Οικονομία

ΕΛΓΑ: Οι ζημιές και η ασφάλιση του πρωτογενούς τομέα «γονατίζουν» τους αγρότες (βίντεο)

Αγώνας δρόμου από τον ΕΛΓΑ για να καλυφθούν οι ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα

Αδικημένοι σε αρκετά σημεία από τον ισχύοντα κανονισμό γύρω από την κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ δηλώνουν πως αισθάνονται παραγωγοί και κτηνοτρόφοι στην Κρήτη. Για τον λόγο αυτό ζήτησαν την τροποποίησή του σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με θέμα την ασφάλιση της πρωτογενούς παραγωγής. Σε μία συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, Νικολάου Δούκα, εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν και να εκφράσουν ερωτήματα και παρατηρήσεις σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή κάνει δυναμικά την εμφάνισή της. 

Ο κ. Δούκας, χαρακτήρισε την αλλαγή του κανονισμού χωρίς τη διασφάλιση των πόρων ως «δώρο άδωρο», αλλά, από την άλλη, έδωσε και την κατεύθυνση τονίζοντας την ανάγκη τα βλέμματα των παραγωγών να είναι στραμμένα στην προστασία της παραγωγής τους, σε μια περίοδο κατά την οποία η κλιματική αλλαγή δείχνει διαρκώς «τα δόντια της»!

Οι παραγωγοί, αναφερόμενοι στον ισχύοντα κανονισμό, δηλώνουν αδικημένοι. Για τον λόγο αυτό επέμειναν στην ανάγκη τροποποίησής του στη συζήτηση που έγινε με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρωνα Χιλετζάκη, το πέρας της εκδήλωσης: «Ο αντιπρόεδρος συμφώνησε ότι θα πρέπει να διορθωθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Είναι ένας κανονισμός που είναι δυσλειτουργικός. Είναι ένας κανονισμός που φτιάχτηκε το 2011 με υπουργό την κ. Μπατζελή. Είναι ο κανονισμός που περιέχει δεκάδες αδικίες και ειδικά στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης. Ο κ. Δούκας συμφώνησε ότι αυτός ο κανονισμός θα πρέπει να αλλάξει. Του θέσαμε τα μεγάλα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης, που είναι πάρα πολύ αδικημένοι στο κομμάτι των αποζημιώσεων τα τελευταία χρόνια. Έχουμε τον περιβόητο φάκελο του κ. Αυγουλά του 2019, που ακόμα δεν έχουμε πάρει απαντήσεις. Και ευελπιστούμε ότι θα δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αφορούν περισσότερο την ελαιοκαλλιέργεια»... Ο συνεταιριστής αναφέρθηκε και στη δυναμικότητα της ελαιοκαλλιέργειας για το νησί μας, τονίζοντας πως καλύπτει το 60% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης. Μάλιστα, επισήμανε ότι η Κρήτη έχει 39 εκατομμύρια δηλωμένα ελαιόδεντρα, αλλά, την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ ευνοεί σχεδόν επί μονίμου βάσεως καλλιέργειες όπως τις βερικοκιές και τα ροδάκινα που δεν υπάρχουν στο νησί μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην κατεύθυνση της ουσιαστικής κάλυψης των παραγωγών εκτός εποχής προϊόντων, δηλαδή στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, οι οποίοι έχουν βγει εκτός ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ ακριβώς επειδή νιώθουν παντελώς αδικημένοι από το μέχρι σήμερα καθεστώς.

Νίκος Δούκας: «Το έργο του Οργανισμού είναι μεγάλο»

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Δούκας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, εμφάνισε ούτε λίγο ούτε πολύ τον Οργανισμό ως... αδικημένο από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης, αφού υποστήριξε πως έχει τα τελευταία χρόνια παράγει μεγάλο έργο προς τον... πρωτογενή τομέα του νησιού!

«Είναι ένας ασφαλιστικός οργανισμός που ανήκει στον Έλληνα παραγωγό. Βρίσκεται “εκεί” σε περιόδους κρίσης. Σε περιόδους ζημιών για να μπορεί να τον βοηθάει να επιβιώνει και να επαναεπενδύει. Από ’κει και πέρα υπάρχουν διάφορα ζητήματα βελτιώσεων και κινήσεων που κάνουμε, έτσι ώστε, από τη μια μεριά να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα και από την άλλη μεριά να προχωρήσουμε στην αναμόρφωση του κανονισμού».

Τη συνάντηση συντόνισε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, η οποία από την πλευρά της τόνισε: «Ήταν όλοι οι εκπρόσωποι των παραγωγών που είχαν καλεστεί από Ηράκλειο και Λασίθι. Και πραγματικά θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και για τη συμμετοχή τους, γιατί θεωρώ ότι τέθηκαν θέματα που αφορούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Νομίζω ότι ήταν μια καλή κουβέντα και συζήτηση και στην κατεύθυνση της αναμόρφωσης του ΕΛΓΑ θα μπορέσουμε να έχουμε πιο αποτελεσματικές εισηγήσεις για τους ελαιοπαραγωγούς και αποζημιώσεις»...

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, καθώς και ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκος Δασκαλάκης.

Τοποθετήθηκαν τόσο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, όσο και εκπρόσωποι των βουλευτών του Ηρακλείου.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια