Οικονομία

ΣτΕ: Συνταξιούχοι δυο «ταχυτήτων» - Ποιοι δικαιούνται επιστροφή περικοπών

«Είχαν υποσχεθεί πως θα επιστραφούν τα αναδρομικά σε όλους», υπογραμμίζει ο πρώην γενικός γραμματέας των συνταξιούχων του Δημοσίου, Θέμης Φραγκιαδάκης

Σε συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, με συνέπεια να καλούνται τώρα από τις συνταξιουχικές οργανώσεις της χώρας οι ίδιοι οι κυβερνώντες να δώσουν πολιτική λύση, διαχωρίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας τούς συνταξιούχους της χώρας, ως προς τις επιστροφές των ποσών που τους περιέκοψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τον νόμο Κατρούγκαλου για ένα 11μηνο: Από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016.

Περίοδος που αποτελούσε νομικό κενό για τη νομιμοποίηση των μνημονιακών περικοπών, μέχρι που ξεκίνησε η ισχύς τού εν λόγω νόμου, ο οποίος από τον Μάιο του 2016 και μετά θεωρείται... συνταγματικός, επαναφέροντας τις μνημονιακές περικοπές, παρά το γεγονός ότι ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους και στους αγρότες της χώρας, που συγκρούστηκαν πολλές φορές στο κέντρο της Αθήνας με τις δυνάμεις καταστολής.

Συγκεκριμένα, με πέντε αποφάσεις, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι είναι συνταγματική η επιστροφή ποσών για περικοπές 11 μηνών σε κύριες συντάξεις και όχι στις επικουρικές, και η απόσβεση των λοιπών αξιώσεων των συνταξιούχων για όσους δεν άσκησαν αγωγή έως 31/7/2020.

Οι συνταξιούχοι, ανεξαρτήτως εάν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια ή όχι, δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, για τις περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις τους (με εξαίρεση τις επικουρικές). Όμως, την ίδια ώρα, δημιουργείται ο διαχωρισμός σε βάρος όσων δεν προσέφυγαν δικαστικά μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, καθώς εκείνοι δε δικαιούνται να πάρουν πίσω τα ποσά που τους κρατήθηκαν, από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των τριών δώρων, δηλαδή του Δώρου Χριστουγέννων, του Δώρου Πάσχα και του Δώρου Θερινής Άδειας, που θα δοθούν μόνο σε εκείνους που είχαν κάνει δικαστικές προσφυγές!

Εδώ, όμως, δημιουργείται μία μεγάλη αδικία που εγείρει σοβαρό πολιτικό ζήτημα, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. έλεγαν στους συνταξιούχους «μην κάνετε προσφυγές. Έτσι κι αλλιώς, θα δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα για όλους, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη»!...

Η ανακοίνωση του ΣτΕ

Όπως αναφέρει το ΣτΕ, «απορρίφθηκαν αιτήσεις ακυρώσεως σωματείων και συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα κατά της Κοινής Υπουργική Απόφασης Φ.11321/35005/1528/13.10.2020 “Επιστροφή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα” κατά το σκέλος:

α) προβλέπεται η επιστροφή σε όλους τους συνταξιούχους (ανεξαρτήτως αν είχαν ασκήσει ένδικα βοηθήματα ή όχι) ποσών που αντιστοιχούν σε μειώσεις μόνον των κύριων συντάξεων (μειώσεις των Νόμων 4051/2012 και 4093/2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις 2287-2288/2015 αποφάσεις του ΣτΕ) για χρονικό διάστημα 11 μηνών, από 11/6/2015 έως τη δημοσίευση του Ν. 4387/2016, ενώ δεν προβλέπεται η επιστροφή ποσών που αντιστοιχούν σε περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των επιδομάτων αδείας και εορτών, και

β) προβλέπεται η καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν σε περικοπές κύριων συντάξεων, σύμφωνα με το άρθρο 114 παρ. 4 του Ν. 4714/2020, όπως ισχύει, οι επιπλέον αξιώσεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις, δυνάμει του Ν. 4051/2012 και του Ν. 4093/2012, κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών, κατά το χρονικό διάστημα από τις 11/6/2015 έως τη δημοσίευση του Ν. 4387/2016, εφόσον, ως προς τις αξιώσεις αυτές, δεν υπήρχε εκκρεμής δίκη κατά τη δημοσίευση του εν λόγω Ν. 4714/2020 (31/7/2020)».

Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ότι «η ρύθμιση του άρθρου 114 του Ν. 4714/2020, με την οποία προβλέφθηκε η καταβολή στους συνταξιούχους των ποσών που αντιστοιχούν μόνο σε περικοπές κύριων συντάξεων (και όχι σε περικοπές επικουρικών συντάξεων ή καταργηθέντα επιδόματα εορτών και αδείας) δεν αντίκειται στην υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις δικαστικές αποφάσεις, δε συνιστά παράβαση του δεδικασμένου και δεν αντίκειται σε άλλες διατάξεις υπέρτερης τυπικής ισχύος, τις οποίες επικαλούνται οι αιτούντες».

Σε άλλο σημείο, οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ υπογραμμίζουν: «Τηρείται, εν προκειμένω, η δίκαιη ισορροπία μεταξύ της προσβολής της περιουσίας των ανωτέρω συνταξιούχων (διά του περιορισμού των προβλεπομένων να χορηγηθούν σε αυτούς αναδρομικών ποσών) και του δημόσιου συμφέροντος και, ως εκ τούτου, οι διατάξεις του άρθρου 114 του Ν. 4714/2020 δεν αντίκεινται στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ούτε στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ’ του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας. Περαιτέρω, με τα ανωτέρω δεδομένα δε συντρέχει περίπτωση παραβιάσεως ούτε του άρθρου 17 του Συντάγματος».

«Μας είχαν υποσχεθεί πολιτική λύση» - Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν προσφύγει;

Ο πρώην γενικός γραμματέας των συνταξιούχων του Δημοσίου Θέμης Φραγκιαδάκης δήλωσε: «Εμάς στο Ηράκλειο μάς είχαν όλοι πει, τόσο ο Κατρούγκαλος και ο Πετρόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Βρούτσης της Ν.Δ., αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Πέτσας, ότι οι συνταξιούχοι δε χρειάζεται να πηγαίνουν στα δικηγορικά γραφεία, γιατί αν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι θετική, θα επιστρέψουν τα αναδρομικά σε όλους. Περίπου 350.000 συνταξιούχοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Τα υπόλοιπα 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι δεν έχουν προσφύγει.

Βέβαια, σε ό,τι αφορά τα δώρα του 11μήνου, να μην ξεχνάμε ότι τα έπαιρναν μόνο όσοι ήταν άνω των 65 ετών. Μιλάμε για ποσά 400 ευρώ του Δώρου Χριστουγέννων, 200 ευρώ του Δώρου Πάσχα και 200 ευρώ του Επιδόματος Αδείας του καλοκαιριού. Υπάρχει στο μεταξύ η πολιτική δέσμευση από τρεις-τέσσερις υπουργούς, συν τον Πέτσα, ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους»...

Καταλήγοντας, είπε μάλιστα ότι υπάρχουν και παλιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δεν τις εφάρμοσαν οι εκάστοτε κυβερνώντες, όπως ήταν η επιστροφή 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που η κυβέρνηση παραβίασε, παρουσιάζοντας την ανάγκη προμήθειας φρεγατών για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας μας!... Τώρα, λοιπόν, οι συνταξιουχικές οργανώσεις βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων, με την ελπίδα ότι ετούτη τη φορά θα γίνει πράξη η πολιτική δέσμευση των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., και φυσικά, η εκτελεστική εξουσία της χώρας θα σεβαστεί τη δικαστική και δε θα αφήσει τους συνταξιούχους να βρεθούν σε δικαστικές περιπέτειες για περαιτέρω προσφυγές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια