Οικονομία

Κρήτη: Καύσιμα και τρόφιμα «γονατίζουν» τα νοικοκυριά - «Ψίχουλα» η αύξηση του κατώτατου μισθού

Εργατικά σωματεία μιλούν για τις παρενέργειες του πληθωρισμού στα νοικοκυριά της Κρήτης, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι έχουν περιέλθει σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση

«Δεν αντέχουν άλλο οι εργαζόμενοι», υπογραμμίζουν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων με φόντο τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κάνουν λόγο για εκτίναξη του πληθωρισμού στο 12% για τον Ιούνιο. Είναι ένα αρκετά μεγάλο νούμερο, που δείχνει με τον πλέον εμφανή τρόπο την ακρίβεια που αντιμετωπίζει ο μέσος Έλληνας, ο οποίος βλέπει το μέλλον με επιφύλαξη.

Το άλμα ήταν εντυπωσιακό εάν αναλογιστεί κάποιος πως τον Μάιο ο πληθωρισμός άγγιξε το 10,7%, με την αύξηση μέσα σε τριάντα ημέρες να είναι 1,3%. Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους.

Πιο συγκεκριμένα, με ταχύτατους ρυθμούς ανέβηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η επίσημη στατιστική Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάσει των στοιχείων της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στον Ιούνιο επιταχύνθηκαν στο 12%, όταν τον περασμένο μήνα “έτρεξαν” με ρυθμό της τάξης του 10,5% (10,7% η αρχική εκτίμηση).

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 60,6%, σχεδόν όσο και τον Μάιο 61%, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν πολύ λιγότερο (41,9% έναντι 31,9%).

Για τα τρόφιμα, τα τελευταία στοιχεία της Eurostat είναι για τον Μάιο, από τα οποία προκύπτει ότι οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν 12,7%, έναντι 8,9% στην Ευρωζώνη.

Οι ανατιμήσεις όμως έχουν εξαπλωθεί ευρύτερα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι στο σύνολο της Ευρωζώνης. Ο δείκτης όλων των τιμών, εκτός αυτών της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, αυξήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούνιο κατά 6%, έναντι μόλις 3,7% τον Μάιο, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκε οριακά στο 3,7% από 3,8%.

Με άλλα λόγια, ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού έκανε άλμα τον Ιούνιο και έδωσε μεγάλη ώθηση στον πληθωρισμό. Με δεδομένο ότι ο γενικός δείκτης τιμών αυξήθηκε 12%, το 50% της αύξησης οφείλεται στην ενέργεια και τα τρόφιμα και το υπόλοιπο 50% στα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.

Επιβάρυνση

Στο πλαίσιο αυτό, η «ΝΚ» επικοινώνησε με εκπροσώπους εργατικών σωματείων, οι οποίοι συμμετέχουν στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, με σκοπό να προβεί σε μια αποτίμηση των παρενεργειών που έχει ο υψηλός πληθωρισμός στα νοικοκυριά. Όπως αναφέρουν, οι εργαζόμενοι έχουν περιέλθει σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση, με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να είναι ήδη επιβαρυμένοι.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, υποστήριξε: «Ο πληθωρισμός “καλπάζει” και θεωρώ πως το βασικό πρόβλημα είναι η ακρίβεια στα καύσιμα (γενικότερα ενέργεια και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης). Περιορίζεται το εισόδημα των Ελλήνων και απορροφάται η όποια αύξηση στον κατώτατο μισθό. Από την πλευρά των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η ολομέλεια της Ομοσπονδίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων θα συνεδριάσει με φόντο τον πληθωρισμό και τις εργασιακές συνθήκες, με σκοπό να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις που θα είναι ευθυγραμμισμένες με τις ανάγκες των εργαζομένων. Θα ζητήσουμε αυξήσεις πάνω από διψήφιο αριθμό, ώστε να αντέξει ο μέσος ξενοδοχοϋπάλληλος να μπορεί να ανταποκριθεί στα κόστη που προκαλεί ο πληθωρισμός. Τίθεται σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για πολλές οικογένειες και εύχομαι η αύξηση του πληθωρισμού να τελειώσει και όχι να συνεχιστεί περαιτέρω».

Στάσιμα τα μεροκάματα

«Τα καύσιμα ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να έχει χαρακτηριστεί επεκτατικός και επικίνδυνος για την οικονομική ζωή του νοικοκυριού. Βασικά προϊόντα έχουν ακριβύνει και τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας. Είναι απελπιστική η κατάσταση και ακόμα πιο απελπιστική είναι η κατάσταση των οικοδόμων. Τα μεροκάματα μένουν στάσιμα. Δεν έχουμε μέλλον. Η οικοδομή έχει “κολλήσει”. Υπάρχουν συνεχείς και συστηματικές πιέσεις από τους εργοδότες και γενικότερα υπάρχει μια ασύμφορη κατάσταση, που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Δεν ξέρω πού θα φτάσει η κατάσταση», είπε από την πλευρά του το μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και επικεφαλής των οικοδόμων της ΔΗΣΥΕ Γιώργος Τσιγγένης.

«Ψίχουλα» η αύξηση του κατώτατου - «Η κυβέρνηση... σφυρίζει αδιάφορα»

Τα “πυρά” του εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης, ο οποίος υποστήριξε πως η μικρή αύξηση του μισθού που έκανε η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν επίλυσε τα προβλήματα των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, είπε πως με τις τωρινές εργασιακές και οικονομικές συνθήκες επιστρέφουμε τη χρονιά 2009-2010, όταν είχε ξεκινήσει η οικονομική κρίση.

«Όσο ανεβαίνει ο πληθωρισμός, τόσο επιβαρύνονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί ή οι προϋπολογισμοί του νοικοκυριού. Ακόμη και η μικρή αύξηση των μισθών που παραχώρησε η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Είναι τόσο μεγάλη η ακρίβεια, που πλέον πολλά νοικοκυριά βιώνουν κρίση, αφού βρίσκονται υπό καθεστώς απειλής της διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Πλέον, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι σαν να ζούμε μια κατάσταση παρόμοια μ’ εκείνη του 2009-2010, και δυστυχώς η κυβέρνηση... σφυρίζει αδιάφορα. Ο εργαζόμενος έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και δε γνωρίζω πότε θα τελειώσει η κατάσταση αυτή. Η κυβέρνηση κάνει σπασμωδικές κινήσεις και το φαινόμενο του πληθωρισμού είναι άκρως απειλητικό για τον εργαζόμενο και τον πολίτη», είπε ο κ. Μωυσάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια