχεδόν 552 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ στα ίδια επίπεδα ήταν και η τιμή στη Γαλλία.

Η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα ανέρχεται στα 410€/MWH και, όπως όλα δείχνουν, οδεύουμε προς νέο ρεκόρ μέσα στον Αύγουστο, αφού η τιμή κινείται σε επίπεδα πάνω από 200% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021.

Στις υφιστάμενες συνθήκες, ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εντείνεται ολοένα και περισσότερα αναφορικά με τα κονδύλια που θα χρειαστεί να διαθέσει η Πολιτεία, προκειμένου να κρατηθούν χαμηλά οι λογαριασμοί ρεύματος. Ας σημειωθεί ότι για τον Αύγουστο οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος κόστισαν 1,1 δισ. ευρώ με τον κρατικό προϋπολογισμό να βάζει περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επιδοτήσεις για τον μήνα Σεπτέμβριο αναμένεται να κοστίσουν 1,2 έως 1,4 δισ. ευρώ και ο προϋπολογισμός θα πρέπει να συνεισφέρει με 300-400 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η άνοδος της χονδρικής τιμής αναμένεται να αυξήσει και τα έσοδα από το πλαφόν ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής που ισχύει από τον προηγούμενο μήνα, και τα οποία έφτασαν τον Ιούλιο περίπου το μισό δισ. ευρώ.

Ευρώπη: Όλοι τρέμουν τη βαρυχειμωνιά στην ενέργεια

Ενόψει του φόβου για το... χειρότερο δυνατό σενάριο αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια, η Ευρώπη “γεμίζει” τις αποθήκες αερίου, καθώς η πληρότητα φτάνει αυτήν την περίοδο το 75,1%. Σύμφωνα πάντως με αρκετούς αναλυτές, είναι αμφίβολο αν και ο στόχος της πληρότητας σε ποσοστό 80-85% είναι αρκετός για να βγει χωρίς ελλείψεις ο χειμώνας, ειδικά σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει τελείως τη στρόφιγγα.

Ο εν λόγω φόβος είναι ακόμη πιο έντονος στη Γερμανία, όπου η πληρότητα στα αποθέματα αερίου ξεπερνά το 77%. Σύμφωνα με το imerisia.gr, ο Klaus Mueller, πρόεδρος της γερμανικής ρυθμιστικής Αρχής ενέργειας, δήλωσε προχθές πως ακόμη και αν πιαστεί ο στόχος της πληρότητας στο 95% έως τον Νοέμβριο, εάν η Μόσχα διακόψει τις ροές αερίου, η χώρα θα είχε επάρκεια που θα κάλυπτε μόνο 2 με 2,5 μήνες ζήτησης για θέρμανση, βιομηχανία και ηλεκτρική ενέργεια.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Κομισιόν «χαιρέτισε» τις προσπάθειες μείωσης της κατανάλωσης που έχουν ξεκινήσει ήδη σε πολλά κράτη-μέλη, παροτρύνοντας και τους πολίτες να κάνουν το ίδιο.

«Χαμηλώνοντας τη θέρμανση στο σπίτι κατά 1° C μπορεί να εξοικονομηθεί περίπου 7% ενέργεια μέσα σε ένα χρόνο. Όλοι μαζί εξοικονομούμε ενέργεια για έναν ασφαλή χειμώνα», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανάρτησή της στο Twitter.

Στο μεταξύ, εκτός από τις δημοτικές Αρχές και τις κρατικές υπηρεσίες ανά την Ευρώπη, οι οποίες προχωρούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει τις περικοπές στο ρεύμα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος. Εντούτοις, αναφορικά με το φυσικό αέριο, δε φαίνεται να υπάρχουν προϋποθέσεις να αποκλιμακωθούν οι τιμές, καθώς δεν μπορεί να αυξηθεί η προσφορά τουλάχιστον για το επόμενο έτος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News