Fuel Pass 2: «Καλοδεχούμενη βοήθεια αλλά όχι σημαντική» - Πώς θα λάβετε τα 100 ευρώ

Κρήτη
Fuel Pass 2: «Καλοδεχούμενη βοήθεια αλλά όχι σημαντική» - Πώς θα λάβετε τα 100 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα - «Καλοδεχούμενη η κάθε επιδότηση, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο σημαντική», σχολιάζει ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης

Όλα είναι έτοιμα για να ανοίξει, τελικά αύριο Δευτέρα 1 Αυγούστου, η πλατφόρμα για το επίδομα βενζίνης και για την υποβολή αιτήσεων για το Fuel Pass 2, αν και οι πρώτες διαβεβαιώσεις ανέφεραν ότι θα γινόταν στη διάρκεια της Παρασκευής

Οι πρώτοι που θα μπορούν να υποβάλλουν από τη Δευτέρα τελικά τις αιτήσεις για το επίδομα βενζίνης - Fuel Pass 2 είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων με τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ το 0 και το 1, και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι ιδιόκτητες ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν ένα μήνα περιθώριο να υποβάλουν την αίτησή τους. Το περιθώριο αυτό επιλέχθηκε προκειμένου να μπορέσουν, με βάση όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, να υποβάλουν αίτηση και όσοι ακόμα δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Ναι μεν αλλά - «Είναι μια βοήθεια αλλά όχι σημαντική»

«Καλοδεχούμενη η κάθε επιδότηση. Αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο σημαντική», σχολιάζει από την πλευρά του, μιλώντας στη «ΝΚ», ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης. Πάντως, ως προς την ψηφιακή κάρτα στο κινητό τηλέφωνο, ώστε να μπορεί ο δικαιούχος να επωφελείται της διαφοράς των 15 ευρώ ανά όχημα στην επιδότηση της βενζίνης, λέει πως «για τον πολύ κόσμο είναι κάτι εύκολο και απλό. Δε θα έλεγα όμως το ίδιο και για τις μεγάλες ηλικίες, που έχουν άλλου τύπου κινητά σε σχέση με τους νέους».

Συνεχίζοντας μας λέει ότι «το ευτύχημα είναι ότι έχουμε συνεχή μείωση των τιμών των καυσίμων εδώ και αρκετό καιρό. Όμως τις τελευταίες τρεις μέρες έχουμε και πάλι αύξηση, που ελπίζουμε να μη συνεχιστεί. Μέσα σε τρεις ημέρες, το βαρέλι από 95 δολάρια έφτασε τα 102 δολάρια. Μόνο σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε μία αύξηση της τάξεως του 4%».

Στο μεταξύ, η μέση τιμή της αμόλυβδης στον νομό Ηρακλείου χθες ήταν 2,18 ευρώ το λίτρο και στο πετρέλαιο κίνησης 1,86 ευρώ το λίτρο. Σε σχέση με το “πικ” των τιμών, πάντως, έχουν πέσει οι τιμές κατά τουλάχιστον 33 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη και κατά 30 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, με βάση τα στοιχεία των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου.

«Μακάρι να έχουμε παραπέρα μείωση των τιμών. Και βέβαια, όταν θα ξεκινήσει η περίοδος του πετρελαίου θέρμανσης, να έχουμε κι εκεί μείωση της τιμής, γιατί αλλιώς ο κόσμος φέτος δε θα μπορέσει να βάλει πετρέλαιο για να μην παγώσει τον χειμώνα», καταλήγει ο Λυκούργος Σαμόλης.

Δικαιούχοι και πόσα

Αναλυτικότερα, οι δικαιούχοι θα κριθούν με βάση τα εισοδήματα του 2021, τα οποία προκύπτουν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση, θα έχει περιθώριο έως τις 29 Αυγούστου πρώτα να υποβάλει φορολογική δήλωση και στη συνέχεια να καταθέσει αίτηση για την είσπραξη του Fuel Pass 2.

Αντίθετα, για όσους έχουν υποβάλει ήδη φορολογική δήλωση, οι αιτήσεις ξεκινούν άμεσα και θα υποβάλλονται ανάλογα με τον τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ ως εξής:

  • 8.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1,
  • 8.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3,
  • 8.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5,
  • 8.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7,
  • 8.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.

Από την 6η Αυγούστου και στο εξής είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του τελευταίου αριθμού του ΑΦΜ των φυσικών προσώπων.

Δικαιούχοι είναι 3,1 εκατ. φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια:

  • Άγαμος: 30.000 ευρώ.
  • Ζευγάρι: 33.000 ευρώ.
  • Ζευγάρι με 1 παιδί: 36.000 ευρώ.
  • Ζευγάρι με 2 παιδιά: 39.000 ευρώ.
  • Ζευγάρι με 3 παιδιά: 42.000 ευρώ.
  • Ζευγάρι με 4 παιδιά: 45.000 ευρώ.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης θα γίνει όπως και την πρώτη φορά μέσω της πλατφόρμας του Fuel Pass και οι δικαιούχοι αρχικά θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους ανάλογα με τον λήγοντα του ΑΦΜ. Πρώτοι θα κάνουν αίτηση οι αριθμοί που λήγουν σε 1 και 2 και σταδιακά τις επόμενες ημέρες η εφαρμογή θα ανοίξει για όλους.

Πώς γίνεται η αίτηση

Όπως διευκρινίζεται: «Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά στο vouchers.gov.gr, επιλέγοντας το Fuel Pass 2, ώστε να μπείτε στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια θα πατήσετε “είσοδος” και θα βάλετε τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISnet.

Μετά την αίτηση, τα χρήματα θα μπουν είτε στον τραπεζικό λογαριασμό είτε στην ψηφιακή κάρτα σε τρεις εργάσιμες ημέρες.

H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.

Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.

Το Fuel Pass δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού».

Η επιδότηση

Η επιδότηση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά για την Κρήτη:

  • Έως 100 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην Περιφέρεια Κρήτης.
  • Έως 80 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
  • Έως 70 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κατοικία στην Περιφέρεια Κρήτης.
  • Το μπόνους των 15 ευρώ για τη χρήση ψηφιακής κάρτας θα προστίθεται στο συνολικό ποσό, ενώ για όσους δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Έτσι τα ποσά ανάλογα με την επιλογή που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων διαμορφώνονται:

Αυτοκίνητο (ηπειρωτική περιοχή):

  • 80 ευρώ με ψηφιακή κάρτα
  • 65 ευρώ με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό

Αυτοκίνητο (για δικαιούχους με κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή):

  • 100 ευρώ με ψηφιακή κάρτα
  • 85 με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό

Μοτοσυκλέτες (ηπειρωτική περιοχή):

  • 60 ευρώ με ψηφιακή κάρτα
  • 45 ευρώ με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό

Μοτοσυκλέτες (για δικαιούχους με κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή):

  • 70 ευρώ με ψηφιακή κάρτα
  • 55 ευρώ με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News