Τετραήμερη εργασία με 8ωρο και ίδιο μισθό: «Ανοίγει» ο δρόμος και στην Ελλάδα

Οικονομία
Τετραήμερη εργασία με 8ωρο και ίδιο μισθό: «Ανοίγει» ο δρόμος και στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φουντώνει το κύμα αποχωρήσεων νέων από τις θέσεις εργασίας τους - Τα κύρια αίτια της «μεγάλης παραίτησης»

Γεγονός είναι και στην Ελλάδα, ο ερχομός του μοντέλου της τετραήμερης εργασίας, η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σε όλο τον κόσμο, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική μιας καλύτερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ήδη κάποιες εταιρείες στην χώρα μας έχουν υιοθετήσει το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας για τους εργαζόμενους, χωρίς μείωση αποδοχών. Οι εργαζόμενοι δηλαδή, θα έχουν ρεπό για παράδειγμα στο 50% Παρασκευή και Σαββατοκύριακο και το υπόλοιπο 50% Σαββατοκύριακο και Δευτέρα, προκειμένου η εταιρεία να διατηρεί την πενθήμερη λειτουργία της.

Στόχος είναι η διατήρηση της παραγωγικότητας, η διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας και η καλύτερη ποιότητα ζωής για τους εργαζόμενους. Εργατολόγοι αναφέρουν πως αυτό το μοντέλο θα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, καθώς μέσα στην επόμενη 20ετια, με την είσοδο της ρομποτικής και της τεχνικής νοημοσύνης μεταβάλλεται πλήρως το εργασιακό σκηνικό και κάποιες θέσεις εργασίας ενδέχεται να μην είναι τόσο απαραίτητες όσο τώρα. Κάτι τέτοιο, φυσικά, κρύβει κινδύνους για ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας και το μεγάλο στοίχημα είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να δοθεί μέρισμα των αλλαγών και στους εργαζόμενους και η αγορά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

//--> //-->

Την ίδια στιγμή, αρκετές είναι οι μελέτες που δείχνουν πως το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας έχει δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την αποδοτικότητα των εργαζομένων, ιδίως στις λεγόμενες δουλειές γραφείου.

Ο CEO εταιρίας πληροφορικής στα Γιάννενα μίλησε για την απόφαση να εφαρμόσει πιλοτικά την τετραήμερη εργασία με ίδιο μισθό προκειμένου να δει αν θα αποδώσουν καλύτερα οι εργαζόμενοι.

«Στην πραγματικότητα είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Εκτιμώ όμως πως λειτουργεί, η εταιρεία κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα. Οι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί καθώς είναι έχουν μεγαλύτερη όρεξη όταν χαίρονται περισσότερο την ζωή τους», τόνισε.

Ξεκίνησε το πείραμα της τετραήμερης εργασίας

Ο Γιάννης Καρούζος, Δικηγόρος και Εργατολόγος, ανέφερε ότι το πείραμα αυτό ξεκίνησε το 2016 στην Ισλανδία και στην συνέχεια πέρασε σε χώρες όπως η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία.

Παγκοσμίως αφορά για παράδειγμα εταιρείες νομικών υπηρεσιών, αρχιτεκτονικά γραφεία, τράπεζες και εστιατόρια.

Σε όλες τις χώρες καταγράφεται η αποδοτικότητα των εργαζομένων και οι αποδόσεις εταιρειών σε βάθος 6μηνού, προκειμένου να φανούν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για εργοδότες και εργαζόμενους.

Όπως τονίζει, «για την χώρα μας χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση. Αν θα έρθει το μέτρο με διάταξη βεβαίως είναι θετικό, αλλά χωρίς μείωση αποδοχών και χωρίς να χάσει ο εργαζόμενος τα ασφαλιστικά του δικαιώματα».

//--> //-->

Φουντώνει το κύμα αποχωρήσεων νέων από τις θέσεις εργασίας τους

Το κλίμα «μεγάλης παραίτησης» από τις εργασίες, ιδίως μετά την περίοδο της πανδημίας, έχει «φουντώσει» αρκετά.

Ως κυριότερα αίτια της εργασιακής παραίτησης εμφανίζονται οι ειδικότητες χαμηλής εξειδίκευσης, τα κατώτατα επίπεδα αμοιβών και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του τουρισμού με τις 50.000 κενές θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, Στέλλα Αργυρίου, «οι νέες γενιές μεγάλωσαν με δυο γονείς που τα προηγούμενα χρόνια ήταν μόνιμα αγχωμένα, έλειπαν, δεν έφταναν τα χρήματα, λειτουργούν με το αντι παράδειγμα και λένε πως δεν θέλουν να περάσουν την ζωή τους έτσι. Παράλληλα, όμως, δεν βελτιώνεται η εργασιακή συνθήκη. Είμαστε από τους λαούς που δουλεύουμε πολύ περισσότερο από άλλους και αμειβόμαστε πολύ λιγότερο».

//--> //-->

«Πρώτο Ένσημο»: Αυξάνεται στα 3.600 ευρώ το ύψος της επιδότησης

Αλλαγές στους όρους του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» -που θεσπίστηκε με τον ν. 4855/2021 (άρθρο 196) και «τρέχει» από τις αρχές του έτους- επέρχονται με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στόχος των αλλαγών είναι το πρόγραμμα να καταστεί πιο ελκυστικό και να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ως εργαλείο αύξησης της απασχόλησης των νέων, ηλικίας 18-29 ετών, χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις οδηγούν σε ενίσχυση του υφιστάμενου προγράμματος. Η σημαντικότερη βελτίωση που επέρχεται είναι η μεγάλη προσαύξηση του χρηματικού ποσού της επιδότησης που χορηγείται τόσο προς τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας που δημιουργείται σύμφωνα με το «Πρώτο Ένσημο» και επιδοτείται από τον προϋπολογισμό, όσο και προς τους εργαζόμενους.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο που προβλέπει συνολική επιδότηση για κάθε θέση εργασίας ύψους 1.200 ευρώ για έξι μήνες (και η οποία κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη) με την εισαγόμενη ρύθμιση προσαυξάνεται το συνολικό ποσό της επιδότησης στο ύψος των 3.600 ευρώ για κάθε νέα θέση εργασίας που εντάσσεται στο πρόγραμμα, για το ίδιο χρονικό διάστημα (6 μήνες).

Η επιδότηση των 3.600 ευρώ κατανέμεται ως εξής: Ποσό 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, επιμεριζόμενο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού. Τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης. Οι ενισχυμένες επιδοτήσεις δημιουργούν ισχυρότερα κίνητρα για την υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Αν η νέα πρόσληψη αφορά σύμβαση μερικής απασχόλησης, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ, ενώ αν η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου με διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής).

Υπενθυμίζεται ότι το «Πρώτο Ένσημο» συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και ισχύει έως το τέλος του έτους.

Λοιπές διατάξεις

Επιπροσθέτως, με ρυθμίσεις που προτείνονται με την ίδια τροπολογία, μεταξύ άλλων:

  • Γενικεύεται η δυνατότητα και υποχρέωση των υπηρεσιών του e-E.Φ.Κ.Α. να λαμβάνουν υπόψη κάθε διαθέσιμο δημόσιο έγγραφο, για την απόδειξη οποιουδήποτε στοιχείου είναι απαραίτητου για την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης και τον υπολογισμό του ύψους της, όπως είναι η προσωπική κατάσταση του αιτούντος, ο χρόνος ασφάλισής του, η ασφαλιστέα ιδιότητα και ο χρόνος αυτής και η καταβολή ή οφειλή ασφαλιστικών εισφορών. Επιδιώκεται έτσι να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο η διαδικασία απονομής συντάξεων
  • Απαλείφεται η εξαίρεση για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ στη ρύθμιση που θεσπίστηκε -στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά», χάρη στην οποία οι ασφαλισμένοι που είναι κοντά στα όρια για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μπορούν να αναγνωρίσουν περισσότερο χρόνο ασφάλισης: Πλέον και ασφαλισμένοι του τ. ΟΓΑ που έχουν συμπληρώσει τα 67 τους χρόνια και χρειάζονται μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης για να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης -υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναγνωρίσει περισσότερα από 5 πλασματικά έτη ασφάλισης- αναγνωρίζουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης καταβάλλοντας τις αντιστοιχούσες εισφορές με βάση το ισχύον, κατά την αναγνώριση, ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.
  • Θεσπίζεται το νέο πρόγραμμα χορήγησης voucher για τη συμμετοχή βρεφών, παιδιών και νηπίων σε προγράμματα προσχολικής αγωγής και φροντίδας, καθώς και παιδιών και εφήβων σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης. Ομάδες-στόχοι είναι βρέφη, νήπια και παιδιά ηλικίας από 2 μηνών ως την ηλικία της εγγραφής τους στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, πρωτίστως δε τα πλέον ευάλωτα παιδιά. Διασφαλίζεται έτσι ότι τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν προσιτή και ποιοτική πρώιμη προσχολική αγωγή και φροντίδα καθώς και ότι μπορούν να απασχολούνται ποιοτικά σε εξωσχολικές δημιουργικές δραστηριότητες. Μετά τη πρόβλεψη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κυψέλη», το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξασφάλισε τους αναγκαίους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση της συμμετοχής των παιδιών στα προγράμματα των βρεφονηπιακών και νηπιακών σταθμών, καθώς και ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και θεσπίζει για πρώτη φορά σχετική ρύθμιση με παιδοκεντρικό χαρακτήρα, με απόλυτο σεβασμό στα παιδιά και στις οικογένειές τους.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των φορέων που υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας σε 48 δόσεις και του συμψηφισμού τους με τις επιχορηγήσεις που οι φορείς αυτοί λαμβάνουν, μέχρι ποσοστού 30% επί των επιχορηγήσεων αυτών. Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή επιτρέπει στους φορείς να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ αναστέλλονται και οι διαδικασίες διοικητικής εκτέλεσης εις βάρος τους.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News