Ρεύμα: Πώς θα βρείτε τον πιο φθηνό πάροχο ηλεκτρική ενέργειας

Οικονομία
Ρεύμα: Πώς θα βρείτε τον πιο φθηνό πάροχο ηλεκτρική ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καταναλωτές θα πρέπει να αναζητούν τις παγίδες και τα «ψιλά γράμματα» στα νέα τιμολόγια ρεύματος, σε μια προσπάθεια να βρουν τη φτηνότερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας

Από τη στιγμή που «άνοιξε» η αγορά ενέργειας και μπήκαν στο παιχνίδι οι ιδιώτες πάροχοι, η επιλογή παρόχου ήταν μια σχετικά απλή υπόθεση για τον καταναλωτή: έβλεπε τις προσφορές, την τιμή της κιλοβατώρας, τις εκπτώσεις, τα συνυπολόγιζε και επέλεγε τον «εκλεκτό» του. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεκίνησε το τρελό «ράλι» τιμών του φυσικού αερίου παρέσυρε στη... στρατόσφαιρα την τιμή του ρεύματος, σε συνδυασμό με την «πονηριά» Χατζηδάκη με τη ρήτρα αναπροσαρμογής (που καθιστά... απολύτως αδύνατο να μην είναι κερδοφόρα μια εταιρεία πάροχος ενέργειας), η επιλογή παρόχου έγινε δισεπίλυτο «παζλ».

Οπότε οι καταναλωτές αναζητούν τις παγίδες και τα «ψιλά γράμματα» στα νέα τιμολόγια ρεύματος, σε μια προσπάθεια να βρουν τη φτηνότερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας.

  1. Παραπλανητικές διαφημίσεις

Βασική παγίδα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι καταναλωτές είναι η επιχείρηση παραπλάνησης τους από ορισμένες εταιρείες, που επιχειρούν να εμφανίσουν τις κρατικές επιδοτήσεις ως δικές τους εκπτώσεις.

«Αυτοί με πήραν και μου έταξαν “λαγούς με πετραχήλια”, ότι θα πληρώνω λιγότερο ρεύμα, και τελικά βλέπω αυξήσεις», είπε καταναλωτής, ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΙΝ.ΚΑ. Παναγιώτης Γεωργιάδης ανέφερε: «Καλούμε τους καταναλωτές να διαβάζουν πολύ προσεκτικά τα “ψιλά γράμματα”, γιατί εκεί υπάρχουν παγίδες».

  1. Χαμηλές χρεώσεις με υψηλό πάγιο

Μια άλλη παγίδα είναι η χαμηλή τιμή κιλοβατώρας, αλλά με υψηλό πάγιο στα 5 ή 4 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία διαφημίζει κιλοβατώρα στα 0,50 ευρώ, ο καταναλωτής μπορεί να νομίζει πως θα πληρώσει 150 ευρώ για 300 κιλοβατώρες, ενώ θα πληρώσει 155 με το πάγιο.

«Θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά και να συνυπολογίζουν τις χρεώσεις. Να μη μένουν μόνο στην προσφορά, αλλά να εξετάζουν: για πόσο διάστημα με ποιους όρους ισχύει, το ύψος του παγίου και τη συνεπή πληρωμή», σχολιάζει ο κ. Γεωργιάδης.

  1. Χαμηλές πάγιες χρεώσεις, αλλά για ορισμένους μήνες

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην πρακτική κάποιων παρόχων, που διαμόρφωσαν εξαιρετικά φτηνά πάγια, που όμως ισχύουν μόνο τους πρώτους μήνες. Στη συνέχεια η χρέωση είναι αυξημένη.

  1. Διαφορετικές τιμές κιλοβατώρας ανά κλίμακα κατανάλωσης

Σε αυτή την περίπτωση, αν η κατανάλωση ξεπεράσει ένα πλαφόν, αυξάνεται σημαντικά η χρέωση. Ο πελάτης κινδυνεύει, αν καταναλώσει μία κιλοβατώρα παραπάνω από το όριο των 2.000 κιλοβατώρων, να χρεωθεί για όλες με την υψηλότερη χρέωση.

  1. Δύο χρεώσεις για το ίδιο πρόγραμμα

Μία ακόμη εμπορική πολιτική που εφάρμοσαν πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είναι να προτείνουν δύο χρεώσεις για το ίδιο πρόγραμμα και η φτηνότερη συνδέεται με τη συνέπεια στις πληρωμές των λογαριασμών. Άρα οι καταναλωτές για να απολαμβάνουν τη χαμηλή χρέωση θα πρέπει να είναι συνεπείς στις πληρωμές καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει ρεπορτάζ του OPEN, πανάκριβα είναι πλέον τα σταθερά τιμολόγια στους λογαριασμούς ρεύματος, τα οποία, εξαιτίας του μηχανισμού που έχει μπει σε λειτουργία από 1η Αυγούστου, καθίστανται μάλλον ασύμφορα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, στα συγκεκριμένα τιμολόγια δεν υπάρχει πλέον κρατική επιδότηση, επομένως ο καταναλωτής καλείται να επωμιστεί το 100% στην τιμή της κιλοβατώρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, αυτή η τιμή έχει αυξηθεί έως και κατά 130%. Το OPEN παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν τη διαφορά με τα σταθερά τιμολόγια.

Καταναλωτής με συμβόλαιο που έχει υπογράφει έως 31 Ιουλίου με τιμή 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα καλείται να πληρώσει 100 ευρώ τον μήνα για 400 κιλοβατώρες μέχρι να λήξει το συμβόλαιό του.

Αν ένας καταναλωτής επιθυμεί να κάνει νέο συμβόλαιο από 1η Αυγούστου με σταθερή-παγιωμένη τιμή, θα κληθεί να πληρώσει για την ίδια κατανάλωση 220 ευρώ τον μήνα για 400 κιλοβατώρες, καθώς η τιμή πλέον έχει φτάσει 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Επομένως, τους καταναλωτές των οποίων τα συμβόλαια λήγουν συμφέρει να επιλέξουν κυμαινόμενο και όχι σταθερό τιμολόγιο για το νέο τους συμβόλαιο.

//--> //-->

Νέα οδηγία από ΡΑΕ

Νέα οδηγία προς τους προμηθευτές ρεύματος για το πώς θα πρέπει να αποτυπώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος η επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στόχος της ΡΑΕ είναι να περιοριστούν οι παραπλανητικές αναφορές και διαφημίσεις των παρόχων όσον αφορά στην κρατική επιδότηση.

Η ΡΑΕ, συγκεκριμένα, συστήνει προς τους παρόχους ενέργειας να υιοθετήσουν μια συγκεκριμένη μορφή απεικόνισης για τη βασική χρέωση προμήθειας, την κρατική επιδότηση και την τελική τιμή καταναλωτή. Ο συγκεκριμένος μορφότυπος που προτείνει η ΡΑΕ θα πρέπει να υιοθετείται σε κάθε δημοσιευμένο τιμοκατάλογο, ενημερωτική επικοινωνία, εμπορική-διαφημιστική καταχώριση, καθώς και στους λογαριασμούς κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, το σύνολο των στοιχείων θα πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς, χρώματος και φόντου, καθώς και να τίθενται στο ίδιο οπτικό πεδίο.

Το υπόδειγμα που προτείνει η ΡΑΕ προβλέπει πέντε τμήματα, στα οποία αναφέρονται:

Στο πρώτο η δημοσιευμένη τιμή των πάγιων χρεώσεων που υποχρεωτικά αποτυπώνονται με τη μορφή €/μήνα.

Στο δεύτερο η δημοσιευμένη τιμή της χρέωσης προμήθειας σε €/KWh και αφορά όλους τους πελάτες (π.χ. όχι μόνο τους υφιστάμενους).

Στο τρίτο αναφέρεται η χρέωση προμήθειας του προμηθευτή, συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων του προμηθευτή σε €/KWh, αφαιρώντας από τη βασική Χρέωση Προμήθειας όλες τις εκπτώσεις που συμπεριλαμβάνει το κάθε πρόγραμμα και μπορούν να αναχθούν σε €/kWh και αφορούν όλους τους πελάτες.

Στο τέταρτο τμήμα αναφέρεται η κρατική επιδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (σε €/KWh) που παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Στο πέμπτο τμήμα αναφέρεται η τελική τιμή χρέωσης προμήθειας μετά την κρατική επιδότηση, όπως προκύπτει κατόπιν της αφαίρεσης της κρατικής επιδότησης από τη Χρέωση Προμήθειας του Προμηθευτή (σε €/kWh). Στήλη 5 = Στήλη 3 - Στήλη 4.

Λήξη προθεσμίας

Εξάλλου, έληξε η προθεσμία της ΡΑΕ προς τους τρεις προμηθευτές ρεύματος προκειμένου να συμμορφωθούν ως προς τη διαφημιστική τους επικοινωνία, ώστε να μην υπάρχει παραπλάνηση των καταναλωτών σε σχέση με την κρατική επιδότηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένοι πάροχοι προχώρησαν στις αναγκαίες τροποποιήσεις που είχε ζητήσει η ΡΑΕ. Σύμφωνα με τον Ρυθμιστή, οι εν λόγω εταιρείες εμφάνιζαν κατά την επικοινωνία των προγραμμάτων τους την κρατική επιδότηση ως δική τους έκπτωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News