Οι ανοιχτές πληγές της Κρήτης με φόντο την τουριστική βιομηχανία (βίντεο)

Κρήτη
Οι ανοιχτές πληγές της Κρήτης με φόντο την τουριστική βιομηχανία (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εργαζόμενοι γυρνούν την πλάτη τους στις τουριστικές επιχειρήσεις

Μόνιμο βραχνά αποτελεί η έλλειψη εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού ήδη από την αρχή της χρονιάς. Τα συνδικάτα εργαζομένων προειδοποιούν πως τα κενά στις θέσεις εργασίας αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο εμφανή όσο πηγαίνουμε προς την κορύφωση της τουριστικής κίνησης.

Η ανεργία συνεχίζει να αποτελεί βασικό πρόβλημα στην Κρήτη καθώς μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στο νησί έκλεισαν αφήνοντας πίσω τους ανθρώπους χωρίς δουλειά, ενώ οι μόνοι τομείς όπου συνεχίζουν να υπάρχουν κενές θέσεις, πέραν τουρισμού και επισιτισμού είναι τα σούπερ μάρκετ , οι ταχυμεταφορές και στον πρωτογενή τομέα.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ανοιχτή «πληγή» για το νησί παραμένουν οι μακροχρόνια άνεργοι αλλά και οι ευάριθμες περιπτώσεις «μαύρης εργασίας».

Μεταξύ άλλων η πανδημία άλλαξε και το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις με συχνές υποθέσεις εργαζομένων που εμφανίζονται να δουλεύουν 4ωρο αλλά στην πραγματικότητα δουλεύουν 8ωρο.

Τέλος το σκηνικό άλλαξε και στην ύπαιθρο και τα χωριά τα οποί εγκατέλειψαν οι εργάτες γης . Μεγάλη είναι η ζήτηση που υπάρχει πλέον σε εργατικά χέρια σε χωράφια και θερμοκήπια, αλλά η σκληρή δουλειά κρατάει μακριά τους ντόπιους.

Η ανεργία στην Κρήτη μέχρι τον Απρίλιο άγγιζε το 16% αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις έπεσε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα λόγω της εποχικής απασχόλησης.

Πρωταθλήτρια στην ανεργία η Κρήτη το Α’ τρίμηνο του έτους σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ

Σχεδόν στο 20% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στην Κρήτη το α' τρίμηνο εφέτος, όταν το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το α' τρίμηνο ανήλθε στο 13,8%, από 13,2% το δ' τρίμηνο του 2021 και έναντι 17,1% το α' τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Ο αριθμός των ανέργων στην Κρήτη ανήλθε σε 56.400 σε σύνολο 647.196 άτόμων στη χώρα, ενώ παρουσιάζεται σημαντική αύξηση σε επίπεδο επικράτειας κατά 4,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 13,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News