Μέχρι 30 Ιουνίου 2023 η νέα ΕΓΣΣΕ - Τι ισχύει για το επίδομα γάμου

Οικονομία
Μέχρι 30 Ιουνίου 2023 η νέα ΕΓΣΣΕ - Τι ισχύει για το επίδομα γάμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα Σύμβαση, διατηρεί επίσης σε ισχύ κορυφαίες κατακτήσεις των εργαζομένων όπως επιδόματα τριετιών, γάμου, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα

Οι κοινωνικοί εταίροι, ΓΣΕΕ,ΣΕΒ,ΓΣΕΒΕΕ,ΕΣΕΕ,ΣΕΤΕ,ΣΒΕ, υπέγραψαν σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου στην νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση η οποία θα παρατείνει την ισχύουσα σύμβαση μέχρι την 30η Ιουνίου 2023.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, μετά τις παρεμβάσεις από τα χρόνια των μνημονίων δεν καθορίζεται πλέον από τον κατώτατο μισθό για τους εργαζομένους της χώρας αλλά περιορίζεται στη διαπραγμάτευση των μη μισθολογικών όρων εργασίας.

Βεβαίως μετά τις μνημονιακές παρεμβάσεις η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση  δεν καθορίζει πλέον τον κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους όλης της χώρας αλλά περιορίζεται στη διαπραγμάτευση των μη μισθολογικών όρων εργασίας.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια διασώζει τόσο τον θεσμό της σύμβασης όσο και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων που περιλαμβάνουν το επίδομα γάμου, τις τριετίες  και τις άδειες των εργαζόμενων γονέων.

Συνεπώς το επίδομα γάμου που υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του μεικτού μισθού, το δικαιούνται σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ αλλά σύμφωνα με την άποψη της νομικής υπηρεσίας της ΓΣΕΕ δευτερευόντως μπορούν να το διεκδικήσουν όλοι οι έγγαμοι μισθωτοί της χώρας.

Στους όρους που θα συνεχίσουν να ισχύουν είναι και η δέσμευση των συμβαλλόμενων μερών ότι αν κατά τη διάρκεια ισχύος της νέας ΕΓΣΣΕ αρθεί με οποιοδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στην καθολικότητα ισχύος των μισθολογικών όρων των Εθνικών Γενικών ΣΣΕ, τότε θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ.

Η νέα Σύμβαση, διατηρεί επίσης σε ισχύ κορυφαίες κατακτήσεις των εργαζομένων όπως επιδόματα τριετιών, γάμου, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ετήσια άδεια καθώς και όλες τις άδειες που αφορούν στη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Επιπλέον, οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία μεταξύ άλλων θα παραδώσει πόρισμα για τη σύσταση του αυτόνομου Νομικού Προσώπου που προβλέπει ο νόμος για την επαγγελματική κατάρτιση.

(φωτογραφία Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News