ΔΕΘ: Έρχεται νέο πακέτο μέτρων 2,5 δισ. ευρώ για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Οικονομία
ΔΕΘ: Έρχεται νέο πακέτο μέτρων 2,5 δισ. ευρώ για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναμένεται να ανακοινωθεί για αύξηση συντάξεων, νέα επιταγή ακρίβειας, επίδομα θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου και Fuel Pass 3

Ένα νέο πακέτο μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, επιχειρώντας να ανακουφίσει κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και παράλληλα, να αλλάξει ατζέντα από το καυτό πολιτικό ζήτημα των υποκλοπών. Το πακέτο μέτρων θα αφορά τόσο το 2022 όσο και το 2023, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και προαναγγελία φορολογικών αλλαγών για μεταγενέστερο χρόνο.

Ειδικότερα, αναμένεται να ανακοινωθεί νέα επιταγή ακρίβειας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και μια σημαντική αύξηση των συντάξεων τουλάχιστον στα επίπεδα του 6% με 6,5%.

«Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι αναμένεται να δουν αύξηση στο εισόδημά τους από την 1η Ιανουαρίου 2023, στην πρώτη αύξηση συντάξεων μετά από 12 χρόνια όσο και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω των 200 ευρώ, ενώ και ο αριθμός των δικαιούχων θα αυξηθεί σε σχέση με το προηγούμενο επίδομα το περασμένο Πάσχα. Το εύρος των δικαιούχων θα ξεκαθαρίσει έως το τέλος του μήνα, με το τελικό πακέτο των παροχών που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Το περασμένο Πάσχα, η επιταγή ακρίβειας είχε δοθεί σε 1,7 εκατ. ευάλωτους συνταξιούχους, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστους υπερήλικους, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους επιδόματος παιδιού.

Το οικονομικό επιτελείο, εξετάζει τις τιμές στο φυσικό αέριο και κατ' επέκταση στο ηλεκτρικό ρεύμα προτού καταλήξει στο τελικό ύψος των μέτρων. «Kλειδί» των παροχών είναι οι ενεργειακές επιδοτήσεις, που θα κρίνουν ποιες από τις υποψήφιες παροχές στήριξης των εισοδημάτων που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα, θα υλοποιηθούν. Στους θετικούς παράγοντες συνυπολογίζονται η θετική πορεία στον τουρισμό, οι φορολογικές εισπράξεις και η πορεία των επενδύσεων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 12,1% τον Ιούνιο εφέτος, έναντι 15% τον Ιούνιο 2021 και 12,5% τον Μάιο 2022.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 572.109 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 130.976 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 (18,6%) και κατά 17.233 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2022 (2,9%).

Επιπλέον, εξετάζονται τα παρακάτω μέτρα:

Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και των δικαιούχων. Συνολικά, επίδομα θέρμανσης έλαβαν φέτος 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου, με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ. Στον σχεδιασμό είναι να αναθεωρηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και να αυξηθεί τόσο το κατώτερο όσο και το ανώτερο ποσό της επιδότησης.

Παραχώρηση, με συμβολικό ενοίκιο και άτοκο δάνειο, κατοικιών σε νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους, αλλά και επιδότηση ενοικίου και χορήγηση χαμηλότοκων ή ακόμη και άτοκων δανείων για αγορά ή επισκευή κατοικιών.

Τέλος, εξετάζεται και Fuel Pass 3. Άλλωστε το ενεργειακό τσουνάμι που έρχεται από τον χειμώνα, αναμένεται να προκαλέσει νέο πονοκέφαλο στον οικογενειακό προϋπολογισμό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News