Πλειστηριασμοί: Τι να κάνουν όσοι τους κοινοποιηθεί διαταγή πληρωμής (βίντεο)

Οικονομία
Πλειστηριασμοί: Τι να κάνουν όσοι τους κοινοποιηθεί διαταγή πληρωμής (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδηγίες προς οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους καθώς απο τον Σεπτέμβριο αρχίζει και πάλι να ενεργοποιείται η διαδικασία των πλειστηριασμών

Tρόπους άμυνας αναζητούν, οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους καθώς απο τον Σεπτέμβριο αρχίζει και πάλι να ενεργοποιείται η διαδικασία των πλειστηριασμών.  

Σύμφωνα με την εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» στο Open TV, συνήθως προηγείται από τα fund (που έχουν στην κατοχή τους τα περισσότερα δάνεια) μία εξώδικη δήλωση καταγγελίας του δανείου.

«Εκεί δεν μπορεί να κάνει τίποτα, δεν είναι ένα ένδικο μέσο. Πρέπει να το αξιολογήσει μαζί με τον δικηγόρο του και καλό είναι να κάνει αίτημα για ρύθμιση», υπογράμμισε ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στην εκπομπή.

Οταν όμως έρθει η διαταγή πληρωμής, που είναι το στάδιο μετά την καταγγελία του δανείου εφόσον δεν ρυθμιστεί η πληρωμή, ο οφειλέτης έχει προθεσμία 15 εργάσιμων ημερών να καταθέσει ανακοπή στη διαταγή, στο αρμόδιο Πρωτοδικείο ή Ειρηνοδικείο, ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

ΤΙι γίνεται με τα σφαλιστικά μέτρα

Ταυτόχρονα πάνε να τρέξουν διαδικασίες και, όπως είπε ο κ. Τσουκαλάς δεν θέλει ένα οφειλέτης, για παράδειγμα καταναλωτικού δανείου, να κινδυνεύσει να πάει το fund να γράψει προσημείωση υποθήκης, θα πρέπει να κάνει και ασφαλιστικά μέτρα, αφού έχει κάνει ανακοπή.

«Σε ελάχιστες ημέρες από την κοινοποίηση διαταγής πληρωμής, ο πιστωτής έχει δικαίωμα ακόμη και για μη ενυπόθηκα δάνεια να εγγράψει προσημείωση στο υποθηκοφυλακείο πάνω στο ακίνητο του δανειολήπτη. Αν ο δανειολήπτης θέλει να προλάβει τη διαδικασία πρέπει να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα» τόνισε ο κ. Τσουκαλάς

Στην περίπτωση που ταυτόχρονα εκκρεμεί για τον δανειολήπτη έφεσή του κατά του νόμου Κατσέλη, μπορεί να καταθέσει αίτηση αναστολής διαδικασίας εκτέλεσης, με ασφαλιστικά μέτρα ενώπιον του δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμεί η έφεση (πρωτοδικείο) ή ενώπιον του δικαστηρίου που είχε εκδώσει την απορριπτική απόφαση (Ειρηνοδικείο).

Τέλος στην περίπτωση που κοινοποιηθεί ο πλειστηριασμός; «Εκεί είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Θα πρέπει ο δανειολήπτης εντός 45 ημερών να κάνει ανακοπή κατά της κατασχετήριας έκθεσης. Αν δεν έχει προλάβει να κάνει την ανακοπή, έχει προθεσμία 15 ημερών που μπορεί να κάνει ανακοπή με αίτημα να διορθωθεί η τιμή, καθώς για πολλά ακίνητα έχει οριστεί πολύ χαμηλά», τόνισε ο κ. Τσουκαλάς, επισημαίνοντας ότι το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό «τα χτυπάνε τα ίδια τα funds».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News