Κρήτη: «Όνειρο θερινής νυκτός» η αγορά κατοικίας - Απαγορευτικά και τα ενοικιαστήρια (πίνακες)

Κρήτη
Κρήτη: «Όνειρο θερινής νυκτός» η αγορά κατοικίας - Απαγορευτικά και τα ενοικιαστήρια (πίνακες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικές τιμές πώλησης και ενοικίασης για ακίνητα 50 τ.μ. και 100 τ.μ. σε περιοχές της Κρήτης - Πού καταγράφεται αύξηση έως και 20% στην τιμή πώλησης

Αυξήσεις που σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης ξεπερνούν το 10% στις τιμές των ενοικίων και το 20% στη τιμή πώλησης, καταγράφονται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Οι τιμές σε ενοικιαστήρια και πωλητήρια καταγράφουν συνεχιζόμενη ανοδική πορεία στην Κρήτη, παρά τους επιβαρυντικούς παράγοντες των χαμηλών εισοδημάτων, του πληθωρισμού, της πανδημίας και των ανατιμήσεων. Εφόσον τα χαρακτηριστικά αυτά συνδυαστούν με τη «στροφή» που κάνουν οι ιδιοκτήτες στην βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους, αλλά και τις αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές, τότε δημιουργείται ένα σκηνικό κρίσης στέγης στην Κρήτη.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει στο neakriti.gr ο υπεύθυνος ενημέρωσης Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, Γιώργος Αράπογλου, «αρκετοί ιδιοκτήτες απέσυραν το 2020 τα ακίνητα τους από την βραχυχρόνια μίσθωση λόγω έλλειψης ζήτησης. Από το καλοκαίρι του 2021 όμως, πολλώ δε μάλλον το 2022, όταν καταγράφηκε σημαντική αύξηση του τουρισμού, αρκετοί ιδιοκτήτες αποφάσισαν να επαναφέρουν τα ακίνητα τους από την μακροχρόνια στη βραχυχρόνια μίσθωση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία διαθεσιμότητας ακινήτων λόγω του φρένου που είχε μπει στην οικοδομική δραστηριότητα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ενοικίων και των πωλητήριων».

Απαγορευτικά τα ενοικιαστήρια στο Ηράκλειο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στο neakriti.gr η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων Spitogatos, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης για το πρώτο εξάμηνο του 2022 στο κέντρο του Ηρακλείου, έφτασε τα 7,8 ευρώ το τετραγωνικό, κάτι που σημαίνει ότι για ένα σπίτι 50 τ.μ. το ενοίκιο θα διαμορφωθεί στα 390 ευρώ, ενώ για ένα μέσο σπίτι 100 τ.μ. μπορεί να ζητηθούν 780 ευρώ. Σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, καταγράφεται αύξηση στη τιμή 1,2%.

«Πρωταθλήτρια» στις τιμές ενοικίασης αναδεικνύεται η Χερσόνησος, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης είναι τα 8,3 ευρώ το τετραγωνικό. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, για ένα σπίτι 50 τ.μ. το ενοίκιο θα φτάσει ακόμα και τα 415 ευρώ, την στιγμή που για ένα σπίτι 100 τ.μ. μπορεί να ζητηθούν 830 ευρώ. Στην Χερσόνησο καταγράφεται και η σημαντικότερη αύξηση στη τιμή του ενοικίου, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, που «αγγίζει» το 10,5%.

Σημαντική αύξηση ενοικίου, καταγράφεται επίσης σε Νέα Αλικαρνασσό, Χανιά και Γούβες, σε ποσοστό 8%, 6,6% και 5,2%, αντίστοιχα.

Στον «αντίποδα», φθηνότερη από τις 8 εξεταζόμενες περιοχές της Κρήτης, είναι ο Άγιος Νικόλαος, με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης τα 7 ευρώ το τετραγωνικό, κάτι που σημαίνει πως το ενοίκιο διαμορφώνεται στα 350 ευρώ για ένα σπίτι 50 τ.μ. και στα 500 ευρώ για ένα μέσο σπίτι 100 τ.μ.

Οι δυο περιοχές στις οποίες καταγράφεται μείωση στη μέση τιμή ενοικίου, το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, είναι ο Άγιος Νικόλαος με 2% και το Ρέθυμνο με 0,2%.

Ακολουθούν τα στοιχεία για τη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας το α' εξάμηνο του 2022 για τις εξής οκτώ περιοχές: Γάζι, Γούβες, Νέα Αλικαρνασσός, Ηράκλειο, Χερσόνησος, Άγιος Νικόλαος, Ρέθυμνο και Χανιά.

«Φωτιά» οι αυξήσεις στην πώληση κατοικιών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και τα στοιχεία για τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

H μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στο κέντρο του Ηρακλείου, έφτασε τα 1.400 ευρώ το τετραγωνικό, κάτι που σημαίνει ότι για ένα σπίτι 50 τ.μ. η πώληση θα διαμορφωθεί στα 70.000 ευρώ, ενώ για ένα μέσο σπίτι 100 τ.μ. μπορεί να ζητηθούν 140.000 ευρώ. Στο Ηράκλειο σημειώνεται σημαντική αύξηση στα πωλητήρια και συγκεκριμένα 12% μέσα σε ένα έτος.

Ως πιο ακριβές περιοχές στην πώληση ακινήτων αναδεικνύονται ο Άγιος Νικόλαος και τα Χανιά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ενώ στον Άγιο Νικόλαο καταγράφεται μείωση 14% στη μέση τιμή πώλησης σε σχέση με πέρσι, παραμένει στην πρώτη θέση της Κρήτης, με 2.225 ευρώ το τετραγωνικό. Έτσι, για ένα σπίτι 50 τ.μ. θα ζητηθεί το ποσό των 111.250 ευρώ, ενώ για ένα μέσο σπίτι 100 τ.μ. μπορεί να ζητηθούν 222.500 ευρώ. Στα Χανιά, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 2.117 ευρώ ανά τετραγωνικό, τιμή που «μεταφράζεται» σε πωλητήριο 105.850 ευρώ για ένα μέσο σπίτι 50 τ.μ και 211.700 για κατοικία 100 τ.μ.

Χανιά (AP Photo/Dimitri Messinis)

Φθηνότερη ανάμεσα στις εξεταζόμενες περιοχές της Κρήτης, στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης, αναδεικνύεται η Νέα Αλικαρνασσός, με 1.161 ευρώ ανά τετραγωνικό. Οι τιμές διαμορφώνονται στις 58.050 και 116.100 ευρώ, για ένα σπίτι 50 και 100 τ.μ., αντίστοιχα.

Μεγαλύτερη μείωση στη μέση τιμή πώλησης ακινήτων, για το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, εντοπίζεται σε Άγιο Νικόλαο, Κολυμβάρι Χανίων και Γάζι, κατά 14%, 6,2% και 0,6%, αντίστοιχα.

Ακολουθούν τα στοιχεία για τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας το α' εξάμηνο του 2022 για τις εξής έντεκα περιοχές: Γάζι, Γούβες, Μάλια, Νέα Αλικαρνασσός, Ηράκλειο, Χερσόνησος, Άγιος Νικόλαος, Μακρύς Γιαλός, Ρέθυμνο, Κολυμβάρι και Χανιά.

To Spitogatos Insights με βάση τον δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Το νέο business unit αξιοποιεί την τεχνολογία big data και data intelligence με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στην ελληνική αγορά real estate και την παροχή «έξυπνης» και σε βάθος ενημέρωσης στο επενδυτικό κοινό.

Ενδιαφέρον κυρίως από ξένους επενδυτές

Αύξηση στην αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές, καταγράφεται στην Κρήτη το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Η «αναγέννηση» της βιομηχανίας του τουρισμού σε συνδυασμό με τις ακόμη χαμηλές, σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα, φαίνεται πως «μαγνητίζουν» ξένα κεφάλαια, τα οποία προορίζονται τόσο για την δημιουργία εξοχικής κατοικίας στην Κρήτη όσο και για την τουριστική αξιοποίηση τους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Ηρακλείου, Άρτεμις Μαυράκη, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, κυρίως για εξοχική κατοικία, αλλά και για οικόπεδα στα οποία επιθυμούν να κτίσουν κατοικίες προς τουριστική εκμετάλλευση, ενώ όπως τονίζει ο Κώστας Αράπογλου, Δικηγόρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται κυρίως στο βόρειο μέτωπο του Ηρακλείου και του Λασιθίου, από την περιοχή Κοκκίνη Χάνι έως και τον Άγιο Νικόλαο.

Το budget των επενδυτών κυμαίνεται συνήθως από 200.000 έως 350.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με κα. Μαυράκη, «τώρα είναι η ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν σε αγορές καθώς ακόμη υπάρχουν σπίτια σε καλές τιμές». Κύριο εμπόδιο για την αγορά ακινήτων εξακολουθεί να αποτελεί η γραφειοκρατία, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε άλλες χώρες η διαδικασία της ολοκλήρωσης ενός συμβολαίου μπορεί να διαρκεί και δυο ώρες, την στιγμή που στην Ελλάδα απαιτούνται μερικοί μήνες.

Σύμφωνα με τον Κώστα Αράπογλου, το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από την Γερμανία, την Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, αλλά προσφάτως και από το Ισραήλ, οι οποίοι έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην αγορά ακινήτων της Κρήτης.

«Οι ξένοι επενδύουν και σε περιοχές της Μεσάρας που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα και ιδανικά με θέα σε αυτή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Καμηλάρι του Δήμου Φαιστού, το Καλαμάκι, οι Βώροι Ηρακλείου. Δευτερευόντως, ενδιαφέρον υπάρχει και στο βόρειο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου σε περιοχές γύρω από την Χερσόνησο», επισημαίνει.

Το κύριο ηλικιακό προφίλ των ξένων επενδυτών αφορά σε συνταξιούχους που αποφασίζουν να περάσουν αυτή την περίοδο της ζωής τους στην Κρήτη, εκμεταλλευόμενοι τη φυσική ομορφιά και το κλίμα του νησιού.

Σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Χερσόνησος, δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι ξένοι επενδύουν σε οικόπεδα στα οποία χτίζουν αρκετά κτίσματα και στην συνέχεια εκμισθώνουν κάποια εξ αυτών σε βραχυχρόνιες πλατφόρμες ενοικίασης δωματίων.

«Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και περιοχές που δεν είναι δίπλα στην θάλασσα, όπως για παράδειγμα ο Άγιος Μύρωνας. Η Κρήτη άλλωστε είναι γνωστή για το γεγονός ότι συνδυάζει βουνό και θάλασσα, στοιχείο που προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Αράπογλου.

Η τάση που διαμορφώνεται από τους ξένους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, είναι είτε η επένδυση σε πολυτελείς βίλλες, για όσους διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, είτε η αγορά οικοπέδων και στην συνέχεια δημιουργία πετρόκτιστων κτηρίων, που συνιστά και οικονομικότερη επιλογή.

ΟΟΣΑ: Εισοδήματα 13 ετών «κοστίζει» μια κατοικία 100 τμ. στην Ελλάδα

Ολοένα και λιγότερο προσιτή είναι η απόκτηση κατοικίας, ιδιαίτερα για τους νέους, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (housing taxation in OECD countries).

Οι πραγματικές τιμές των ακινήτων, αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά περίπου 10% στην πρώτη διετία της πανδημίας (από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έως το τρίτο τρίμηνο του 2021), έναντι 13% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αγορά μίας κατοικίας 100 τετραγωνικών μέτρων το 2020 αντιστοιχούσε στα εισοδήματα σχεδόν 13 ετών ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού, έναντι περίπου 11 ετών το 2000. Ο αριθμός των ετών είναι ό έκτος υψηλότερος μεταξύ των εξεταζόμενων χωρών, πίσω από τη Νέα Ζηλανδία, την Κορέα, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία.

Το πρόβλημα απόκτησης κατοικίας θέτει στο επίκεντρο ιδίως τους νέους έως 34 ετών. Το ποσοστό των Ελλήνων αυτής της ηλικιακής ομάδας, οι οποίοι έχουν δικό τους σπίτι, χωρίς να έχουν κληρονομήσει ή λάβει ακίνητο με γονική παροχή, είναι μόλις 13%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα.

Παραδοσιακά η απόκτηση κατοικίας αποτελεί σταθερά για τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν ποσοστό ιδιοκατοίκησης 72%, ενώ ποσοστό υψηλότερο από το 80% της συνολικής περιουσίας τους, αφορά σε ακίνητα. Η μεταβίβαση περιουσίας στην Ελλάδα αφορά ακίνητα σε ποσοστό 92%, το υψηλότερο ποσοστό από τις χώρες του ΟΟΣΑ, με το χαμηλότερο να καταγράφεται στην Ολλανδία (19%).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News