Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αίτηση στο allazosyskevi.gov.gr

Κρήτη
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αίτηση στο allazosyskevi.gov.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βήμα βήμα η διαδικασία της αίτησης - Οι εισοδηματικές κατηγορίες

Σταδιακά, ανάλογα με το τελικό ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογουμένων, άνοιξε από χθες Τρίτη 21 Ιουνίου το απόγευμα η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για αιτήσεις στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή».

Το πρόγραμμα επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, δηλαδή συσκευών που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές. Συγκεκριμένα, μπορεί να αντικαταστήσει μέχρι δύο παλαιά κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Το ύψος της επιδότησης για κάθε συσκευή κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% και τα ανώτατα όρια επιδότησης είναι από 135 έως 710 ευρώ, βάσει διαφόρων κριτηρίων (εισόδημα, τύπος κατοικίας, χαρακτηριστικά συσκευής κ.λπ.). Όπως διευκρινίστηκε κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος από τους συναρμόδιους υπουργούς, θα επιδοτείται τόσο η καθαρή αξία όσο και ο ΦΠΑ της νέας ηλεκτρικής συσκευής, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας, ενώ θα υπάρχει ένα ανώτατο όριο.

Για παράδειγμα, ένας κάτοικος Αθήνας θα επιδοτηθεί με 440 ευρώ για αγορά κλιματιστικού 9.000 BTU, ενώ ένας κάτοικος νησιού θα επιδοτείται με 320 ευρώ λόγω μειωμένου ΦΠΑ. Για ένα κλιματιστικό 24.000 BTU το ανώτατο ποσό επιδότησης θα φτάνει τα 710 ευρώ.

Χθες, πρόσβαση στην πλατφόρμα είχαν οι φορολογούμενοι με ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2. Σήμερα θα έχουν πρόσβαση οι φορολογούμενοι με τελικό ψηφίο ΑΦΜ 1, 2, 3 ή 4. Αύριο Πέμπτη 23 του μήνα όσων οι ΑΦΜ λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5 και 6. Ακολούθως, μεθαύριο Παρασκευή 24 του μήνα, σειρά έχουν οι ΑΦΜ με τελικό ψηφίο 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 και 8. Και το Σάββατο 25 Ιουνίου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα από το τελικό ψηφίο στον ΑΦΜ τους.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 5 Ιουλίου. Εντός τριών με τεσσάρων εβδομάδων από το κλείσιμο της πλατφόρμας, θα εκδοθούν τα vouchers του προγράμματος. Η αγορά της ηλεκτρικής συσκευής θα πρέπει να γίνει έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Απλή η διαδικασία της αίτησης

Το μόνο που θα χρειαστεί για όσους ενδιαφέρονται είναι να πάνε στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr, όπου θα βάλουν τους κωδικούς TAXISnet και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της κατοικίας τους. Δε χρειάζονται άλλα δικαιολογητικά. Σημειώνεται ότι θα γίνεται μία αίτηση ανά κάθε κατοικία. Για παράδειγμα, για μια τετραμελή οικογένεια, οι δύο γονείς μπορούν να κάνουν δύο χωριστές αιτήσεις για διαφορετικές κατοικίες ο καθένας.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ένα voucher που αντιστοιχεί σε μία συσκευή, άρα ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορούν να λάβουν είναι τρία. Στα vouchers θα αναγράφεται ένας μοναδικός κωδικός, το όνομα και ο ΑΦΜ του ωφελούμενου, το κινητό τηλέφωνο, η κατηγορία συσκευής, το ποσοστό ενίσχυσης, η διεύθυνση κατοικίας και ο αριθμός παροχής.

Για την αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών, θα καταρτιστεί μια λίστα με τους προμηθευτές, ενώ θα πρέπει να είναι ενεργειακής κλάσης Α2+ και πάνω.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά και στο κινητό τηλέφωνο έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι εισοδηματικές κατηγορίες

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε, το ύψος της επιδότησης θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (εισόδημα, χαρακτηριστικά συσκευής, κοινωνικά κριτήρια). Παράλληλα, οι ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές και οι οικογένειες με ΑμεΑ θα λάβουν επιπλέον μοριοδότηση.

Θα υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες δικαιούχων και το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται σε αυτές:

  • Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση (1η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση (2η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 30% επιδότηση (4η εισοδηματική κατηγορία).

Όσοι δεν επιλεγούν λόγω χαμηλής μοριοδότησης, θα παραμένουν επιλαχόντες σε περίπτωση αύξησης της χρηματοδότησης του προγράμματος.

Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας με την εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

Μιχάλης Προμπονάς

«Καλό το πρόγραμμα, αλλά μικρή η επιδότηση»

Τη θέση ότι το πρόγραμμα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως οι επιδοτήσεις είναι εξαιρετικά μικρές για την οικονομική κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά, εκφράζει ο αντιπρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου και πυρηνικός φυσικός Μιχάλης Προμπονάς. Βέβαια, ξεκαθαρίζει ότι, σε βάθος χρόνου, όλα τα νοικοκυριά που θα προβούν στην αντικατάσταση των παλαιών τους συσκευών θα έχουν όφελος και θα κάνουν απόσβεση από την εξοικονόμηση ενέργειας.

«Οποιοδήποτε πρόγραμμα οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας είναι θετικό. Η όλη διαδικασία, μάλιστα, γενικά είναι απλή. Και θα υπάρξει ενδιαφέρον. Από την άλλη, τα ποσά που δίνει με βάση εισοδηματικά κριτήρια είναι μάλλον μικρά. Δηλαδή, αν κάποιος είναι στη μεγαλύτερη εισοδηματική κατηγορία, η επιδότηση είναι μόνο 30%. Που σημαίνει ότι, αν μια καλή συσκευή κάνει 1.000 ή 1.500 ευρώ, ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει τα υπόλοιπα χρήματα για να τα δώσει. Εγώ θα έλεγα να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και να μπορεί ο καθένας να υποβάλει αίτηση. Από την άλλη, κάποιος που έχει χαμηλό εισόδημα και παίρνει την ανώτερη επιδότηση του 50%, και 700 ευρώ να πρέπει να δώσει είναι πάρα πολλά χρήματα. Ενώ για έναν άλλο που έχει εισοδήματα μεγαλύτερα, δεν υπάρχει κίνητρο προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα για να κερδίσει το 30%. Να δώσει 1.000 ευρώ για να πάρει 300 ευρώ; Στην ουσία δεν κερδίζει τίποτα», όπως λέει ο Μιχάλης Προμπονάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και πολλά ερωτηματικά ως προς την όλη διαδικασία, ενώ δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι ο έμπορος που θα μπει στο πρόγραμμα αυτό δε θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση να προχωρήσει σε αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής συσκευής πριν τη διαθέσει στον δικαιούχο, για να του παραλάβει προς ανακύκλωση την παλιά του συσκευή. «Ο έμπορος θα ξέρει ότι θα πληρωθεί μετά από ένα χρόνο από το πρόγραμμα, άρα μπορεί να πει “φουσκώνω και παραπάνω την τιμή, αφού δεν έχω να κερδίσω τίποτα”... Όσο λοιπόν μειώνει τα εισοδηματικά κριτήρια, τα χαμηλότερα εισοδήματα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Το κέρδος θα το δεις βέβαια στο πορτοφόλι σου, αλλά θα το δεις πολύ αργότερα. Και δεν ξέρω αν, με την ακρίβεια και την οικονομική κατάσταση που υπάρχει σήμερα, θα μπορέσουν πολλοί να τα βάλουν αυτά τα χρήματα και να δουν αργότερα την απόσβεση. Πάντως, για το περιβάλλον είναι πολύ καλό. Ο στόχος του προγράμματος, λοιπόν, είναι μεσοπρόθεσμος και όχι άμεσος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News