Σκρέκας: «Η Ελλάδα προετοιμάστηκε για όλα τα σενάρια και αντιμετωπίζει τους λιγότερους ενεργειακούς κινδύνους»

Οικονομία
Σκρέκας: «Η Ελλάδα προετοιμάστηκε για όλα τα σενάρια και αντιμετωπίζει τους λιγότερους ενεργειακούς κινδύνους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα δεν διατρέχει ενεργειακό κίνδυνο», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

«Η Ελλάδα έχει τους μικρότερους κινδύνους να έχει ενεργειακό πρόβλημα το χειμώνα. Είναι μηδενικός ο κίνδυνος; Όχι, αλλά είναι υπαρκτός. Γι αυτό θα πρέπει να δούμε όλοι μαζί τι θα κάνουμε ώστε να εκμηδενίσουμε αυτό τον κίνδυνο που υπάρχει, γιατί συνεχίζεται να μαίνεται ένας πόλεμος».

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έγκαιρα η χώρα πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα και προετοιμάστηκε για όλα τα ενδεχόμενα ώστε να μηδενίσει τους κινδύνους.

«Η Ελλάδα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν η πρώτη χώρα που κατέθεσε πρόταση για αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου αγοράς στην Ευρώπη η οποία και συζητήθηκε. Κάτι που δεν έγινε ποτέ στα προηγούμενα χρόνια.

Ξεκινήσαμε πολύ νωρίς τους σχεδιασμούς μας και πήραμε έγκαιρα μέτρα. Η Ελλάδα είναι πολύ μπροστά από τις εξελίξεις και σε καμία περίπτωση δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση. Αντίθετα, μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ είναι σε καλύτερη κατάσταση σχεδόν από όλα τα κράτη που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αυτό δεν έγινε ούτε τυχαία ούτε από μόνο του. Η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, που σε χρόνο ρεκόρ αποφασίστηκε, παραγγέλθηκε και έγινε από το ΔΕΣΦΑ, αυξάνει κατά 70% τη χωρητικότητά της και δίνει τη δυνατότητα να υλοποιούμε 220.000 την ημέρα μεγαβατόρες φυσικού αερίου. Αυτό δεν έγινε από μόνο του. Το έκανε η κυβέρνησή μας σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και τους άλλους ενεργειακούς φορείς που συμμετέχουν στην αγορά», είπε ο κ. Σκρέκας, απαντώντας στη κριτική της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποσπασματικές και πρόχειρες λύσεις.

Έμφαση έδωσε ο κ. Σκρέκας στην εξοικονόμηση ενέργειας σημειώνοντας ότι ήδη από τον Ιούλιο η Ελλάδα είναι κοντά στο στόχο του ευρωπαϊκού σχεδίου για 15% μείωση.

«Η εξοικονόμηση που πρέπει να πετύχουμε, δηλαδή μείωση της σπατάλης ενέργειας που δεν χρειαζόμαστε είναι 15%. Και σε αυτή τη προσπάθεια οφείλουμε όλοι να αρχίσουμε να δίνουμε το καλό παράδειγμα προς τα έξω.

Ήδη το μήνα Ιούλιο η εγχώρια κατανάλωση εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 13% με 16%. 'Αρα ήδη εμείς από τον Ιούλιο έχουμε πετύχει να πιάσουμε σχεδόν το στόχο που συμφωνήσαμε στο Συμβούλιο Ενέργειας. Αυξήσαμε τη συμμετοχή και την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και μαζί με την αύξηση παραγωγής λιγνίτη, είχαμε το αποτέλεσμα λιγότερης χρήσης του φυσικού αερίου» ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Το ίδιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, τονίζοντας ότι η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων έχει επεξεργαστεί 16 σενάρια κινδύνων.

«Η χώρα μας έχει μικρή πιθανότητα κινδύνου και αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη φάση από τις υπόλοιπες χώρες. Στην Ευρώπη για παράδειγμα, η Γερμανία βρίσκεται σε συναγερμό 2, ενώ η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει κάποιο σχετικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Γι αυτό το λόγο, πάρα πολλές χώρες και εταιρίες ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, όπως από Βουλγαρία ακόμα και από Ουγγαρία έρχονται στη χώρα μας για να ζητήσουν υποστήριξη ενόψει του χειμώνα», υπογράμμισε ο κ. Δαγούμας και προσέθεσε:

«Η Αρχή έχει προετοιμάσει σενάρια κρίσης και σχέδιο ετοιμότητας το οποίο κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η χώρα μας έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσει όλα τα δυνατά σενάρια ενώ βρίσκεται σε διαβούλευση το σχέδιο πολιτικής δράσης. Και είναι το πρώτο σχέδιο στην ΕΕ που επικαιροποιείται για τη μείωση ενέργειας κατά 15%.

Επίσης η Αρχή συμμετέχει σε διάφορες διακρατικές μελέτες επικινδυνότητας και μάλιστα έχει συντονιστικό ρυθμιστικό ρόλο. Συντονίζει δράσεις μεταξύ Ουκρανίας - Βουλγαρίας ως επικεφαλής, και συμμετέχουμε και σε άλλες δράσεις καθώς έχουμε καταστεί αναγνωρίσιμος εταίρος και υπεύθυνος φορέας για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, η Αρχή έχει αποτυπώσει 16 σενάρια για τον τομέα ηλεκτρισμού επικινδυνότητας με τα πλέον κρίσιμα να είναι η διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία και η κυβερνοεπίθεση, και είναι έτοιμα τα σχέδια για άμεση ενεργοποίησή τους.

«Η ΕΕ εκτιμά ότι σε κάποια ακραία σενάρια είναι πολύ περιορισμένες για τη χώρα μας οι κίνδυνοι έναντι των άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων είναι η Γερμανία και η Ιταλία. Η Ελλάδα, πέραν της σημαντικής υποδομής λιγνιτικών μονάδων και το σχέδιο για τη μεγιστοποίηση της χρήσης τους αν χρειαστεί, είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχει και τη δυνατότητα λειτουργίας μονάδων με ένα ορυκτό καύσιμο.

Από κει και πέρα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου, θα προσδιοριστούν και άλλα σημαντικά μέτρα, τα οποία θα είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως αυτό προσδιορίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών», τόνισε ο πρόεδρος της ΡΑΕ.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόνισαν την ανάγκη να υπάρχει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά πλήγματα της κρίσης.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News