Κρήτη: Κίνδυνος για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις - «Νάρκη» για το επενδυτικό πρόγραμμα

Κρήτη
Κρήτη: Κίνδυνος για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις - «Νάρκη» για το επενδυτικό πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγεφύρωτο, επί του παρόντος, το χάσμα μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ για το «ψαλίδι» στα έσοδα την 4ετια 2022-2025

Προ δυσάρεστων εξελίξεων, ακόμα και προ της απειλής «παγώματος», βρίσκονται τα κομβικής σημασίας έργα των νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας, στο “κάδρο” των οποίων φιγουράρει η Κρήτη, μετά την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να «ψαλιδίσει» το ποσοστό απόδοσης των κεφαλαίων του ΑΔΜΗΕ (το λεγόμενο WACC) για την περίοδο 2022-2025.

Το μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου (WACC) είναι κομβικής σημασίας, καθώς με βάση αυτό καθορίζεται το εγγυημένο ρυθμιζόμενο έσοδο που θα έχει ο ΑΔΜΗΕ για την 4ετία αυτή, έσοδο το οποίο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το κόστος δανεισμού του Διαχειριστή, για τα κέρδη του και εν κατακλείδι για την υλοποίηση του αναπτυξιακού του προγράμματος.

Επικαλούμενος από την πλευρά του τη μεγάλη πληθωριστική έκρηξη, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστικής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είχε ζητήσει την αύξηση του WACC από το 6,9% στο 7,5% για την τετραετία 2022-2025, ώστε να ανταποκρίνεται στη ραγδαία δυσμενή μεταβολή των μακροοικονομικών συνθηκών. Ωστόσο, αντί για αύξηση, η πλευρά της ΡΑΕ προχώρησε, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, σε μείωση... “Ψαλίδισε” εν προκειμένω το ρυθμιζόμενο έσοδο που λαμβάνει ο Διαχειριστής, από το 6,9% στο 6,1%, σε μια κίνηση που στον ΑΔΜΗΕ χαρακτηρίζουν ως “τορπίλη” κατά του επενδυτικού προγράμματος, καθώς με ένα τέτοιο “ψαλίδισμα” του ρυθμιζόμενου εσόδου του, σε μια τέτοια μάλιστα δύσκολη συγκυρία, ο Διαχειριστής δε θα είναι πλέον σε θέση να υλοποιήσει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει κρίσιμα ενεργειακά έργα για τη χώρα, όπως είναι οι νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η ευθεία αναφορά-προειδοποίηση του αντιπροέδρου του Διαχειριστή, Γιάννη Μάργαρη, ότι αν δεν αλλάξει η απόφαση αυτή εκ μέρους της ΡΑΕ θα οδηγήσει στο να σταματήσουν τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το energypress.gr, ο κ. Μάργαρης έκανε λόγο για αδυναμία του ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στο επενδυτικό πλάνο των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030 εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες για την απόφαση της ΡΑΕ περί μείωσης του WACC του ΑΔΜΗΕ στο 6,1%.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ τόνισε πως το επενδυτικό πλάνο του Διαχειριστή τίθεται σε κίνδυνο και καλεί τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να επανεξετάσει την απόφασή της, η οποία βρίσκεται εκ διαμέτρου αντίθετη με την πρόταση του Διαχειριστή για WACC τουλάχιστον στο 7,5%. Υπενθυμίζεται ότι το WACC αφορά την απόδοση των επενδύσεων που κάνει ο Διαχειριστής στα δίκτυα για την ανάπτυξη του Δικτύου Μεταφοράς.

Ο Γιάννης Μάργαρης ανέφερε πως η ΡΑΕ αποφάσισε με τεχνοκρατικά κριτήρια, μη λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παραμέτρους που επηρεάζουν και καθορίζουν το σημαντικά αυξημένο κόστος του Διαχειριστή.

Τέτοιες παράμετροι είναι ο πληθωρισμός ή τα επιτόκια δανεισμού, όπου πληροφορίες του ΑΔΜΗΕ αναφέρουν πως τα τελευταία θα ξεπεράσουν το 5% το επόμενο διάστημα.

Συμπλήρωσε ακόμη πως η ανάπτυξη του προγράμματος του ΑΔΜΗΕ συνδέεται με ζητήματα εθνικής και ενεργειακής ασφάλειας, καθώς οι σχεδιαζόμενες υποδομές (διασυνδέσεις με νησιά και άλλα έργα στην ηπειρωτική χώρα) βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την επιτυχία των προσπαθειών ενεργειακής μετάβασης και της προσπάθειας για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ως εκ τούτου, η απόφαση της ΡΑΕ χρειάζεται να επανεξεταστεί, καθώς ξεπερνά τα στενά τεχνοκρατικά όρια και πλέον εφάπτεται ζητημάτων εθνικής ασφάλειας, όπως ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΔΜΗΕ.

Καταλήγοντας ανέφερε πως το ύψος του WACC είναι κρίσιμο για την οικονομική βιωσιμότητα του Διαχειριστή, ώστε να υλοποιεί απρόσκοπτα τις επενδύσεις του, ενώ, ταυτόχρονα, η επιβάρυνση στον λογαριασμό του τελικού καταναλωτή είναι ελάχιστη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το χαμηλότερο WACC που προκρίνει η ΡΑΕ σημαίνει όφελος έως 2 ευρώ ετησίως για τον τελικό καταναλωτή, όταν το όφελος από την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων θα είναι πολλαπλάσιο με τη συνολικότερη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Δεν κάνει πίσω η ΡΑΕ - Αγεφύρωτο, επί του παρόντος, το χάσμα

Επί του παρόντος, η πλευρά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δε φέρεται διατεθειμένη να αλλάξει την απόφασή της... ίσα-ίσα μάλιστα υπεραμύνεται της επιλογής να “ψαλιδιστεί” το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ από το 6,9% στο 6,1%.

Όπως αναφέρουν από τη ΡΑΕ, «το WACC, στα επίπεδα που διαμορφώνεται, διασφαλίζει πλήρως το επενδυτικό πρόγραμμα και το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Άλλοι ισχυρισμοί είναι παντελώς αστήρικτοι». Όπως γίνεται φανερό, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα αγεφύρωτο χάσμα, και ένα “μπρα ντε φερ” μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ σε εξέλιξη. Και μένει με ενδιαφέρον και αγωνία να δούμε την πορεία της υπόθεσης που αφορά άρδην στην Κρήτη, μιας και το νησί μας βρίσκεται στο επίκεντρο του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News