Πάνω από τα 100 δολάρια έκλεισε ξανά το αργό

Οικονομία
Πάνω από τα 100 δολάρια έκλεισε ξανά το αργό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενδεχόμενο κατάρρευσης του πετρελαίου έως και τα 45 δολάρια βλέπει η Citi

Ισχυρή άνοδο παρουσίασαν οι τιμές του πετρελαίου, κλείνοντας ξανά πάνω από τα 100 ευρώ εδώ και μία εβδομάδα καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες για τις ροές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επίκληση "ανωτέρας βίας" από την Gazprom και η υποχώρηση της αξίας του δολαρίου αντισταθμίζουν τους φόβους για τη ζήτηση του αργού λόγω επικείμενης ύφεσης και των lockdown στην Κίνα.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου του Brent πραγματοποίησε άλμα 5,11% και διαπραγματεύεται στα 106 δολάρια το βαρέλι.

Παρομοίως, το αμερικανικό πετρέλαιο WTI Αυγούστου κατέγραψε άνοδο 5,1% κινούμενο στα 102,6 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο έκλειεσαν πάνω από τα 100 ευρώ για πρώτη φορά εδώ και μία εβδομάδα.

Από την πλευρά του το φυσικό αέριο παράδοσης Αυγούστου παρουσίασε κέρδη 6,6% στα 7,479 δολάρα ανά βρετανική θερμική μονάδα, το υψηλότερο κλείσιμο από τις 13 Ιουνίου.

Οι τιμές του αργού κινούνται χαμηλότερα από τα μέσα Ιουνίου, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για πιθανή ύφεση που θα μείωνε τη ζήτηση. Η απότομη υποχώρηση οδήγησε τόσο το WTI όσο και το Brent να βυθιστούν κάτω από το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι, με το δείκτη αναφοράς των ΗΠΑ κάποια στιγμή την περασμένη εβδομάδα να διαγράφει προσωρινά τα κέρδη που προέκυψαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Μια τετραήμερη περιοδεία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή που περιελάμβανε συναντήσεις με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ απέτυχε να αποφέρει κάποια υπόσχεση για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου. Το Reuters ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον διατηρούσε ελπίδες σε μια συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 3 Αυγούστου — του Οργανισμού των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου και των συμμάχων τους.

"Οι έμποροι έλαβαν ένα σαφές μήνυμα από την πρόσφατη επίσκεψη του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, κατά την οποία ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με αρκετούς Άραβες ηγέτες. Το μήνυμα είναι ότι ο ΟΠΕΚ + είναι αυτός που λαμβάνει την απόφαση για την προμήθεια πετρελαίου και το καρτέλ δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι προσπαθεί να πετύχει ο Μπάιντεν", δήλωσε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην AvaTrade, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

"Ο ΟΠΕΚ+ θα συνεχίσει να ελέγχει την προσφορά πετρελαίου και μια χώρα μόνη της δεν μπορεί να καθορίσει την προσφορά πετρελαίου — τουλάχιστον αυτό είναι το μήνυμα που έλαβαν οι έμποροι από την επίσκεψη του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία", πρόσθεσε ο Άσλαμ. "Οι τιμές του πετρελαίου Brent ξεπέρασαν το όριο τιμής των 100 δολαρίων νωρίτερα σήμερα και εάν η τιμή συνεχίσει να διαπραγματεύεται πάνω από αυτό το όριο τιμής, τότε είναι πολύ πιθανό ότι η πορεία της ελάχιστης αντίστασης θα είναι λοξή προς τα πάνω".

Εν τω μεταξύ, ένας κορυφαίος σύμβουλος ενέργειας του Λευκού Οίκου, ο Amos Hochstein, δήλωσε την Κυριακή ότι οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πέφτουν τις επόμενες εβδομάδες σε περίπου 4 δολάρια το γαλόνι, κατά μέσο όρο, αφού κορυφώθηκαν πάνω από τα 5 δολάρια το γαλόνι τον Ιούνιο. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης Μπάιντεν εν μέσω "έκτακτων περιστάσεων" λειτουργούν.

Οι πωλήσεις των κερδοσκόπων και των hedge funds επιβραδύνθηκαν την εβδομάδα έως τις 12 Ιουλίου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Commitment of Traders από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων των ΗΠΑ, σημείωσε η Saxo Bank. "Οι κερδοσκόποι έγιναν καθαροί αγοραστές αργού πετρελαίου, χαλκού και ζάχαρης με πωλήσεις συγκεντρωμένες σε φυσικό αέριο, σόγια, καλαμπόκι, σιτάρι και καφέ", είπε η Saxo στους πελάτες σε σημείωμα.

Στο ενεργειακό συγκρότημα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου παρουσίασαν τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη τη Δευτέρα. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom επικαλέστηκε "ανωτέρα βία" σχετικά με τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε επιστολές προς τουλάχιστον τρεις πελάτες της - ο ένας εκ των οποίων ο διαχειριστής στη Γερμανία Uniper - η Gazprom δεν μπορεί να εκπληρώσει τις εφοδιαστικές της υποχρεώσεις λόγω "έκτακτων" περιστάσεων εκτός του ελέγχου της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News