Συντάξεις: Επικουρικές και εφάπαξ με διαδικασίες fast track

Οικονομία
Συντάξεις: Επικουρικές και εφάπαξ με διαδικασίες fast track

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την έκδοση όλων εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ έως το τέλος Μαρτίου 2023 θέτει ως στόχο το υπουργείο Εργασίας

Καθυστέρηση ακόμη και επτά ετών παρατηρείται στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων, που αποτελεί και το επόμενο, νέο, μεγάλο στοίχημα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έκδοση των νέων αιτήσεων, με τη διαδικασία fast track, σε τρεις μήνες από την έκδοση της κύριας, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν, εφόσον ο στόχος επιτευχθεί, κύρια και επικουρική σύνταξη το αργότερο μέσα σε έξι μήνες.

Όσο για το στοκ των ληξιπρόθεσμων, που και σε αυτή την περίπτωση είναι μεγάλο, ξεπερνώντας τις 98.800 στο τέλος Ιουνίου 2022, εκτιμάται ότι η πρώτη σημαντική αποκλιμάκωση θα φανεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ εκκαθάριση δε θα επιτευχθεί νωρίτερα από το τέλος Μαρτίου-Απριλίου 2023. Άλλωστε υπάρχουν και πολύ δύσκολες περιπτώσεις, με διαδοχική και παράλληλη απασχόληση σε διαφορετικά ταμεία, κυρίως αυτοαπασχολούμενων (π.χ. νομικών, μηχανικών κ.λπ.), με τις αρμόδιες υπηρεσίες αυτό το διάστημα να εκκαθαρίζουν περιπτώσεις της περιόδου 2015-2016.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο σχεδιασμός προβλέπει ότι αμέσως μόλις κλείσει στο μεγαλύτερο μέρος του το μέτωπο των εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης, ο e-ΕΦΚΑ θα δώσει έμφαση στη δραστική μείωση και των εκκρεμών συντάξεων επικουρικής ασφάλισης, με κεντρικό μάνατζμεντ από έναν νέο “πύργο ελέγχου”, προκειμένου να ομαδοποιηθούν οι περιπτώσεις, να διαπιστωθούν και να λυθούν τα προβλήματα, και να “τρέξουν” τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα.

Να σημειωθεί εδώ ότι για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης ισχύει ως ανελαστικός κανόνας η προηγούμενη έκδοση της κύριας σύνταξης. Συνεπώς, με τον μηδενισμό ή έστω τη δραστικότατη μείωση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για τη λήψη κύριας σύνταξης θα “τρέξουν” και οι διαδικασίες έκδοσης των επικουρικών. Μάλιστα, πλέον, οι αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξη μπορούν να γίνονται ψηφιακά, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.

Η εκκαθάρισή τους δεν αναμένεται να επιτευχθεί νωρίτερα από το τέλος Μαρτίου-Απριλίου 2023. Επιπλέον, βάσει της πρόσφατης νομοθετικής παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας, η διαδικασία fast track έκδοσης συντάξεων ισχύει και για τις επικουρικές συντάξεις.

Παράλληλα σχεδιάζεται η μεταφορά 200 εισηγητών από την έκδοση κύριων συντάξεων στην έκδοση επικουρικών συντάξεων. Έτσι, γύρω στους 300 εισηγητές θα ασχολούνται με την έκδοση επικουρικών συντάξεων, έναντι 100 που είναι σήμερα. Την ίδια στιγμή, σχεδιάζεται και η θεσμοθέτηση της δυνατότητας έκδοσης και επικουρικών συντάξεων από τους πιστοποιημένους λογιστές-φοροτεχνικούς και δικηγόρους, οι οποίοι ήδη απασχολούνται με την έκδοση κύριων συντάξεων.

Επικουρικές συντάξεις:

126.719 εκκρεμείς αιτήσεις ως τον Ιούνιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο τέλος Ιουνίου 2022 υπήρχαν 126.719 εκκρεμείς αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, εκ των οποίων οι 98.887 ήταν ληξιπρόθεσμες, με το εκτιμώμενο κόστος τους να είναι της τάξης των 177,19 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι 39.087 αφορούσαν το Δημόσιο (30.394 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις).

Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2017 οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικής συνταξιοδότησης για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ήταν 112.126, με εκτιμώμενο κόστος 200,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με τις επικουρικές συντάξεις θα επιδιωχθεί και η έκδοση των περίπου 8.581 εκκρεμών εφάπαξ, με μέσο κόστος ανά δικαιούχο τα 13.285 ευρώ, ήτοι συνολικό κόστος 114 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο νόμος ορίζει πως πλέον τα νέα εφάπαξ θα πρέπει να έχουν εκδοθεί σε έξι μήνες από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News