Επιστρέφουν οι ουρές στα συσσίτια όσο προελαύνει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Οικονομία
Επιστρέφουν οι ουρές στα συσσίτια όσο προελαύνει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού πρακτορείου αναφορικά με τις νέες μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός

Επιστροφή στην Ελλάδα για τον ρεπόρτερ του Euronews, Hans von der Brelie, με τον ίδιο να αποπειράται να καταγράψει την νέα πραγματικότητα που ορίζει ο όλο και αυξανόμενος πληθωρισμός στην χώρα.

Με τις πληγές της αναζωπυρούμενης υγειονομικής κρίσης αλλά και τις άμεσες επιπτώσεις του Ουκρανικού πολέμου να συνθέτουν ένα εξαιρετικά δυσάρεστο σκηνικό, ο ρεπόρτερ του Euronews αναφέρει τα κάτωθι:

«Έγκυες νεαρές μητέρες με άδεια ψυγεία.

Λιποβαρείς συνταξιούχοι με τους λογαριασμούς του ρεύματος τους να εκτοξεύονται στα ύψη.

Ψαράδες που σταμάτησαν να ψαρεύουν, επειδή τα καύσιμα των σκαφών είναι εξαιρετικά ακριβά.

Αγρότες που έπαψαν να καλλιεργούν, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν για λιπάσματα ή ζωοτροφές.

Οι γονείς δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν παγωτό για τα παιδιά τους.

Νεαροί άντρες χωρίς δουλειά που έχουν σταματήσει να επισκέπτονται το σούπερ μάρκετ και κάνουν ουρές σε κοινωνικές κουζίνες και συσσίτια.

Στην αρχή σκέφτηκα να πάω στις χώρες της Βαλτικής. Οι σημερινοί «πρωταθλητές του πληθωρισμού της ευρωζώνης» βρίσκονται εκεί ψηλά: η Εσθονία έχει πληθωρισμό 20 τοις εκατό.

Αλλά ας το εξετάσουμε αυτό σε δεύτερο χρόνο και ας λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει πια μια μακρά ιστορία τραυματικών καταστάσεων: την οικονομική κρίση του 2008/9, την πρόσφατη πανδημία που έπληξε τον τουρισμό και τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχει εκτεταμένες συνέπειες και για την Ελλάδα, με τις τιμές των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας και των πρώτων υλών να αυξάνονται.

Έγκυες νεαρές μητέρες με άδειο ψυγείο

Ο Αλέξανδρος και η Αγγελική με προσκαλούν μέσα. Ο δίχρονος Ιάσονας θέλει να χρησιμοποιήσει την κάμερα μου. Η 19χρονη μητέρα του Αγγελική είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της.

«Το ψυγείο μας είναι πάντα άδειο», μου λέει η Αγγελική, ενώ ο Αλέξανδρος ανοίγει την πόρτα της συντήρησης για να μου δείξει.

«Δεν έχω λεφτά ούτε για πάνες», προσθέτει ο Αλέξανδρος.

Έχει καταθέσει 180 αιτήσεις εργασίας πόρτα πόρτα. Αλλά ο πληθωρισμός έχει βραχυκυκλώσει την τοπική αγορά εργασίας, κανείς δεν θέλει να προσλάβει εργαζομένους.

Λιποβαρείς συνταξιούχοι με τους λογαριασμούς του ρεύματος που εκτοξεύονται στα ύψη

Ο Αλέξανδρος εργάζεται εθελοντικά σε μια κοινωνική κουζίνα, μοιράζοντας δωρεάν σούπα σε όσους έχουν ανάγκη.

Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος, ο ιδρυτής του χώρου, σημειώνει: «Έρχονται πολλοί συνταξιούχοι εδώ, και μας φέρνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, ζητώντας εισφορά για να μην κοπεί το ρεύμα».

Εμφανίζεται ο 74χρονος Σπύρος: «Πριν από μερικούς μήνες, η γυναίκα μου μπορούσε να γεμίσει ένα καλάθι σούπερ μάρκετ χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλλά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός έχει επιταχυνθεί τόσο πολύ, που τώρα είναι αδύνατο».

Συνήθως το ζευγάρι πληρώνει 40 ευρώ το μήνα για ρεύμα, τώρα είναι 148 ευρώ. Το ίδιο πρόβλημα είναι και για τον Μανώλη: ο συνταξιούχος καλείται να αποπληρώσει ένα λογαριασμό ρεύματος για έξι μήνες, ο οποίος ξεπερνάει τα 1400 ευρώ.

Οι αγρότες που σταμάτησαν να καλλιεργούν

Ένα ελικοφόρο αεροσκάφος με φέρνει στη Νάξο. Το νησί εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό - και από τη γεωργία. Καύσιμα για τρακτέρ, ακριβό λίπασμα, ζωοτροφές εισάγονται από τη Βουλγαρία. Πολλοί αγρότες με έδρα τη Νάξο αντιμετωπίζουν την καταστροφή. Όπως ο κτηνοτρόφος Στέλιος Ζαχαράτος.

«Στην οικογένειά μου είχαμε τέσσερις γενιές κτηνοτρόφων», μεταφέρει ο ίδιος. «Θα είμαι ο τελευταίος», διαπιστώνει.

Η κρίση έχει μετατραπεί σε υπαρξιακή απειλή. Πρόσφατα σφαγιάστηκαν περισσότερες από 300 αγελάδες και 30.000 κατσίκες και πρόβατα.

Από τους 1200 αγρότες της Νάξου, οι 150 πιθανώς να είχαν εγκαταλείψει τις αγροτικές δραστηριότητες μέχρι το τέλος του χρόνου, αν δεν υπήρχε βοήθεια από την Αθήνα ή τις Βρυξέλλες, αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Δημήτρης Καπούνης.

«Το κόστος άντλησης νερού αυξάνεται από 7 ευρώ την ώρα σε 30. Και τα λιπάσματα αυξάνονται από 300 ευρώ σε 1.000 ευρώ ανά τόνο», εξηγεί ο ίδιος.

Οι ψαράδες σταμάτησαν το ψάρεμα

Δεν είναι καλύτερη η κατάσταση για τους ψαράδες, μου λέει ο Σταμάτης Σέργης: «Παλιά πλήρωνα 0,40€ για πλοίο-ντίζελ και τώρα πληρώνω 1,50€. Δεν μπορώ να κερδίσω ούτε 50€ την ημέρα. Έτσι, κρατάω το σκάφος όρθιο και δουλεύω σε άλλη δουλειά».

Η προοπτική του είναι ζοφερή: «Σε δέκα χρόνια δεν θα μείνουν ψαράδες».

Η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται προγράμματα στήριξης: οι αυξήσεις ενοικίων έχουν περιοριστεί, τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος λαμβάνουν επιδότηση καυσίμων και τα άτομα που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν έως και 600 ευρώ μέσω ενός προγράμματος στήριξης που χρηματοδοτείται από Έλληνες και Ευρωπαίους φορολογούμενους χρήματα».

(φωτογραφίες αρχείου AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News